ראש סוכנות הגרעין האירני עלי אכבר סאלחי אומר היום כי חל עיכוב בעבודות הכור בבושהר והוא יחל להעביר חשמל רק בינואר, חודשיים אחרי המתוכנן.
סאלחי ציין כי העברת הדלק הגרעיני שסיפקה רוסיה לאירנים צפויה להסתיים ב-7 בנובמבר והוסיף כי חודשיים עד שלושה לאחר מכן תחל אספקת החשמל.
ההסבר לאיחור, אותו סיפק ראש הסוכנות בריאיון לתחנת הטלוויזיה "אל-אלאם" בסוף אוגוסט, הוא כי החום הכבד בבושהר וחשש מבעיות בטיחות מאלצים את הפועלים במקום לעבוד בלילות.
האירנים אומנם מכחישים רשמית כי ייתכן ווירוס המחשבים סטוקסנט פגע בפעילות הכור, אבל גורמים במדינה הודו כי התולעת אכן חדרה למערכת והשפיעה על עשרות אלפי מחשבים.
במשך ארבעה חודשים עבדה התולעת ללא הפרעה וחיבלה במערכות המחשב באירן. ברפובליקה האיסלאמית כבר מפנים אצבע מאשימה לעבר ישראל וארה"ב, אבל גם מערכות המחשב של התעשיות הביטחוניות ומשרדי הממשלה בישראל סובלים ממאות ניסיונות תקיפה מדי יום. בישראל הוקמה יחידה למלחמת רשת – "סייבר קומנדו", עליה אחראי השב"כ ומערכת תהיל"ה.
שי בליצבלאו, מנכ"ל מגלן טכנולוגיות הגנת מידע אומר, כי יש מאות תקיפות ביום לעבר תשתיות לאומיות, כמו משרדי הממשלה וכי כמות התקיפות עולה גם במספר וגם ברמת התחכום. מדינות וממשלות מבינות שהמלחמות הבאות יהיו גם קיברנטיות ונערכות להגנה על תשתיות לאומיות ואסטרטגיות.
"תקיפה דומה להתקפה על מתקן הגרעין הסורי"
"התולעת" שהשתלטה על המחשבים האירניים ממשיכה להסעיר את העולם: העיתון "ניו יורק טיימס" משווה היום בין "תקיפת חיל האוויר הישראלי", לדבריו, על מתקן הגרעין הסורי ב-2007 לבין וירוס המחשבים שהתפשט בעולם ופוגע בעיקר ברפובליקה האיסלמית באירן.
"רצף אירועים מדהים אפף את התקפת חיל האוויר הישראלי ב-2007 על מה שנחשד כמתקן גרעיני בבנייה בסוריה", נכתב בדיווח. "בתחילה נראה שטכנולוגיית שיבוש מתוחכמת יושמה כדי לעוור את המכ"ם הסורי, כך שכלי הטייס הישראלים יוכלו לעבור מבלי שיבחינו בהם. בחודש דצמבר האחרון, לעומת זאת, עיתון טכנולוגי אמריקני, ציטט מקור תעשייה אירופי שהעלה את האפשרות שהישראלים השתמשו במתג שכבר היה קיים בתוך המערכת הסורית, כדי לשתק את המכ"ם".
עוד נכתב כי ,"חבר לשעבר בקהיליית המודיעין האמריקנית אמר ל'ניו יורק טיימס' שההתקפה באה מבית היוצר של יחידת המודיעין 8200".
בכתבה מוערך, כי ה"תולעת" נוצרה על ידי ממשלה - ולא על ידי "האקר" פרטי. "הווירוס עוצב באופן כל כך מיומן, שמומחי מחשבים שבחנו אותו היו בטוחים כמעט לחלוטין שהוא נוצר על ידי ממשלה", נכתב. "לדבריהם, הוא מהווה דוגמה מושלמת למלחמה טכנולוגית. שעה שהיו חשדות שממשלות ברחבי העולם עושות שימוש ב'תולעים' ו-וירוסים, סטוקסנט הוא ראשון שמשפיע על מערכות תעשייתיות".
מומחי מחשבים מכל העולם מאמינים שווירוס התולעת "סטוקסנט" התחיל את דרכו ב"דיסק און קי" והכה לראשונה ביוני 2009, אך תחילה איש לא הבחין בו. הווירוס המתוחכם פגע באלפי מחשבים באסיה, באירופה ובארה"ב אך 60% מהמחשבים הנגועים נמצאים דווקא באירן. יש המאמינים כי המטרה המרכזית של "סטוקסנט" היא פגיעה במתקני הגרעין ברפובליקה.
על פי המומחים, "סטוקסנט" היא תולעת מחשבים מתוחכמת באופן יוצא דופן - תולעת שתוקפת את תוכנת המחשב ששולטת על מערכות אוטומטיות, גונבת בסתר אינפורמציה וכותבת מחדש את קוד התוכנה.
"זה אחד האיומים המתוחכמים ביותר שראינו ובהחלט אחד מהמדאיגים ביותר בהתחשב בעובדה שמטרת הווירוס היא לשנות את הדרך בה עובדות המכונות בעולם האמיתי", אמר ליאם מורצ'ו, מומחה לאבטחת מחשבים .
לטענת מורצ'ו, לא הרבה אנשים מסוגלים לייצר וירוס תולעת שכזה. "על פי ההערכות, הווירוס לא הושתל על ידי האקר מין המניין, ככל הנראה נזדקקו לחמישה עד עשרה מומחים בכדי ליצור את הווירוס עליו עמלו לפחות שישה חודשים".
האירנים מודים: נפגעו מחשבים במתקן הגרעין
סוכנות הידיעות הפרסית טוענת אמנם שמתקפת המחשבים לא פגעה במתקני הגרעין שלה, אך היא מודה שחלק מהמחשבים של העובדים במקום נפגעו.
"זה מעניין לראות שהממשל האירני הכיר בעובדה שנפגע מהווירוס", אמר טירטה פרסי, מהמכון לקשרי ידידות אירן- ארה"ב. "מצד אחד האיראנים מנסים להעביר את הרושם שהם לא נפגעו באופן משמעותי - זו הדרך שלהם להגיד שהם מאוד מצליחים, ומצד שני הם רוצים להעביר לאזרחים מסר על פיו כוונותיה של ארה"ב לא חיוביות כלפי העם האירני".
המומחים בעולם עדיין פועלים בניסיון להתחקות אחרי האיום החתרני אבל היוצרים החביאו את עקבותיהם כל כך טוב כך שאולי לא נדע לעולם מי עומד מאחורי המתקפה הטכנולוגית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים בנושא? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החדירה למחשבים האירניים - סיקור מיוחד:
באירן מעריכים: הווירוס פגע בכור