על רקע פקיעת חוק טל בשבוע שעבר, ממשיכים בצה"ל בגיבוש תכנית גיוס כללית של חרדים. עלות התכנית שתוצג בפני הרמטכ"ל ושר הביטחון בעוד פחות מחודש מוערכת בכחצי מיליארד שקלים בשנה, זאת בשל זכאותם של מרבית המתגייסים החרדים לתשלומי משפחות.
מנתוני צה"ל עולה כי כ-80% מבין 8,000 החרדים שנמצאים בגיל הגיוס הם בעלי משפחות. חייל בעל משפחה נהנה משכר של כ-5,700 שקל בחודש, המסתכמים לכ-70 אלף שקל בשנה.
לאור הסכומים הגדולים שיידרש צה"ל להוציא אם יגויסו החרדים בתקופה בה נערכים לקיצוצים נרחבים, מצפים בצבא להגדלת התקציב מצד משרד האוצר. "נצטרך לקבל שיפוי ייעודי וחריג ממשרד האוצר, שכן המדינה תצטרך להגיד לעצמה שמדובר במימוש של יעד מספיק חשוב עבורה", מבהיר היום גורם צבאי בכיר.
כיום משרתים בצה"ל כ-1,300 חרדים, ובצבא מצביעים על עלייה מתונה, אך קבועה, במספר המתגייסים בשנים האחרונות למסגרות ייעודיות - הנח"ל החרדי או פרויקט שח"ר (שילוב חרדים במקצועות טכנולוגיים).
הצבא בוחן כיצד לשלב את החרדים
הגורם הבכיר ציין: "היינו בדרך למימוש היעד של גיוס שליש מהחרדים בגיל גיוס בשנת 2015. עכשיו אנחנו מעדכנים את התכנית, ונערכים לגיוס גורף של כולם על פי חוק שירות הביטחון".
"המהלך מחייב להסדיר פלטפורמות שיתאימו לכך, בין אם בתוך צה"ל ובין אם במקומות אחרים, כמו במשטרה, בכיבוי אש או במד"א. הצבא עושה ניתוח יסודי, ובוחן היכן אפשר להעמיק ולהרחיב מסגרות כדי לאייש אותן בחרדים", מוסיף אותו גורם.
השתלבות החרדים בצה"ל נחשבת להצלחה גדולה וסוללת גם את דרכם להשתלבות באזרחות. כ-85% מבוגרי הגדוד החרדי או בוגרי פרויקט שח"ר השתלבו עם שחרורם בשוק העבודה. "הנתון הזה מעודד בכל קנה מידה ויש לו משמעות חברתית וכלכלית מרחיקת לכת, על רקע העובדה שחלקם היחסי של החרדים באוכלוסייה נמצא במגמה של עלייה קבועה, ובשנת 2020 30% מתלמידי כיתה א' ישתייכו למגזר החרדי", מסכם הגורם.