"משטר אסד לא ישרוד מלחמה מול ישראל", כך אמר לשעבר ראש אגף המודיעין עמוס ידלין בדיון על יחסי ישראל-סוריה, לפי מסמכים חדשים של אתר ויקיליקס שחשפו הבוקר רונן ברגמן מידיעות אחרונות ויוסי מלמן, עופר אדרת, ספי הנדלר ויוסי ורטר מהארץ. עוד נחשף במסמכים: התחזית של ראש המוסד לשעבר על יציבות משטרי ערב וההצעה לסנקציות כלכליות על אירן.
מדובר באלפי מסמכים רגישים במיוחד שיצאו משגרירות ארצות הברית בתל אביב ושמתייחסים לישראל. הם חושפים לראשונה התייעצויות על הלחץ שמופעל על אירן, דיונים על הסכם השלום העתידי עם הפלסטינים והערכות לגבי עסקה לשחרור גלעד שליט. כל המסמכים אושרו לפרסום על ידי הצנזורה היום ובמהלך השבועות הקרובים.
נראה כי המסמך החשוב ביותר שהודלף נוגע להערכותיו של ידלין באשר לסוריה. בפגישותיו הביטחוניות, כך לפי המסמכים, הציג ידלין את המודיעין הישראלי, כולל תחומי האחריות שלו. באחת הפגישות שנערכה ב-13 ביוני 2007 עם שגריר ארה"ב דאז ריצ'רד ג'ונס מתייחס ידלין לנושא עזה, סוריה ולבנון ואומר כי אסד לא ישרוד את המלחמה מול ישראל.
מתחת לשולחן: ישראל מקיימת יחסים עם בחריין
ידיעה חשובה נוספת שיוצאת מהמסמכים שפורסמו הלילה, הפעם ב"גרדיאן" הבריטי היא כי ישראל מקיימת יחסים ביטחוניים עם נסיכות בחריין, זאת למרות שבין המדינות אין קשרים רשמיים.
עוד עולה מהמסמכים כי ישראל ובחריין שמרו על קשר מודיעיני הדוק. על פי החשיפה, הודה המלך חמד בשנת 2005, בפגישה עם שגריר ארה"ב, כי הוא מקיים קשרים מודיעיניים וביטחוניים עם ישראל ובכוונתו להמשיך אותם גם במישורים נוספים.
במסמכים שנחשפו הבוקר בידיעות אחרונות ובהארץ עלה כי ידלין טען בנוסף בפגישתו עם שגריר ארה"ב דאז בישראל כי עזה נמצאת במקום הרביעי ברשימת האיומים על ישראל, כשלפניה אירן, סוריה וחיזבאללה.
באותה תקופה, כך לפי המסמכים, העריכו באגף המודיעין כי יהיה עימות בעזה בין חמאס ופת"ח וידלין אף התייחס בביטול לעוצמה של פת"ח בעזה ואמר שחמאס יוכל לתפוס את השלטון בכל עת.
ידלין אף הביע באותה פגישה דעה שאינה נמצאת בקונצנזוס הביטחוני והמודיעיני ולפיה ישראל "תשמח אם חמאס יתפוס את השלטון בעזה כי אז יוכל צה"ל להתייחס לרצועה כאל מדינה עוינת". לטענת ברגמן, מציגות התחזיות הללו את ידלין באור בעייתי, שכן רובן קרסו מול המציאות הביטחונית הנוכחית.
כיצד יש להחזיר את גלעד שליט?
במסמכים שנחשפו קיימים אזכורים רבים לשבויים ולנעדרים הישראלים, בראשם גלעד שליט, אך גם רון ארד, אלי כהן, גיא חבר ונעדרי סולטן יעקב.
מסיכום פגישה סודי שערכו בכירים אמריקנים עם נשיא סוריה אסד ב-25 באפריל 2007 עולים פרטים רבים על המשא ומתן עם ישראל בנושא עצמות המרגל הישראלי אלי כהן. "המקרה שלו הוא עניין לאומי", מצוטט אסד כמי שמסרב לבקשה. "העם הסורי לעולם לא יקבל זאת", הוא מוסיף - אך הופך זאת לקלף מיקוח כשהוא מציין שבמסגרת משא ומתן לשלום "ניתן לדון בהכל".
