בחודשים האחרונים נרשמה עלייה דרמטית של אירועי זריקות אבנים, וכתוצאה מכך יותר ויותר צעירים פלסטינים נעצרים, נחקרים ונשפטים לאחר שזוהו כמשליכי אבנים. כלי התקשורת בארץ כבר הפסיקו לדווח על מעצרם, אלא אם כן מדובר במעצר חריג - כזה שקשור לאירוע שבו נפגעו ישראלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החיילים נכנסים מדי לילה למחנות פליטים ועוצרים נערים, כמעט ילדים - אלא שהמציאות מורכבת הרבה יותר: נערים אלה חשודים בארגון יידוי אבנים אל עבר רכבים ישראלים תוך כדי שהם מסכנים חיי אדם.
כבר כמה חודשים שהגדה המערבית רוחשת. השקט שאפיין את השנים האחרונות מפנה את מקומו באיטיות אבל בעקביות לתקריות אלימות, גם אם עדיין בקנה מידה קטן. החברה הפלסטינית, צרובת כשילון האינתיפאדה השנייה, לא ממהרת לאופציה של עימות חזיתי. אך התחושה ברחוב הפלסטיני היא שהעתיד חסום ובתנאים כאלה, מנסים שיטות חדשות כמו פנייה לאו"ם, הקמת מאחזים פלסטיניים וגם יידוי אבנים.
"אנחנו כאן כבר כמעט שבעה חודשים", סיפר סגן-אלוף שי שמש, מפקד גדוד נחשון בחטיבת כפיר. "בהתחלה הצלחנו להכיל את זה בצורה שזה לא פגע בחיי היום-יום של התושבים, אבל בשלב מסוים זה ממש התחיל לפגוע ברכבים שנוסעים על ציר 60 ובצמתים המרכזיים. ישנם מספר מוקדים מאוד מאוד אלימים באזור של הפרות סדר", אמר.
מאז תחילת השנה נרשמו מאות מקרים של יידויי אבנים בכבישי הגדה. השיא הגיע לפני כחודש, כאשר אדל ביטון בת שלוש, נפגעה באורח אנוש במהלך תאונת דרכים שנגרמה כתוצאה מאבנים שהשליכו צעירים פלסטיניים.
בארבעת החודשים האחרונים נרשמו 74 מקרים של יידויי אבנים רק באזור מחנה הפליטים אל-ערוב. לשם השוואה, בכל שנת 2012 נרשמו לא יותר מ-60 מקרים. במקרה של יידוי בקבוקי תבערה הנתוונים עוד יותר ברורים כאשר 14 בקבוקי תבערה הושלכו בשנה שעברה לעומת 54 בקבוקים שהושלכו מאז ראשית 2013.
גם בצבא יש מי שרואה בנתונים אלה, חלק ממגמה רחבה הרבה יותר. "אי אפשר להבין את העיר חברון או בכלל את אזור יהודה שומרון בלי להסתכל מה קורה מסביבנו", ציין אלוף-משנה אבי בלוט, מפקד חטיבת יהודה. "היום האזרח הערבי הממוצע הוא לא אותו אזרח כמו לפני 10 שנים, תודעתו הרבה יותר חזקה. ניתן לראות את זה בכיכר תחריר ובצורה לא מפתיעה ניתן לראות זאת בחברון וברמאללה - והאזרחים מפגינים את זה", הוסיף.
"כל עוד אני יודע שמי שאני עוצר מעורב בפעילות חבלנית אין לי שום בעיה עם זה", הוסיף סגן-אלוף שמש, "אני יודע שאת מרבית הפעילות העממית מבצעים בני נוער, שעושים זאת יום יום. ילדים בני 14 יורים גולות עם רוגטקות וחייל שלי איבד עין מירי כזה - וזה מסכן חיים".