שר הביטחון אהוד ברק אירח הערב בצאת יום העצמאות את מפקדי צה"ל ואת עובדי מערכת הביטחון בקריה בתל אביב, והתייחס בין היתר להסכם הפיוס של חמאס ופת"ח, לטלטלה בעולם הערבי ולסוגיית החייל החטוף גלעד שליט.
גם בצמרת הביטחונית שיחת היום הייתה אירועי אתמול וההתפרצות של אחיו של גלעד שליט בטקס המשואות. ברק עצמו הביע הבנה לסערת הרגשות שפקדה את משפחת שליט וסיפר כי לפני הטקס פגש את יואל ואת חברתו לפני האירוע. "אי אפשר היה לטעות בסערת הרגשות שהם נתונים בה ואי אפשר שלא להבינה. הלב איתם", אמר שר הביטחון והוסיף: "אנו יודעים כי אחריותנו העליונה לפעול בכל מהלך ראוי ואפשרי, גם אם לא בכל מחיר, כדי להביאו הביתה. זאת נעשה".
ברק הביע הערכה לבני הנוער וחלק שבחים לדור הצעיר. "אני פוגש לוחמים צעירים בסדיר ביומם הראשון בבקו"מ, אני עוקב אחריהם בהמשך השירות: בתרגילים, באימונים ועם שובם ממבצעים, אני נפגש עם תלמידות ותלמידים בבתי הספר ואני יכול לומר באחריות ובביטחון כי הנוער הזה עולה על קודמיו, הוא פתוח ומתוחכם יותר, יודע יותר, שואל הרבה יותר שאלות קשות ומעורב לא פחות", אמר שר הביטחון. "בחלוף 63 שנות עצמאות אנו יכולים להביט לאחור בסיפוק ובגאווה, וקדימה בביטחון ודריכות. מדינת ישראל חזקה, משגשגת וצומחת. בפרספקטיבה של 120 שנות ציונות, זהו סיפור הצלחה חסר תקדים בהיסטוריה האנושית, עם עתיק, לא ממש אהוד בין העמים".
בהמשך התייחס ברק לאתגרים הביטחוניים ומנה את ההישגים של צה"ל מהפעלתה המוצלחת של "כיפת ברזל", דרך מערכת תרגולים אינטנסיבית ועד מבצעים שלא ניתן לפרטם. "צה"ל בידיים חזקות ונאמנות ואנו בוטחים בכם", הדגיש השר, "כיפת ברזל הינו הישג יוצא דופן של המח היהודי והתעשיות הביטחוניות. עם פוטנציאל פריסה כאן, ופוטנציאל יצוא. יחד עם שרביט קסמים ולצד בנין יכולות התקפיות, אני מתכוון לגבשה כתכנית חרום של מערכת הביטחון, להגנת עיקר האוכלוסייה והיעדים החיוניים בכל המדינה, תוך כשנתיים וחצי לגבי "כיפת ברזל", ותוך כ - 4 שנים לגבי 'שרביט קסמים'".
"חובת ההוכחה על הרשות"
שר הביטחון לא התעלם גם מהטלטלה בעולם הערבי. "מה שהיה לא יהיה עוד", ציין ברק, "ובטווח קצר עוד נכונו לנו קשיים לצד הזדמנויות. רק אנחנו נגן על עצמנו ברגעי אמת ומבחן, אך ככל שנשכיל לשמר את ברית האמת עם ארה"ב ולטפח יחסים עם המדינות המובילות בעולם, כן ייטב. ביחד ניטיב לפעול להחלשת המחנה הרדיקלי, לקעקוע גורמי הטרור באזור ובעולם ולהבטחת ביטחון ישראל ויציבות האזור".
עוד התייחס ברק להסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס והדגיש כי חובת ההוכחה היא על הרשות הפלסטינית. "אני קורא מכאן למדינות העולם, ובראשן ארה"ב, לתבוע מהחמאס לקבוע במפורש שהם מכירים בישראל ובהסכמים שנחתמו עם הרשות, מגנים את הטרור ופועלים לפרוק תשתיתו ב"עזה תחילה". אלו הם "תנאי הקוורטט" ויש לעמוד עליהם. אליהם הייתי מוסיף את הדרישה המובנת לכל בן תרבות לאפשר לפני הכול ל"צלב האדום" לראות את גלעד שליט".
לבסוף דיבר שר הביטחון על הסוגיות המדיניות. "אנו נכונים לקבל הכרעות קשות, כל עוד בטחון ישראל ואיתו הקשר המיוחד עם ארה"ב נשמר ומתחזק. יסודותיה פשוטים: גבול קבע שיימתח על בסיס שיקולים ביטחוניים ודמוגרפיים באופן שבתוכו גושי היישובים והשכונות בירושלים בריבונות ישראל. לצד "חילופי שטחים" שיותירו בידי הפלסטינים שטח דומה למה שהיה נחלתם טרם 67.
"צריך 2 לטנגו"
"סידורי ביטחון, כולל נוכחות קבע לאורך נהר הירדן שיבטיחו שהמדינה הפלסטינית המפורזת לא תיהפך לעזה או לבנון שנייה. ישוב פליטים במדינה הפלסטינית, סידורים מוסכמים "באגן הקדוש" בירושלים והעיקר, "סוף הסכסוך וסוף התביעות ההדדיות" לצד הכרה בישראל כמדינת העם היהודי, ובמדינה הפלסטיני כמדינת העם הערבי הפלסטיני. הדרישות הפשוטות הללו קלות לניסוח וקשות לביצוע ככל שתהיינה, היו בשנת 2000 ותיוותרנה גם בעתיד העוגן האפשרי היחיד להסכם ולשלום.
"דרושים שניים לטנגו, ואין ביטחון שהצד השני שנשא בעיקר האחריות למבוי הסתום אכן ייענה. ייתכן גם שהמו"מ יוליד פתרון ביניים מדורג. אך לא נדע זאת אלא עם וכאשר נפעל, וחיוני שאזרחי המדינה שיידרשו להגן עליה במבחני העתיד, וכמוהם ממשלות וידידים בעולם, יידעו כי ממשלת ישראל נחנה באומץ לקבל החלטות, ובכוח להתייצב מאחוריהן ולבצען בדרך לשלום, וכי האחריות להתמשכות הסכסוך, אם אכן זו תהיה התוצאה, מוטלת על כתפי הצד השני.
"זו איננה אבחנה מופשטת. זו עמדה שתגייס לגיטימציה לישראל להפעלת כוח אם תידרש בעתיד. זו ממשלה שתביא לתמיכה מדינית ואחרת ביתרונה האיכותי של ישראל מצד מעצמת העל היחידה עדיין בעולם- ארה"ב. אנו חברי ממשלת ישראל נדרשים להתגבר על מחלוקות והיסוסים. לקבל החלטות ואפעל לכך שכך נעשה"..