התרגיל הגדול של פיקוד העורף ממשיך להתנהל ברחבי הארץ ולהכין את האזרחים למקרה של מתקפה נגד ישראל. כלי התקשורת דאגו לעדכן את האזרחים לקראת הצפירה שנשמעה בשעה 11:00 בבוקר, אך תושבי המרכז תירגלו צפירה נוספת שנשמעה בשעה 17:05.
רוצים לקבל עדכון ברגע שתהיה צפירת דמה בפעם הבאה? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דווקא ביום בו הגיע תרגיל העורף לשיאו בשעה 11:00 עם הישמע צפירה עולה ויורדת, עליה רוב הציבור ידע, בחר פיקוד העורף לערוך ניסוי צופרים נוסף ב-17:05 והצליח להלחיץ את רוב תושבי המרכז שלא ידעו על כך. ניסוי הצופרים הנוסף נערך ביישובים תל אביב-יפו, חולון, בת-ים ואזור.
דובר צה"ל אומנם הודיע על ניסוי צופרים נוסף שייערך באזור המרכז, אך ישנה תחושה כי עקב הדגש הרב שניתן לצפירה שנשמעה הבוקר, הצפירה הנוספת שנשמעה כשש שעות לאחר מכן עוררה בהלה רבה בקרב התושבים באזור, שטעו לחשוב כי מדובר באזעקת אמת.
החשש הגדול הוא שהתרגיל הצבאי שקיים היום ארגון חיזבאללה והדיווחים על תרגיל צבאי של צבא לבנון בדרום המדינה, עלולים להעלות את רמת החרדה אצל אזרחים שייתכן ויחשבו כי תרגיל פיקוד העורף כבר הסתיים וכי הפעם מדובר באזעקת אמת. אך כאמור אפשר להירגע, זה היה חלק מניסוי הצופרים במסגרת תרגיל העורף.
תושבים: לא שמענו את האזעקה
עם תום התרגיל שנערך הבוקר, החלו להישמע מספר תלונות בכמה מוקדים ברחבי הארץ - ובהם שוק מחנה יהודה בירושלים ובמספר מוקדים בתל אביב על כך שהאזעקה לא נשמעה. בפיקוד העורף אמרו היום לחדשות 2 כי אחת ממטרות התרגיל היא למפות את המקומות בהם לא פעלה כראוי האזעקה ולהפיק לקחים".
"תרגיל פיקוד העורף הארצי נועד לבחון את מערך האזעקות ולאתר תקלות ופערים במערך האזעקה", נמסר בנוסף מפיקוד העורף. "אנו מודים על הפנייה ועל הסבת תשומת הלב והדיווחים יבדקו בהתאם. תלונות נוספות יש לפנות למוקד פיקוד העורף במספר 1207".
הנה כל הפרטים על תרגיל העורף הגדול:
למה נועדה האזעקה?
בשעה 11:00 בבוקר נשמעה ברחבי הארץ צפירה עולה ויורדת למשך דקה וחצי, במהלכה נדרשו התושבים להיכנס למקלטים, לממ"דים ולמרחבים המוגנים. המטרה: חשוב שאזרחי המדינה יכירו את המרחבים המוגנים באזורי המגורים והעבודה שלהם. צפירה נוספת תישמע כאמור בשעה 17:05.
מי משתתף בתרגיל?
על כל האוכלוסיה לקחת חלק בתרגיל העורף. היחידים אשר פטורים מירידה למקלטים הם תלמידי 600 בתי ספר שיבחנו באותה שעה בבחינות המיצ"ב. על פי הערכות, בשנה שעברה השתתפו רק 50% מאזרחי המדינה בתרגול, ובפיקוד העורף מצפים שהשנה אחוז המשתתפים יהיה גבוה הרבה יותר.
מה עושים אם אי אפשר לרוץ למרחב המוגן?
פיקוד העורף אינו מחייב את אזרחי ישראל להשתתף בתרגיל. במידה וירידה למרחב המוגן בעת האזעקה פוגעת בפעילות האזרחים באופן חמור - ניתן להמשיך בפעילות כרגיל ולא לרוץ למרחבים המוגנים. בשונה מאירוע אמת, גם הנהגים בדרכים מתבקשים שלא לעצור את כלי רכבם בצד הדרך ולחפש מחסה, אלא להמשיך בנסיעה כרגיל.
אילו כוחות משתתפים בתרגיל?
במהלך היום יופעלו ברחבי הארץ יחידות ההצלה של פיקוד העורף, מד"א, כבאות ומשטרה ויתורגלו בחילוץ ופינוי נפגעים. בחודשים האחרונים נערכים גם מאות גופים שונים בישראל : בנקים, קופות חולים, משרדי ממשלה, חברות ביטוח ובתי השקעות - להעתיק את מערך גיבוי הנתונים ואפסון המידע הקיים לחו"ל. החשש הוא שאתרי המחשבים שרובם נמצא במרכז הארץ ואינו מוגן ייפגעו במתקפת טילים, ומידע שמשרת את כולנו ייעלם.
היכן יחולקו ערכות מגן?
בצה"ל ינצלו את התרגיל גם כדי לחלק ערכות מגן לאזרחים, מבצע שהחל כבר לפני חודשיים. כל מי שקיבל הודעה לביתו יידרש להתייצב מחר באחד שמונת המקומות הבאים כדי לקבל את ערכת המגן לו ולבני משפחתו: צפת, יקנעם, טירה, פתח תקווה, תל-אביב, חולון, ראשון לציון וצור הדסה.
האם קיים חשש ממלחמה?
חשוב להדגיש שלא מדובר בהתחממות בלתי צפויה של הגזרה או מחשש למלחמה. תרגיל העורף הלאומי הינו תרגיל שנתי שנקבע ותוכנן לפני כשנה והוא מתקיים על פי תכנית העבודה הצה"לית השנתית. פיקוד העורף וארגוני החירום וההצלה מקיימים תרגילים מסוגים שונים לאורך כל השנה. שר הביטחון אהוד ברק ומפקדי צה"ל חזרו והדגישו כי מדובר בתרגול בלבד ולא קיימת כל כוונה עוינת מצידה של ישראל.
כל הפרטים גם בטלפון 1207
או באתר פיקוד העורף www.oref.org.il