ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר לשינויים הצפויים בתקציב הביטחון במסגרת ישיבת הממשלה המיוחדת, והבהיר שההחלטות יתקבלו בהתאם לאיומי המשתנים. "אנו חייבים גם להידרש לשינויים ההיסטוריים שמתרחשים סביבנו", אמר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנו מתחילים הבוקר דיון שלא נעשה עד היום כמוהו בפורום של שרי ממשלת ישראל, בוודאי לא בפורום הכולל של מליאת הממשלה", אמר נתניהו פתח הישיבה. "זהו דיון לא רק על סדר העדיפויות בין תקציב הביטחון לבין המשרדים האחרים המיוצגים כאן. זהו דיון על סדר העדיפויות בתוך תקציב הביטחון, בשאלות מרכזיות של בניין הכוח שקשורות לתוכנית הרב-שנתית, לחמש השנים הקרובות, אולי לעשור הקרוב".
"נדרשים לשינויים היסטוריים"
"אנחנו עומדים לקבל החלטות לא פשוטות על גודל התקציב, והפניית התקציב למרכיבי הכוח העיקריים", הוסיף נתניהו. "זה דיון מורכב ורציני. לכן אנו חייבים גם להידרש לשינויים ההיסטוריים שמתרחשים סביבנו. האיומים שמופנים לעבר מדינת ישראל משתנים, ואנחנו צריכים להיות ערוכים לכך".
נתניהו הבהיר את האופן שבו יתנהל הדיון וצפה כי לא יסתיים היום. "עלינו לדאוג לכך שהביטחון שממנו נהנים אזרחי ישראל בשלוש וחצי השנים האחרונות יימשך בתנאים המשתנים. אנחנו נשמע סביב שולחן הממשלה את הגורמים המקצועיים ונחליט מהי תפיסת הביטחון שמותאמת לשינויים הללו".
"זהו דיון ייחודי, בדרך כלל הוא מתקיים אחת לחמש שנים בפורום מצומצם יותר וייתכן שבשלב מסוים גם נחליט לצמצם את הפורום הזה", הוסיף ראש הממשלה. "אבל אני רוצה שהשרים כולם, כמיטב יכולתנו, יהיו שותפים להחלטות, שאני חושב שהן קובעות הרבה לתקציב הממשלה של מדינת ישראל. זה תנאי הכרחי להעברת תקציב המדינה ל-2013".
בסיום דבריו, הדגיש נתניהו את החשיבות לא לחרוג מהתקציב הקיים "יש תנאי שני, ובלעדיו אנחנו לא יכולים להביא את התקציב וזה לשמור על אחריות כלכלית. עברנו עשור של שמירה קפדנית על המסגרת התקציבית והיכולת שלנו לעשות זאת שמרה על כלכלת ישראל מפני המשבר העולמי, עד עתה בהצלחה. יתרה. נהגנו כך גם בשלוש השנים האחרונות ואנחנו מתכוונים לנהוג כך גם עכשיו".
ההכרעה: רק בעוד מספר שבועות
הממשלה התכנסה לישיבה מיוחדת בת שמונה שעות כדי לדון בתוכנית החומש הרב שנתית של צה"ל ומערכת הביטחון. כשעל הפרק שוב הקיצוץ בתקציב - הרמטכ"ל ושר האוצר הציגו את עמדותיהם באשר לצרכי המערכות שבראשן הם עומדים.
היועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף התקציבים במשרד הביטחון, תא"ל ראם עמינח, יציג גם הוא את היקף ההתייעלות ופינוי מקורות לטובת התעצמות של מערכת הביטחון בשנים 2008-2012, העומד של 9.4 מיליארד שקלים. זאת בהתאם ליעדי ועדת ברודט, שקבעה כי מערכת הביטחון צריכה להתייעל בכ-10 מיליארד שקלים בחומש הראשון, וב-20 מיליארד שקלים בחומש השני.
עמינח יציג גם את תהליכי ההתייעלות, החיסכון והקיצוצים שמקיימים צה"ל ומשרד הביטחון בימים אלה בתחומ הרכש, המשקים, הבינוי וכוח האדם, שצפויים להביא עד לסוף שנת 2017 לחיסכון והתייעלות בהיקף של יותר מ-30 מיליארד שקלים - היעד שנקבע בדוח ברודט.
הוויכוח בין משרדי האוצר לביטחון הוא סביב שישה-שבעה מיליארד שקלים. הדיונים בנושא התקציב יחלו היום, אך צפויים להיות מוכרעים רק בעוד כמה שבועות.