משרד ההגנה האמריקני, הפנטגון, הסיק כי גם הפצצות הגדולות ביותר ברשות ארה"ב לא מסוגלות להרוס חלק מהמתקנים התת קרקעיים המבוצרים של אירן. מומחי הביטחון האמריקנים מחפשים דרכים להפוך את התחמושת שברשותם ליעילה יותר, כך מדווח עיתון הוול סטריט ג'ורנל.
ארה"ב פיתחה לפני שנים אחדות פצצה חודרת בונקרים, במשקל של לא פחות מ-14 טונות, שיועדה במיוחד לחדור את הביצורים שאירן וקוריאה הצפונית בנו מסביב ומעל המתקנים הגרעיניים שלהן. לפי הדיווח, הפצצות הוטלו באתר ניסויים בניו מקסיקו ב-2007, אך הניסויים לא הובילו לתוצאות הרצויות.
הפנטגון הסיק, כי במצב הנוכחי, גם הפצצה הזאת, העוצמתית ביותר שיש ברשות צבא ארה"ב, לא תספיק כדי להרוס כמה מהמתקנים הגרעיניים של אירן בגלל עומקם הרב ובגלל הביצורים שהשלטונות בטהרן הוסיפו על המתקנים כדי להגן עליהן.
פנטה: "הפיתוח נמשך כל הזמן"
החשש שהתחמושת הנוכחית לא תספיק במצב של תקיפה אמריקנית באירן, הובילה את הפנטגון לבקש מהקונגרס תוספת תקציב כדי לשפר את היכולת של הפצצות לחדור עמוק אל תוך האדמה, הבטון והאבן תחתן בנויים בסיס הגרעין לפני שהן יתפוצצו. גורמים בארה"ב אומרים שהסיבה לבקשה היא לזרז את המוכנות של ארה"ב למצב בו היא תתקוף באירן.
עד כה, משרד ההגנה האמריקני הוציא כ-330 מיליון דולר לפיתוח פצצות חודרות בונקרים, שנבנות על ידי חברת בואינג. כעת מבקש הפנטגון 82 מיליון דולר נוספים לפיתוח פצצה יעילה ליותר, כך על פי מקומות ממשלתיים בארה"ב. כיום, מאמינים שהתחמושת יכולה לעכב את תוכנית הגרעין האירנית כולל פגיעה ברוב המתקנים התת קרקעיים, אך לא בכולם.
שר ההגנה ליאון פנטה אמר בראיון לוול סטריט ג'ורנל כי הוא מכיר במגבלות התמושת הנוכחית נגד כמה מהמתקנים של אירן, אך הוא הוסיף שהפיתוח של תחמושת מתקדמת יותר נמשך כל הזמן וגם המתקנים העמוקים ביותר לא יהיו מוגנים לחלוטין בעתיד הקרוב, "אנחנו עדיין מנסים לפתח אותם", אמר פנטה.
בשבוע שעבר בנאום מצב האומה אמר הנשיא אובמה כי ארה"ב תעשה כל שביכולתה למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני, וכי אין אופציה שאינה מונחת על השולחן מבחינת ארה"ב. לישראל יש כמה פצצות חודרות בונקרים מארה"ב, אך אין ברשותה את הפצצה הגדולה ביותר, אותה ארה"ב לא מכרה לשום מדינה אחרת.