בעניין גלעד שליט אומר חבר קונגרס שהשתתף בפגישה עם אסד כי ראש הממשלה אולמרט "חלש מאוד", אך אם אסד ידבר עם חמאס כדי לפתור את בעיית שליט, זה יסייע מאוד למשא ומתן. אסד, באופן צפוי, סירב לבקשה ואמר כי להערכתו אין לאולמרט עניין כי סוריה תתווך בנושא.
משטרי ערב לא יציבים
כמעט ארבע שנים לפני שהחלו המהפכות בעולם הערבי, הביע ראש המוסד היוצא מאיר דגן חשש מפני עתידם של אותם משטרים. בפגישה עם תת מזכיר המדינה האמריקני ניקולס ברנס סקר דגן את המצב במזרח התיכון וציין כי ישראל חשה שהמשטרים במצרים, בירדן, בסוריה ובלבנון אינם יציבים.
דגש הדגיש אז כי סוריה ואירן עושות מאמצים כדי להפיל את המשטר בלבנון ולכן המליץ לנקוט משנה זהירות באשר לסיוע האמריקני לממשלתו של פואד סניורה. דגן אף הצביע על התחזקות הכוחות האיסלמיים במדינה ותהה: "עד כמה יוכל צבא טורקיה, מגן החילוניות במדינה, להתאפק מול התחזקות האיסלם?".
עוד חושפים המסמכים לראשונה את פרטי המלחמה הכלכלית החשאית נגד אירן. הם כוללים שורת פגישות של אנשי משרד האוצר האמריקני עם גורמים ברחבי העולם ובעיקר במדינות המפרץ, במערב אירופה ובישראל, שבהן מתוכננת המערכה הזו.
גם מאחורי הפגישה הזו עומד דגן, שהניח חומר מודיעיני שממנו עולה כי בעקבות הלחץ שהפעילו מדינות אירופה על אירן הופסקו לזמן מסוים העבודות באתר הגרעיני בקשאן. לדבריו, הייתה זו הוכחה לכך שאירן רגישה ללחץ ולכן יש להמשיכו.
הסכם עם הפלסטינים? בקווי 67'
בדצמבר 2008, כך לפי מסמכי ויקיליקס, הגיע הגנרל ג'יימס ג'ונס, השליח האמריקני הטרי למזרח התיכון, לסבב פגישות בישראל. בפגישה שערך עם הצמרת הביטחונית של ישראל על גג הקריה, נחשפו בפניו קווי המתאר והדגשים של הסכם עתידי עם הפלסטינים.
"יהיו רק שינויים קטנים מגבולות 67'", אמר אז שר הביטחון אהוד ברק בפגישה. "ישראל תשמור רק על גושי ההתנחלויות סביב ירושלים ובצפון הגדה, אך תפנה את כל השאר", הוסיף ברק.
הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי חיזק באותה פגישה את ברק כשאמר: "רוב הישראלים מאמינים בפתרון שתי המדינות והוא אינו שנוי במחלוקת. הבעיה היא הביטחון. אם ישראל תעביר אחריות ביטחונית מלאה לפלסטינים, ישוב טרור המתאבדים".
במהלך שנת 2007 נפגש ראש המוסד דאז עם עוזר ראש הסוכנות האמריקנית לביטחון פנים ולמלחמה בטרור פרנסס טאונסנד. "קטאר מהווה בעיה, שכן שייח' חאמיד מעצבן את כולם", אמר אז דגן לעמיתו. "אל-ג'זירה בסופו של דבר תהיה הסיבה למלחמה הבאה במזרח התיכון", אמר אז דגן בחיוך.
במספר פגישות נוספות שערך ראש השב"כ היוצא יובל דיסקין עם שורה של גורמים אמריקנים בכירים הוא מצוטט כמי שמגדיר את ערביי ישראל כ"נושא רגיש מאוד".
לדברי דיסקין באותן פגישות, "רבים מערביי ישראל לקחו את השימוש שלהם בזכויות למקום רחוק מדי". הוא אף אומר כי חלק מערביי ישראל מרגישים את עצמם קודם כל כערבים וכמוסלמים ורק לאחר מכן כתושבי מדינת ישראל.
דיסקין מותח בנוסף ביקורת חריפה על חברי הכנסת הערבים הנתונים לדבריו ב"פלירט" עם מדינות אויב. "הם לא מפיצים את הרעיונות והערכים הדמוקרטים של ישראל, אלא מנצלים את החסינות הדיפלומטים שלהם", הוא אומר. לדבריו, את מרבית הבעיות שהתחוללו בישראל עוררו הפליטים ששבו לכאן עם "רעיונות רעים".