"התפוצץ מטען בין המפגינים. כנראה יש פצועים. בודקים זאת". כך אמר המזכיר הצבאי של ראש הממשלה סגן אלוף עזריאל נבו, לאחר שקטע את דבריו של ראש הממשלה מנחם בגין, בזמן הפגנת פעילי שמאל על רקע אירועי סברה ושתילה, בה נרצח פעיל "שלום עכשיו" אמיל גרינצוויג ז"ל. "תרד לראות מה קרה", הורה לו מיד בגין. ישראל סוערת באותה התקופה בעקבות ההאשמות על הטבח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט
ארכיון המדינה התיר לפרסום היום מסמכים נוספים מישיבות הממשלה בנושא מסקנות ועדת כהן אודות האירועים בלבנון, ששופכים אור על הדיון בו נודע על רצח פעיל "שלום עכשיו" אמיל גרינצוויג. המסמכים פורסמו לאחר שבשבוע שעבר הותרו לפרסום הפרוטוקלים שחשפו כי שר הביטחון דאז שרון חשש שישראל תואשם ברצח עם.
שרון עצמו איחר לאותו דיון סוער, בשל הפגנה של שלום עכשיו ליד חוות השקמים. "שר הביטחון מתעכב. הוא טלפן אלי קרוב לשעה 17:00 ואמר שיאחר בחצי שעה. שהוא צריך לבדוק סביב החווה, כי אנשי 'שלום עכשיו' ערכו שם הפגנה. לכן הוא צריך לעמוד על המשמר", אמר בגין בתחילת הדיון.
סא"ל נבו הודיע שנזרק רימון על מפגיני "שלום עכשיו" שעמדו ליד בנק ישראל. הדיון נמשך ובעוד השר יוסף בורג נושא את דבריו, מבלי לדעת שבנו אברהם הוא בין הפצועים מרימון היד, שוב קטע נבו את הדיון ואמר: "מתברר שנזרק רימון אל המפגינים וישנו הרוג ושלושה פצועים. שני שוטרים נפצעו קל".
שרון איחר והרגיע: "יש מספיק שוטרים"
"האנשים הלכו כבר?", שאל בגין המודאג את מזכירו, שהרגיע ואמר כי יש מהומה ליד השער אך "המשטרה משתלטת על המצב". השר אריאל שרון ניסה הבהיר שלא נותנים למפגינים לעבור וניסה להרגיע: "טוב, ישנם שם מספיק שוטרים".
השר בורג ניסה להמשיך הלאה. "אני רוצה להתגבר על עצמי ולהמשיך, על מנת לסיים. אני מתגבר על עצמי, עם כל הרגשות שישנן בקרבי". בגין שוב העלה את החשש מהאירוע מחוץ לישיבה. "מה לעשות נוכח מאורע זה?", שאל. בורג השיב: "מישהו יכול לדבר שוב על 'פוטש', או פופוליזם או הפגנות".
אחד הרגעים הדרמטיים בישיבה, שבו ניכר הלחץ גם מבעד לשורות, בחלוף 20 שנה היה כשבגין הבין את גודל העניין. "ישנו הרוג, יהודי הרוג!!! עזריאל, איך מניחים שזה קרה? מחנה אחד זרק על השני?", שאל. מזכירו אמר כי אין עדיין הוכחות: "מישהו מעריך שהיה זה רימון, שנזרק. מחפשים עתה רסיסים. הם היו למטה והיה מחנה אחד על הגבעה, מאחור". בגין הציע להפסיק את הישיבה לנוכח האירוע הקשה שקרה, אך היושבים לצדו ביקשו להמשיך בישיבה.
בגין רצה להפסיק את הישיבה, השרים התנגדו
השר גדעון פת שהיה בישיבה אמר שחובה להמשיך אותה, למרות האירוע: "אסור, בשום פנים ואופן, בגלל מה שקרה בחוץ לשנות מסדרי העבודה של הממשלה. מי יודע מה קרה בחוץ? יכול להיות שמחנה זרק על מחנה, או שעבר מחבל וזרק; יכול להיות שזו פרובוקציה של אנשים מאותו מחנה, שעליו נזרק הרימון. אנו מכירים את המשחקים האלה". בורג, שעדיין ככל הנראה לא יודע שבנו נפצע עדכן כי המפכ"ל נמצא בדרכו למקום: "בדקו אם היו ערבים שם, אבל כנראה שלא היו, לפחות, לא מצאו".
השר יורם ארידור חשב כי דווקא על רקע האירועים יש להמשיך ולקיים את הדיון. "על רקע האירוע הטרגי שקרה, אנו מוכרחים לקבל החלטה ולגמור על הפילוג בין שני המחנות בנושא הזה... דווקא האירוע שקרה מחייב את הממשלה לשים סוף פסוק להתלבטויות החמורות שבתוכה".
"אני לא רוצה לקשר את המקרה הטרגי שקרה בחוץ עם נושא זה", אמר שרון. "אנו לא יודעים, עדיין, מה קרה ומי אחראי לכך. איינו חושב שכאשר עוסקים בגזירת גורלות, צריך להתחשב בדבר, שאיינו יודעים מי עשה אותו".
ב-10 בפברואר צוינו 20 שנים לרצח אמיל גרינצווייג ז"ל. "מבחינת מדינת ישראל האשם היחידי ברצח של אבי הוא יונה אברושמי. אך זו רק חצי אמת, שנועדה לכסות על האמת. האמת היא שמדינת ישראל אשמה ברצח של אבי בדרכים שונות ומגוונות ועד שהיא לא תכיר באחריות שלה לרצח ותפעל לתיקונו - הצדק בעצם לא נעשה", אמרה ניבה גרינצווייג, שהייתה רק בת 4 כשאביה נרצח.