כתבי אישום בפרשת ההתעללות בגבעתי: ארבעה חיילים מגדוד "צבר" נאשמים בהתעללות קשה בחיילים אחרים בגדוד, שכללו מעשי השפלה, מכות והצלפות. פרטי כתבי האישום החמורים מתארים את מסכת ההתעללות הקשה של החיילים הנאשמים בחיילים האחרים.
באחד המקרים המתוארים בכתב האישום מתואר "משפט פז"ם" שנוהל נגד סמל על ידי סמל-ראשון בגדוד. בגלל התבטאות שלא אהב הסמ"ר לשמוע מפיו של הסמל, הוא "הכריז עליו פיגוע", כפי שהוגדר בכתב האישום - ויחד עם מספר חיילים נוספים היכה במשך מספר שניות את הסמל באגרופים ובבעיטות, גם באמצעות "שדרית", מקל המשמש למטווחים.
אותה התבטאות בגינה "נענש" החייל, נאמרה בעת שהכין קפה לאחד הנאשמים בהתעללות ושאל אותו כמה סוכר ירצה. כשהנאשם השיב "חמש כפיות", שאל אותו החייל "מה אתה שמן?", ובעקבות כך הוכה קשות. במשך תקופה ארוכה סבל החייל מכאבים עזים.
הצלפות ומכות מטאטא
במקרה אחר הותקף רב"ט בגדוד, גם כן אחרי "משפט פז"ם" שמבוצע ל"חיילים צעירים". כל פשעו של הרב"ט היה להרים ידיים לצורך הפשלת שרוולים לפני שטיפת כלים, באופן שעל פי כתב האישום "הוגדר על ידי הנאשמים כתנועה שאסורה לביצוע על ידי חיילים מעוטי ותק". הוא הוכה בגבו על ידי חיילים ותיקים, ספג הצלפות, מכות במקל "שדרית" ומקל מטאטא - עד שזה נשבר.
השופט אל"מ ארז פורת אמר הערב עם הארכת מעצרם של שלושה מהחיילים הנאשמים בשלושה חודשים, כי "הם השליטו טרור, הצעירים חששו מהם, הטילו מטלות קשות למי שלא ציית, נמנעו מחשש שיוקעו לדיראון ביחידה. שתיקת המתלוננים נבנתה מהטלת מורא. כל הסכמה כביכול שהייתה קיימת אינם בנמצא. המעשים נעשו בהסתר ולא בהסכמה מלאה. בשליטת מרות של חיילים על אחרים שלא בסמכות, רמיסת כבודם. אם חיוכים ליוו את האירועים, היו אלה חיוכים של השפלה".
"הדברים נעשו מתחת אפם של מפקדים, אירועים קשים ואלימים שבינם לבין דמות מפקד המהווה דוגמא ומופת יש תהום עמוקה פעורה", תקף השופט. "נופח של מסוכנות, שעה שאין הגבלה להרס, לאובדן ולמשמעת ואין לדעת מתי ישובו על המעשים. הנאשמים ממשיכים לשאת בדרגות פיקודיות שיוכולות להוות במה והכשר להמשך המעשים. מיטשטשת הדמות הפיקודית - פגיעה במוטיבציה לגיוס".
עו"ד אילן כץ, המייצג את האחד החיילים המתעללים, אמר הערב בתגובה לחדשות 2 באינטרנט: "זו תופעה שקיימת בצה"ל. הייתה פרשה דומה בחטיבה 188, לפני זה היה בגולני, כל כמה זמן מתעוררת פרשה - זו אחריות של מפקדים. הטענה שלי היא כפולה - אם המפקד ידע ולא עשה עם זה כלום אז יש לו אחריות, ואם הוא לא ידע זו רשלנות כי הוא לא ידוע שזה קורה בחטיבה שלו. הגיעה העת לבחון מהי אחריותם של המפקדים הבכירים".
עו"ד בני קוזניץ ממשרד פסח קוזניץ ושות', המייצג את אחד הנאשמים, אמר לחדשות 2 באינטרנט: "כל המעשים נעשו בהסכמה, גם על פי חומר החקירה, אנחנו רואים סרטונין שרואים את הנאשם עצמו מוכה. אנחנו לא מבינים למה מצ"ח לא חוקרת לעומק. אנחנו יודעים שהמפקדים יודעים מהמעשים".