השפלות, שאלות מביכות והקנטות. מספר נכי צה"ל שהגיע לאחרונה לוועדות רפואיות במשרד הביטחון טוענים כי היחס אליהם מזלזל ופוגע, מה שהביא את ראשי הוועדות לשלוח מכתב נזיפה לרופאים ממנו ניתן להבין עד כמה התופעה הפכה לרווחת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כך למשל סיפורו של ר' (שמו שמור במערכת) מצפת, שנפצע בצווארו מרסיס כשהיה צנחן בתעלה במלחמת יום כיפור והוא מוגדר כנכה צה"ל. כשהגיע לפני מספר שבועות יחד עם אישתו לוועדה הוא קיבל, לטענתו, יחס מזלזל ופוגע מפסיכיאטרית.
"היא אמרה לי שהיא הייתה מתגרשת ממני ושפעם הייתי בחור יפה ועכשיו אני מגעיל כי יש לי זקן", הוא טוען בשיחה עם חדשות 2 Online. "זה פגע בי. לא הבנתי למה היא אמרה לי את זה. לא ידעתי מה להגיד לה ובשלב מסוים הפסקתי להשיב לשאלות וביקשתי לסיים את זה".
אישתו, שהייתה איתו במקום מספרת כי מאז האירוע הוא מסתגר בבית. "אני התכווצתי ששמעתי את זה", אמרה. "ככה אומרים לאדם שנפצע במלחמה? אנחנו בני אדם. מצבו הולך ומידרדר וזה היה לי כואב לשמוע את זה. זה היה מזלזל, משפיל. ממש כאילו אין לנו רגשות".
מקרה זה הוא רק דוגמא אחת מתוך שורת מקרים שהתרחשה לאחרונה, ומביכה את משרד הביטחון - שהחליט בצעד יוצא דופן לחדד את ההוראות בפני הרופאים בוועדות כדי למנוע עוד השפלות מהסוג הזה.
המפקחים לרופאים: "לא להיגרר להתלוצצויות"
"לאחרונה קיבלנו מספר תלונות של נבדקים המתייחסות לדברים חריגים שנאמרו להם על ידי רופאים במהלך הוועדה, ואם אכן נאמרו, אינם מכבדים את מעמד הוועדה הרפואית", כתבו לרופאי הוועדות הרפואיות פרופ' נחום הלפרין, יו"ר וממונה ארצי על הוועדות הרפואיות העליונות וד"ר אורי זנדבנק, יו"ר וממונה ארצי על הוועדות הרפואיות המחוזיות.
לפי המכתב שנשלח, תחת הכותרת "התנהלות מילולית בוועדה הרפואית", בחלק מהמקרים נערכים בירורים מעמיקים לצורך הסקת מסקנות. "אנחנו מבקשים מרופאי הוועדות הרפואיות לא להיגרר לחילופי דברים ולא לנהל שיחות או התלוצצויות מכל סוג עם הנבדקים, אשר מפרשים את הדברים ברוח אחרת".
עו"ד אלי סבן, יו"ר ועדת נכים משירות הביטחון בלשכת עורכי הדין, קורא בעקבות המקרים להציב נציג ציבור בוועדות הרפואיות של משרד הביטחון לאור התנהלות לא ראויה של הרופאים, לרבות פגיעה אישית בנכים המבקשים הכרה.
רופא הוציא כתף כדי לבדוק את "היציבות"
"למרבה הצער, חלק מהרופאים בוועדות מתייחסים בזלזול ובחשדנות לציבור הנכים כאילו שהם באו לגזול את הקופה הציבורית, חלקם משוחחים בטלפון הנייד כאשר הנכה מתייצב בפניהם, אחרים מנמנמים לאור גילם המופלג נרדמים ולעיתים קרובות הרופאים גוערים בנכה, מבקשים ממנו 'לא לעשות הצגות' ומאיימים שאם לא ישתף פעולה יציינו זאת בפרוטוקול וזאת למרות שהנכה מציין שאינו יכול לבצע פעולה פיסית מסוימת", הוא מציין.
לדבריו, הוא עצמו נכח בוועדה שבמהלכה הוציא רופא כתף של חייל ממקומה באופן ברוטלי, רק כדי לבדוק יציבות של הכתף. "חלק גדול מהרופאים יושבים שנים רבות בוועדות ונמצאים כבר בפנסיה ונראה שהם שחוקים. אין מנוס לבצע שידוד מערכות לשנות את הרכב הועדות ולהחליף כל כמה שנים את הרופאים", הוא מסכם.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "לא מוכרת לנו טענה כלשהי על עלייה במספר התלונות של נבדקים בוועדות הרפואיות, ודי אם נציין שבשנת 2013 כולה התקבלה תלונה אחת בלבד על יחס בלתי הולם בוועדות. הדבר אינו עולה גם במשובים שמתבצעים מול הנכים. אגף השיקום, מתוך החשיבות העליונה שהוא רואה להבטחת יחס הוגן ונאות בתהליך עבודת הוועדות הרפואיות והיחס לנבדקים, נוקט פעילות הסברה אקטיבית הכוללת הפצת חוזרים לעובדים על הטיפול הנדרש. אגף השיקום, שלקח על עצמו להיות ארגון לומד, יוזם ומפיק לקחים, מקיים בין השאר שיחות עיתיות עם זכאים וכאשר עולות טענות הנוגעות לאופן הטיפול הן מתוחקרות לעומק ובהתאם מופקים הלקחים".
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv