הפרקליטות הצבאית הראשית מפרסמת היום מסקנות ראשונות באשר לטענות שעלו בדבר הפרות חוק של צה"ל במהלך מבצע עמוד ענן וקובעת כי ב-65 מקרים שנבדקו עד כה לא הייתה סיבה לפתוח בהליך פלילי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר במסקנות הפרקליטות באשר לשמונים מקרים בהם נפגעו אזרחים פלסטינים מאש צה"ל במהלך מבצע עמוד ענן. החומרים והמקרים הועברו לפרקליטות על ידי וועדה בראשות האלוף נעם תיבון שמינה הרמטכ"ל לתחקור אירועים במהלך המבצע.
"עד כה בחן הפצ"ר את הממצאים העובדתיים, ככל שהיו, ביחס לכ- 65 מן האירועים, ולא מצא כי קיימת הצדקה לפתיחה בחקירה פלילית ביחס למי מהם", נכתב היום בהודעת הפרקליטות הצבאית. "ביחס לאירועים הנותרים, כ-15 במספר", הוסיפו בהודעת הפרקליטות, "ובהם גם התלונות הנוגעות לתקיפת מתקני תקשורת ברצועת עזה, הורה הפצ"ר על בדיקות נוספות בטרם יקבל החלטה בעניינם. ההחלטה לגבי אירועים אלה צפויה להתקבל בקרוב". כמו כן ציינו בפרקליטות כי עשרות תלונות נוספות התקבלו בשבוע האחרון בפרקליטות הצבאית, ואלה ייבחנו בהקדם.
במקביל עם זאת, הפצ"ר הביע התנצלות באשר להרג של מספר אזרחים פלסטינים בשוגג. "ביחס למספר אירועים מצא הפצ"ר כי אכן יש בסיס לטענה כי נפגעו בהם כתוצאה מפעילות צה"ל אזרחים שלא היו מעורבים בלחימה", הודו בפרקליטות, "או כי נפגע רכוש אזרחי, לרוב, כנזק נלווה ובלתי רצוי שנבע כתוצאה מתקיפת מטרות צבאיות, או כתוצאה מטעויות מבצעיות שבמסגרתן זוהו אזרחים בשגגה כפעילי טרור".
"תוצאה זו היא מצערת", התנצלו שם והוסיפו - "אך היא לכשעצמה, בוודאי אינה מעידה על הפרתם של דיני הלחימה, והיא נובעת באופן ישיר מפעולותיהם של ארגוני הטרור הפלסטינים שבחרו לבצע את פעילותם הנפשעת בחסות האוכלוסייה האזרחית".
בזמן ש"מבדיקת האירועים הפרטניים שבוצעה עד כה, עולה תמונה כוללת לפיה כוחות צה"ל שהיו מעורבים בתקיפות במסגרת מבצע "עמוד ענן" פעלו ככלל במקצועיות רבה, תוך הפעלת שיקול דעת המיישם את דיני הלחימה", סיכמו בפרקליטות. "במספר מצומצם של אירועים", הוסיפו בהודעה, "אמנם התגלו ליקויים מקצועיים מסוימים, אך אלה לא העלו חשד לביצוע עבירה פלילית, והלקחים המקצועיים מליקויים אלה נלמדים".
Human Rights Watch: "ישראל הפרה את החוק הבינלאומי"
לפני כארבעה חודשים פרסם ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" דוח אודות השלכות מבצע "עמוד ענן", ובו הוטחו האשמות קשות בישראל. מחברי הדוח טענו כי ישראל הפרה את דיני המלחמה שבחוק הבינלאומי בימי הלחימה ברצועה.
עיקר הדוח עסק בתקיפת חיל האוויר שגרמה למותם של 10 מבני משפחת דאלו בעיר עזה, בהם נשים, ילדים ושני אזרחים אחרים. בארגון טענו כי חרף טענות צה"ל על כך שבאותו הבית שהו באותו הזמן שני מחבלים, לא נמצא כל תיעוד של שמותיהם כחברים בזרועות הצבאיות של חמאס או של הג'יהאד האיסלאמי. נוסף על כך, ציינו כי אחד מבני המשפחה, שלפי ישראל עסק בפעילות טרור, היה למעשה קצין במשטרה הפלסטינית שהופקד על אבטחת מבקרים ברצועה ועל מבני הממשל בה.
"גם אם לפי דיני המלחמה ניתן להגדיר שוטר כמטרה צבאית לגיטימית לפגיעה, הרי שהסבירות הרבה לכך שמתקפה על בית מגורים תביא להרג המוני של אזרחים חפים מפשע הפכה את הפעולה כולה ללא מידתית ולבלתי חוקית", הצהירו ב-"Human Rights Watch".
"אזרחים אינם מהווים מטרה"
בצה"ל הגיבו על טענות הארגון והבהיר כי "בית משפחה דאלו שימש מסתור למחבלים בכירים בחמאס שהיו מעורבים בירי הרקטות" וכן כי "ישראל נקטה כל מאמץ למזער את ממדי הפגיעה באוכלוסייה שאינה מעורבת בלחימה, בין היתר באמצעות הודעות טלפוניות לתושבי עזה שהזהירו אותם לפני תקיפות אוויריות באזור מגוריהם. נוסף על כך, פיזרו כלי טיס כרוזים וכן נמסרו אזהרות ברדיו שבהם נקראו האזרחים לשמור על מרחק מפעילי חמאס".
בישראל הדגישו כי כל המטרות שהופצצו היו יעדים שבהם, לפי מידע מודיעיני, התקיימה פעילות טרור - וכי אזרחים לא היו ואינם מהווים מטרה לפגיעה. "אובדן החיים בשני הצדדים מצער מאוד", נמסר מצה"ל. "עם זאת, האחריות למתרחש מוטלת על כתפיהם של פעילי ארגוני הטרור, שהפכו את האוכלוסייה המקומית למגן אנושי בעצם השימוש במבנים אזרחיים כמסתור או בהפעלת מחסני נשק באזורים מיושבים".