ארכיון (צילום: רויטרס)
פינוי שרידי רקטה באשקלון. ארכיון | צילום: רויטרס

תושבי הדרום קיוו בכל לבם שהפסקת האש שהחזיקה מעמד רק 72 שעות תימשך ושסוף השבוע הזה יהיה השקט הראשון שלהם מזה כחודש, אלא שאז חמאס חידש את הירי - והחששות חזרו: תושבים בעוטף עזה ובערים הגדולות בדרום עדיין לא יכולים לחזור לשגרה - וממשיכים לשהות בצמוד למרחבים המוגנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חבל הארץ המטווח ביותר במערכה הנוכחית - במיוחד לאחר הפרת הפסקת האש על ידי חמאס אתמול בשעה 08:00 בבוקר, הינו המועצה האזורית אשכול. במושבים ובקיבוצים שבמועצה חייבים להימצא במרחק של עד 15 שניות ממרחב מוגן - ומהבוקר נשמעו כמה וכמה אזעקות באזור.

חודש הירי מרצועת עזה - דקה אחרי דקה (צילום: חדשות 2)
רקטה שנפלה בשטח מ.א. אשכול, הבוקר | צילום: חדשות 2



"רק היום נפלו באזור 8 רקטות, אנחנו האזור שסופג את הכי הרבה אש", סיפרה דוברת המועצה האזורית אשכול, רונית מינקר. "תושבים רבים שלא היו בבית כבר חודש אמנם חזרו לבתיהם, אבל הם חזרו למציאות הנוראה שהם התרגלו אליה, של צבע אדום, רקטות ופצצות מרגמה. מבחינת האנשים פה, המבצע הזה לא הסתיים. המצב הזה לא יכול להימשך יותר".

לדבריה, תושבים רבים חשים אכזבה עמוקה מתוצאות מבצע "צוק איתן", שבפועל הביא רק להשמדת מנהרות הטרור - ולא סיפק מענה לטפטוף הטילים הבלתי פוסק מעזה: "עכשיו זה המבחן של הממשלה ושל הצבא איך להתייחס לירי הזה. יש ציפייה ברורה שכבר יהיה שקט באזור הזה, אחרי 14 שנה. אם הירי הזה יימשך - אנחנו מתכוונים להפעיל לחץ כבד יותר במהלך השבוע הבא. לא נשתוק עוד מול ירי טילים על תושבי הנגב המערבי".

"ראש הממשלה הבטיח שיהיה שקט - ואין, אז למי נאמין?"

ראובן, תושב אחד הקיבוצים במועצה האזורית אשכול, סיפר על המצב המתסכל בו הוא ובני משפחתו חיים תחת איום הטילים בשיחה עם חדשות 2 Online: "אנחנו מרגישים רע, מרגישים מרומים. חשבנו שאם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל אומרים שאפשר לחזור לשגרה - אז כנראה שאפשר. בשטח התברר שזה לא כך, בפעם המי יודע כמה. אנחנו מרגישים שמי שמנהל אותנו זה החמאס".

מגמות מדאיגות. העורף במבצע צוק איתן (צילום: AP)
חיים במציאות של 15 שניות ממרחב מוגן | צילום: AP



"נכנסו לעזה, הרסו את המנהרות ונהרגו 64 חיילים - והם ממשיכים לירות. אני לא ממש בטוח מה המדינה עושה, ועדיין קיים כאן חשש גדול ממנהרות שאולי לא גילו", הוסיף. "לא כל התושבים מרגישים בטוחים לחזור הביתה".

"בעוד שלושה שבועות נפתחת שנת הלימודים, ואם המצב הזה יימשך - יהיה מאוד קשה לפתוח אותה. לצוותי ההוראה לא היה זמן להתאוורר, הילדים לא באמת היו בחופש וזה מצב נוראי. חייבים להביא שקט לאזור באמצעות שילוב של הפעלת כוח צבאי עם הסדר מדיני", הוסיפה דוברת המועצה.

"הייתה אזעקה, ואנשים ברחו מהחוף"

גם בערים הגדולות בדרום המצב לא מעודד. אם במהלך שלושת ימי ההפוגה תושבים חשבו שאפשר לחזור לשגרה, ויצאו לבלות ולהתאוורר - הכל התפוגג עם חידוש הירי, אתמול בבוקר: "בחופים שיש בהם בערך 5000 איש בשבת ממוצעת בחודש אוגוסט, שאי אפשר לזוז עליהם, היו היום רק 200 בקושי. זה עצוב", סיפר אלי מזמר, אחראי החופים בעיריית אשקלון.

"ביום חמישי החופים היו מלאים, חשבנו שחזרנו סוף סוף לשגרה, וגם בשישי בבוקר באו הרבה אנשים, אפילו שחמאס איימו שיחדשו את הירי. כשהייתה פה אזעקה, אנשים ברחו. התושבים פה כועסים וחושבים שאפשר היה לסיים את הסיפור הזה, זו ממש החמצה", הוסיף בעצב. "אי אפשר להאמין למי שנמצא מעבר לגבול, צריך לשים לזה סוף כבר".

החופים נשארו כמעט ריקים (צילום: חדשות2)
החופים נשארו כמעט ריקים | צילום: חדשות2

עם זאת, יש מי שמשמיע גם קולות אחרים באזור מוכה הרקטות: "הביקורת שיש לי ולתושבים בטלה בשישים לעומת המאמץ האדיר לעמוד במערכה", אמר אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב לחדשות 2. "קיווינו כולנו שתהיה רגיעה וחזרה לשגרה, אבל זה לא המצב ובסיטואציה כזו יש נטייה להיות עצבניים וכעוסים. צריך להיות מודעים לזה ולאחד כוחותינו מול האויב".