הדיון בקבינט המדיני-ביטחוני שהחל אתמול בנושא הקיצוץ בתקציב הביטחון יימשך היום (ה'), וחילופי ההאשמות נמשכים: גורמים בצבא טוענים כי "האוצר מסית נגד אנשי הקבע ומתנהל כמו גוף שיש לו מדינה". מנגד, מצהיר שר האוצר יאיר לפיד כי משרדו יילחם על כל שקל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מערכת הביטחון דורשת להקטין את הקיצוץ בתקציבה בכארבעה מיליארד שקל וטוענת כי שיעור הקיצוץ שמציע האוצר גדול מההיקף שעליו סוכם. אתמול נועדו בנפרד אנשי משרד האוצר ואנשי מערכת הביטחון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לנסות ולמצוא פתרון.
גורמים במערכת הביטחון יצאו בהתקפה חסרת תקדים על משרד האוצר, ובעיקר על השר יאיר לפיד. הגורמים טוענים כי הדיון על הקיצוץ התנהל בצורה מבישה ולא עניינית, וכי ההסתה נגד אנשי הקבע "חצתה כל גבול".
"יפה לדבר על מעמד הביניים, אבל אלפי משרתי קבע מפוטרים ועוד אלפי עובדי התעשיות הביטחוניות שאולי יפוטרו זה לא מעמד הביניים?", אומרים בכירים במערכת. "האוצר מתנהל כמו גוף שיש לו מדינה. הוא מסית נגד אנשי קבע שמרוויחים משכורות נמוכות מאוד".
"זו סכנה אמיתית"
במערכת הביטחון מדגישים כי התקבלה בעבר החלטה בקבינט שלפיה עודפי תקציב יינתנו בעדיפות לביטחון כי "היה ברור שאנחנו בתקציב חסר. לפיד הצביע בעד ההחלטה הזו ועכשיו מסרב לעמוד מאחוריה". האוצר נדרש להציג לראש הממשלה את עודפי התקציב עד אמצע אוקטובר ולא עשה זאת, ולטענת מערכת הביטחון מסרב לעשות זאת גם עכשיו. כמו כן, לדברי הבכירים, האוצר מתכחש להחלטה לחשוף את העודפים התקציביים בכלל.
הרמטכ"ל בני גנץ הציג בפני נתניהו תמונה עגומה שלפיה הקיצוץ בתקציב שדורש משרד האוצר - קיצוץ של 4.5 מיליארדי שקלים - לא יאפשר לספק ביטחון למדינת ישראל. במערכת הביטחון מזהירים כי בהיעדר תוספת לתקציב, תתרחש פגיעה ממשית בביטחון אזרחי ישראל. "במצב הנוכחי אי אפשר לספק ביטחון", אומרים הגורמים. "לא יהיו אימונים, לא יהיו הכשרות והצבא יתנוון. זו סכנה אמיתית - אי אפשר לומר שאנחנו מתחמקים".
שר האוצר לפיד אמר כי הוא ילחם על כל שקל והבהיר כי מתן תוספת לביטחון פירושה הסטת משאבים מהחינוך ומהרווחה - דבר שיפגע במעמד הביניים. במקביל, שר הביטחון משה יעלון החליט לבטל את אבטחת היישובים בעוטף עזה - הן מסיבות כלכליות והן בשל החלטה מבצעית לפיה ניתן לאבטח את היישובים גם ללא חיילים בשערי הכניסה לייישובים.