על רקע השקט היחסי בדרום, התכנסה הבוקר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לדיון במתכונת מיוחדת באחד מיישובי הדרום.
בדיון השתתפו ראשי הרשויות שמצויות בטווח ירי הרקטות של עד 40 קילומטרים מרצועת עזה ולהעלות את דרישותיהם בפני חברי הוועדה. את דיוני הוועדה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
"מדינת ישראל חייבת להעניק ביטחון לאזרחיה"
ראש העיר אשקלון אמר: "הימים האחרונים מזכירים את ימי עופרת יצוקה".
יושב ראש ועדת חוץ וביטחון ח"כ שאול מופז אמר בוועדה: "אנחנו בעיצומו של מאבק מול ארגוני טרור בתוך רצועת עזה. במאבק הזה גם המנהיגות המקומית, ראשי הערים והתושבים בדרום מגלים כושר עמידה".
"מדינת ישראל חייבת להעניק את הביטחון לאזרחיה. לצערי בשנה האחרונה נוצר מצב שמתוך רצועת עזה, חמאס והג'יהאד האסלאמי קובעים את סדר היום של למעלה ממיליון אזחרים במדינת ישראל" אמר מופז ופירט: אם יצאו ללימודים או לא, אם יהיו חתונות או בר מצוות, אם אפשר יהיה להתנהג על פי כללי הדמוקרטיה. אלה דברים שפוגעים בדסר היום של מדינת ישראל".
"ישראל חייבת להחזיר את ההרתעה. להחזיר את ההרתעה בכל דרך שתחליט עליה אבל ההרתעה הזו חייבת לחזור. אני חושב שהמציאות שבה אחת לכמה חודשים, וזו הפעם השלישית השנה, כל הסלמה כזו יוצרת כרסום נוסף בהרתעה הישראלית. חייבים לחדש את ההרתעה ואנחנו חייבים ליצור מציאות שבה ארגוני הטרור יחששו לבצע ירי של טילים לעבר מדינת ישראל", אמר מופז.
"צעירים וצעירות חיים תחת האיום הזה והוא נהפך לחלק משגרת יומם. עלולים עוד להבין בעולם ובארץ שזו המציאות והמציאות הזו חייבת להשתנות. כל מה שקשור בתחומים של המיגון הוועדה חייבת להמשיך לתבוע את המיגון לתושבי המדינה ובעיר האשקלון בדגש על מוסדות החינוך. אנחנו נבקש מראשי מערכת הביטחון לפרוס בוועדה את תפיסת עולמם ואת דרך הפעולה כי המציאות הנוכחית לא יכולה להימשך".
בסוף דבריו אמר מופז: "צה"ל הוא צבא חזק מאוד ואני מאמין שאם יקבע שצה"ל צריך להחזיר את ההרתעה למדינת ישראל - צה"ל ידע לעשות את זה".
"מוסדות החינוך חייבים להיות ממוגנים"
ח"כ עמיר פרץ, "העובדה שהג'יהאד האסלאמי תפס ממדים של הובלה ברצועה היא מבחינתנו דבר שלא יכול להימשך. אם בעבר ראינו שהארגונים הקטנים מונחים על ידי חמאס וידענו שבמידה מסוימת יש תיאום ושחמאס הוא הכתובת למתרחש ברצועה".
"אני חושב שהיום אנחנו צריכים להבהיר חד משמעית שהתגובה צריכה להיות תגובה נשלטת אבל בוודאי הרבה יותר נחרצה והרבה יותר בלתי מתפשרת. אין שאלה שלגבי התפיסה של המיגון במדינת ישראל - מוסדות החינוך, בנייני הציבור בישראל, המקומות שיש התקהלות ופעילות קבועה של אזרחים – חייבים להיות ממוגנים. אני לא חושב שיש סיבה כשלהי שהדרישה של מיגוניות לא תתמלא באופן מיידי".
