דוח שחשפה היום (ב') יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, מצביע על עלייה מדאיגה במספר החיילות והחיילים שדיווחו על פגיעה מינית בצה"ל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי נתוני הדוח, שהגישה תא"ל רחל טבת ויזל לוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, לפחות 561 חיילות וחיילים דיווחו על פגיעה מינית בשנה החולפת, לעומת 511 מקרים בשנת 2012.
49% מהתקיפות היו פיזיות, בעוד שהשאר הוגדרו הטרדות מילוליות שפגעו במתלוננים. 4% מסך המקרים הגיעו לכדי מעשי אונס של ממש.
בנוסף נרשמו 396 דיווחים על אירועים בנסיבות אזרחיות, עת שהמוטרדת שהתה מחוץ למסגרת הצבאית. גם מנתון זה נגזרת עלייה גדולה בהשוואה לאשתקד, אז דווחו 266 אירועי הטרדה של חיילות במסגרת האזרחית.
רוב החיילות שהותקפו מינית לא מגישות תלונה
אחד הנתונים המדאיגים הוא שלפחות 61% מהפונות למרכז הסיוע החליטו בסופו של דבר לא להגיש תלונה בעקבות תקיפה מינית שחוו.
בשנתיים האחרונות נרשם גידול במספר הגברים שהתלוננו על הטרדה או תקיפה מינית, שעומד כעת על 9%.
"העלייה במספר המתלוננים הגברים אינו מצביע בהכרח על עלייה במספר הנפגעים", הסבירה תא"ל טבת ויזל. "שינוי המגמה מאפשר ליותר גברים לבקש סיוע, הודות לתהליך האנונימי שאינו מחייב דיווח למפקדים".
מבין קרוב ל-1,000 פניות בשנת 2013, חייל אחד בלבד קיבל פרופיל 21 ועזב את הצבא. האחרים קיבלו סיוע והמשיכו את שירותם במערכת.
"כשמקבלים נתונים צריכים לראות מה לא קיבלנו", אמרה היום יו"ר הוועדה, עליזה לביא, לאחר שקיבלה את הדוח לידיה. "הנתונים לא משקפים לחלוטין את מה שנעשה. יש שבוחרות שלא להתלונן. הטיפול במסגרת הצבא והקלות הבלתי נתפסת של הענישה בשלושת מקרי ההטרדה המינית האחרונים בקרב קצינים בכירים, מטרידים מעלה את השאלה אם לא כדאי להוציא את השיפוט מהצבא?"
תא"ל טבת ויזל שחיברה את הדוח, התייחסה לשינוי בגישת הצבא כלפי תופעת הפגיעה המינית בצה"ל. "התחושה שהמתלוננות לא מגיעות הובילה אותנו לגבש גישה טיפולית. הבטחנו להן שהן לא חייבות להגיש תלונה, העיקר שיגיעו לדבר ולקבל עזרה", הסבירה. "במקביל, אנו פועלים בשיטות מתוחכמות; מכניסים סוכן סמוי של מצ"ח, מרימים טלפון למפקד ואומרים לו ששלוש בנות סיפרו על אווירה מטרידה. אין היום בצה"ל מפקד שמטפל עצמאית בהטרדה מינית ואינו מדווח".