ה"מטס" לעזה עתיד לצאת לפועל הבוקר, ולקראת הגעתם של פעילים פרו-פלסטינים רבים לנמל התעופה בן-גוריון מטיסות שונות מרחבי העולם שיבקשו לחולל במקום פרובוקציה גובר המתח במערכת הביטחון. שוטרים רבים כבר ערוכים לטפל בהפרות הסדר הצפויות, אך בניגוד להערכה שהתגבשה בימים האחרונים - התעורר כעת חשש מפני מהומות ועימותים שהם יחוללו במוקדים רבים אחרים.
מאות שוטרים ולוחמי משמר הגבול יישלחו הבוקר, בין היתר, ליישובי וואדי ערה, לאזורים שונים בירושלים - דוגמת שכונת שייח ג'ראח, הר הבית ושכונת סילוואן, וכן תוגבר הנוכחות של כוחות הביטחון אף ביפו, בלוד ובכמה נקודות בנגב. הסיבה להחלטה להציב את הכוחות באזורים אלו נובעת מחשש שכל אירוע חריג שיתרחש, לאו דווקא גדול בהיקפו, עלול יהיה להצית אש בכל אותן נקודות.
הערב העבירה ישראל לחברות התעופה הזרות את שמותיהם של כ-1,000 פעילים פרו-פלסטינים שהיא דורשת למנוע את כניסתם לתחומיה. בשעות הבוקר, בהתאם לכך, יונחו מטוסי החברות הזרות באשר למקום הנחיתה שלהם: אלו שלא יעוררו יתחברו לשרוולים של הטרמינל החדש, ואילו אלה שבין נוסעיהם גם אותם פעילים יופנו את בית הנתיבות הישן. עם הנחיתה, הם יעברו בדיקה עוד טרם עלייתם לאוטובוסים. רק אחרי חקירה יוחלט למי מביניהם לאפשר להיכנס לישראל ולמי לא. נכון לכעת, מתרכז החשש במטוסיהן של שתי חברות תעופה: "לופטהאנזה" הגרמנית ו"איזי ג'ט" הבריטית.
רבבות פעילים כבר שוהים בגדה וממתינים למחר
ברחובות העיר בית לחם בלטו אתמול קבוצות רבות של פעילים פרו-פלסטינים מכל רחבי העולם שהגיעו לרגל ה"מטס". "אין לי אקדח, יש לי רק את הפה", אמר ג'ון קולי, פעיל פרו-פלסטיני שהגיע מבלגיה. לפי הכרזותיהם, תכניותיהם לימים הקרובים ברורות - וכוללות סיורים והפגנות שקטות. הם הבהירו פעם אחר פעם כי האלימות כלל אינה אפשרות העומדת על הפרק. "ממשלת ישראל אמרה שמדובר במעשה פרובוקטיבי. אני חושב שזה מעשה טיפשי", סיפר כריסטיאן קונני, מרצה להיסטוריה באוניברסיטת פריז ואחד הפעילים שהגיעו לגדה.
"אני, באופן אישי, תומך בזכותם של הפלסטינים. אני חושב ששני העמים נתונים כרגע לסכנה – אם לא יושג שלום", הוא חתם את דבריו. עמיתיו מבריטניה הסבירו כי "לעם הזה מגיע שתהיה מדינה משלו. אי אפשר למנוע זאת מהם". בינתיים, הם מעבירים את הזמן ומשוטטים בעיר שבה נולד ישו הנוצרי, נפגשים עם התושבים, שומעים על המצוקות שלהם – ומתכוננים למחר. "שחררו את עזה", אמר באופן נחרץ אחד הפעילים הבריטיים.
אחד מתושבי העיר שממתין בכיליון עיניים למאורעות היום הביע תקווה כי "המשלחת שתגיע תסייע לפתור את הבעיות בעזה ואת הבעיות של העם הפלסטיני". אבל לא כולם ממהרים להתראיין בגלוי: חלק מהפעילים שהגיעו עדיין מפחדים שייעצרו, ובמשרדי עמותות המתנדבים הפלסטיניות קשה היה לראות היום נפש חיה. ד"ר מאזן אבו קומסיה, אחד ממארגני ה"מטס", הסביר זאת בכך ש"ישראל מפחדת מפעילי שלום שמביעים סולידריות. היא מפחדת מאנשים שמוכרים היטב בתור פעילי שלום".
הפעילים, לפחות, לא ממש מבינים מדוע ישראל רואה בהם איום. מה שהם לא מסתירים הוא הביקורת הנוקבת שלהם כלפי ישראל ומדיניותה: "תחליפו את הממשלה שלכם. תבחרו ממשלה אחרת. ממשלה שרוצה לעשות שלום", אמר קולי הבלגי.
הפעילים כבר מתכננים את צעדי המחאה הבאים. בשיחת טלפון עם מארגן היוזמה בבלגיה הוא אמר: "יש מי שמעדיף להשתמש באמצעים אחרים. חלק מהפעילים, למשל, מדברים על שימוש בדאונים". גם כאן הם הדגישו כי אין להם כל כוונה להתעמת עם השוטרים. הם מתעקשים כי מטרתם היחידה היא בסך הכל - להגביר את המודעות לסבל בעזה.