האלוף (במיל') משה קפלינסקי, שכיהן בעבר כסגן הרמטכ"ל, מביע הערב (ו') תמיכה ברפורמה הנרחבת המתוכננת בצה"ל. עם זאת, בריאיון ל"אולפן שישי" מזהיר קפלינסקי: "פגיעה באימונים היא הרסנית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני חושב שבעת הזו בשלו התנאים לקבל החלטות דרמטיות כמו אלו שקיבלו במהלך השבוע האחרון בצבא", אמר קפלינסקי, שכיהן בעברו גם כמפקד פיקוד מרכז וכמזכיר הצבאי של ראש הממשלה. "מצד אחד - האיום השתנה ואנחנו צריכים להתאים את הצבא לאויב הבא. מצד שני יש גם הבשלה של מערכות נשק ושל טכנולוגיות שהושקע בהן המון כסף במהלך עשרות השנים האחרונות. זה מאפשר למטה הכללי לקחת את הסיכונים".
"אני חושב שזה בסדר לקצץ, בתנאי שהצבא יוביל באמת לשינוי מבני עמוק, על כלל המערכים שלו", אמר קפלינסקי והביע תמיכה בתכנית שהציע הרמטכ"ל גנץ. "המבחן האמיתי של המטה הכללי הוא היישום של התכנית מהיום ואילך". עם זאת הדגיש קפלינסקי את הסכנה הרבה הנשקפת כתוצאה מפגיעה באימונים. "יש דברים שאי אפשר למדוד בכסף, כמו אמון המשרתים בצבא ואמון מערך המילואים בצבא. כל מה שהצבא מבקש הוא - 'אל תפגעו לנו באימונים, אנחנו נעשה את יתר המאמצים הנדרשים'".
"להגיע להסדר במהירות האפשרית"
קפלינסקי התייחס גם לאפשרות של חידוש המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים. כשנשאל כיצד היה מציע לראש הממשלה לנהוג בסוגיה זו, ענה: "אני חושב שהזמן פועל לרעתנו בכל מה שקשור למערכת היחסים שלנו עם הפלסטינים ושאנחנו צריכים לעשות כל מה שביכולתנו להגיע להסדר במהירות האפשרית, גם אם ניקח סיכונים בדרך". "אין לי ספק שאם לא נטפל בבעיות האמיתיות והשורשיות, תהיה התפרצות מתישהו", אמר קפלינסקי, "ומניסיון העבר אני יכול להבטיח שזה תמיד מתפרץ בעת שהכי פחות נוחה לנו".
שבע שנים למלחמת מלחמת לבנון השנייה, אומר קפלינסקי כי "מדובר בהישג אסטרטגי מדהים, אולי הטוב ביותר מכל מלחמות ישראל עד היום". עם זאת, הוא מדגיש כי היו בעיות בתפקודו של הצבא במהלך המלחמה. "חלק מהמרכיבים שגרמו לחוסר התפקוד הטוב היו סוגיות תקציביות, אבל העיקר היה קיצוץ האימונים בשנים שקדמו למלחמה".
הרמטכ"ל הציג לרה"מ את פרטי הרפורמה
מוקדם יותר היום הגיע הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ ללשכת ראש הממשלה נתניהו, והציג לו בהרחבה את פרטי הרפורמה המתוכננת. בפגישה, שארכה כשעתיים וחצי, נכחו ראשי הצבא וכן שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ושר האוצר יאיר לפיד.
במסגרת התכנית יפוטרו 3,000-5,000 אנשי קבע במהלך חמש השנים הקרובות. כמו כן ייסגרו יחידות טנקים, יחידות בחיל התותחנים ואף יחידות בחיל הים ובחיל האוויר. הדבר מתווסף לפרסום השבוע שלפיו לאחרונה נסגרו מספר טייסות בחיל האוויר בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון.
בצה"ל מדגישים כי מדובר בשינויים ארגוניים שנועדו להתאים את הצבא למציאות החדשה המתהווה באזור. השינויים נשענים על טכנולוגיות חדישות ועל מודיעין משופר. הנחת העבודה היא כי גם לאחר השינויים, יוכל הצבא לספק מענה לאיומים מסביב.