הופעה נדירה של ראש אגף המודיעין בצה"ל אלוף אביב כוכבי, שנתן הבוקר סקירה ביטחונית על המתרחש באזור על רקע האביב הערבי, והשפעתו על מדינת ישראל. את דבריו העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
"יש קושי במאה ה-21 לקדם צעדים שחורגות מהחלטות בינלאומיות. בשנים האחרונות חלים מספר שינויים במימד האופרטיבי שבו יצטרך צה"ל לפעול. שלושת היעדים של אויבנו הם לקזז את יתרונות צה"ל עליו בשדה הקרב, הצורך לקצץ עליונות אווירית ומודיעינית, והצורך לפגוע בעורף. המשמעות מתורגמת לשני יעדים מרכזיים: הגברה של הטילים והרקטות, והיעלמות אשל האויב משדה הקרב", אמר כוכבי.
"בידי אויבנו יש היום כ-200 אלף רקטות וטילים המסוגלים לפגוע במדינת ישראל. רובם לטווחים של 40 קילומטר ואלפים בודדים לטווחים של מאות קילומטרים. יותר טילים ורקטות נמצאים בעומק שטחו של האויב, ויותר טילים מגיעים לעומק שטחה של ישראל", אמר כוכבי. "למעשה כל גוש דן מכוסה בטילים שיכולים להגיע מסוריה ומלבנון וכמובן מאירן".
לדברי ראש אמ"ן, מערך הטילים שבידי אויבי ישראל הופך מסוכן יותר, מדויק יותר ומפוזר במוקדים רבים שמהם אפשר להפעיל אותם - אף מתוך אוכלוסיה עירונית. "זהו שינוי אדיר שגורם לצה"ל לשנות את פעילותו", ציין כוכבי.
"המזרח התיכון הפך להיות מחסן הנשק הגדול בעולם"
כוכבי סקר את המעגל הרחב של מדינות המזרח התיכון. "יותר ויותר מדינות סביבנו יהיו תחת הנהגה של משטרים שהם פרו איסלאמים או מבוססי איסלאם, והיסוד הלאומי שאפיין את המשטרים בשישים השנים האחרונות מתחלף והיסוד האיסלאמי הופך להיות הדומיננטי", אמר אלף כוכבי בכנס הרצליה. לדבריו, השפעה הדתית הזו יכולה לחדור גם לסכסוך הערבי ישראלי ולהשפיע עליו.
ראש אמ"ן התייחס גם לנעשה בסוריה ולמתח בין אירן, סוריה וסעודיה, שכל אחת מהן בדרכה שלה שואפות להוביל ולהשפיע על המזרח התיכון כולו. "השינויים שכוללת הטלטלה לא מתרחשת רק בין האדם למשטר אלא גם בין מדינות", אמר. בהמשך דבריו ציין כי "המזרח התיכון הופך להיות מחסן התחמושת הגדול בעולם".
בהמשך דבריו, סקר כוכבי את פעילותה של אירן, ששואפת להעמיק את השפעתה במזרח התיכון ולהשתלט על מדינות סמוכות לה לאחר שזיהתה את הטלטלה במזרח התיכון. גם טורקיה לדבריו, פועלת באותו אופן, כדי להעצים את מעמדה בעולם הערבי.
בנוגע לאירן, אמר כוכבי כי "רוב קהילות המודיעין ישרו קו איתנו באשר להתקדמות תכנית הגרעין האירני", אך ציין כי "לאירן יש כמות של אורניום שמספיקה ל-4 פצצות גרעין".
"מרגע שתינתן הוראה להאיץ את התהליך תיקח שנה להשגת המשימה. תהליך של חימוש טילים ייקח עוד שנה או שנתיים. הלחצים המופעלים על אירן לא מובילים אותם לשינוי באסטרטגיה, אך אם יתגברו, יש בכך להשפיע על המשטר שירצה להמשיך לשמור על שרידותו", הוסיף.