"שאלת כיפת ברזל - אנחנו מבינים שהסבב של מספר סוללות מצומצם יגרום לכך שאזרוים מסוימים יהיו חשופים. אנחנו צריכים לתבוע מהממשלה להגדיל את היקף ההזמנות מעבר לאותו תקציב שהגיע מארה"ב כדי שסך הסוללות יהיה במצב שגם כאשר יש החלטה על ניוד או על שדרוג כלשהו לא יווצר מצב שיש אזור כל כך גדול שנשאר חשוף.
צריך לוודא שתושבי אשקלון יכולים לקיים שגרה".
"המבחן של ישראל הוא לנצח בשגרה כי במלחמות אנחנו יודעים לעשות זאת מהר בצורה נחרצת ותכליתית. המבחן שלנו זה לנצח בשגרה ואשקלון ותושביה ראויים לכל הערכה על עמידתם".
"ייתכן עיכוב בשחרור 550 האסירים"
השר להגנת העורף מתן וילנאי התייחס לירי הרקטות, ובריאיון לגולן יוכפז בגלי צה"ל אמר, כי ירי הרקטות עלול לעכב את יישום השלב השני בעסקת שליט. במסגרת חלקה השני של העסקה אמורים להשתחרר 550 אסירים ביטחוניים מבתי הכלא בישראל.
השר וילנאי התייחס גם לטווח ירי הרקטות של הפלסטינים ואמר, כי לא מן הנמנע שטווח הירי של הארגונים יגדל בעתיד.
שקט מתוח בדרום
לילה שקט עבר על יישובי הדרום, אחרי שאמש, קצת לפני חצות, התפוצצו שלוש רקטות קסאם בשטחים פתוחים במועצרות האזוריות אשכול וחוף אשקלון.
חיל האוויר תקף בתגובה חוליית מחבלים שזוהתה משגרת רקטות לשטח ישראל. כל זה התרחש למרות שמשעות הבוקר אתמול, התפרסמו דיווחים על הסדרים שונים להפסקת אש בזמן שלמעשה האש לא הפסיקה.
בסך הכל נורו אתמול לשטח ישראל יותר מעשר רקטות, שלא גרמו לנפגעים או לנזק. פיקוד העורף הודיע על חזרה לשיגרה, והשאיר לָרשויות המקומיות את ההחלטה אם לקיים לימודים היום.
איפה אין לימודים?
• אשדוד
• אשקלון
• באר שבע
• קרית גת
• גן יבנה
איפה לומדים?
• קרית מלאכי
• המועצה האזורית באר טוביה
• המועצה האזורית חוף אשקלון
• המועצה האזורית לכיש
• המועצה האזורית יואב
חיל האוויר תקף הלילה חולייה בדרום רצועת עזה ששיגרה טילים לעבר יישובי הדרום. מדובר צה"ל נמסר כי זוהתה פגיעה מדויקת במטרה. חידוש האש בדרום בא על רקע דיווחים במצרים לפיהם הושגה הפסקת אש בין הצדדים החל מהשעה 22:00 אתמול. שגריר מצרים ברשות הפלסטינית, יאסר עותמאן, אישר אמש את הדיווחים. "מתנהלים כעת מגעים אינטנסיביים להשבת הרגיעה", אמר אתמול לסוכנות הידיעות המצרית. "השעות הקרובות תהיינה מכריעות בעניין".
כפי שאמר אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו, ישראל אכן סירבה מאחורי הקלעים להצעה מצרית להשיג הפסקת אש מוסכמת עם הג'יהאד האסלאמי. גורם מדיני מר אמש כי מצרים העלתה את הרעיון - אך בישראל הבהירו כי איננו מקיימים משא ומתן עם ארגוני טרור. "הם ירו עלינו - תבהירו לג'יהאד האסלאמי ולחמאס שיקחו אחריות", אמרו גורמים בישראל למצרים.
בנוסף, העבירה ישראל מסר לפיו אם הירי לא ייפסק - היא תרגיש חופשייה לפעול באופן רחב היקף. המצרים הפעילו את השפעתם ואת כוחם על הארגונים והביאו לכך שהפלגים נצרו את האש. עדות לכך היא שהרקטה הנוספת ששוגרה הערב לעבר ישראל לא שוגרה על ידי פעילים של הג'יהאד האסלאמי, כי אם על ידי ארגון קטן בעזה.