נשיא ארה"ב ברק אובמה מבטל את הביקורת של המתמודד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני על התנהלות מדיניות החוץ שלו. בריאיון לשבועון האמריקני "טיים" אומר הנשיא כי טענותיו של רומני בנוגע לחולשת ארה"ב בנושא אירן אינן נכונות וכי בכוונתו לעשות הכל כדי למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני.
כשנשאל לגבי האמירה של רומני לפיה אירן תהיה בעלת יכולות גרעיניות אם אובמה ייבחר לכהונה שנייה, ענה הנשיא כי "הבהרתי עצמי מהיום שרצתי לנשיאות כי אעשה כל צעד שיידרש על מנת למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני", אמר אובמה והוסיף, "האם אני יכול להבטיח שאירן תעבור למדיניות חכמה יותר? לא, לכן אני אמרתי שוב ושוב כי אין אפשרות שאינה עומדת על השולחן בנוגע למניעת נשק גרעיני מאירן".
אובמה הודה כי למרות ההצלחות במדיניות החוץ, לא הכל עבד בהתאם לתכנית. "עדיין יש לפנינו מספר אתגרים אדירים. אם יש משהו שלמדתי בשלוש שנותיי כנשיא זה שלמרות שאני רוצה להוביל את האירועים, הם מתרחשים לבדם, ויש להגיב עליהם. התגובה הזאת יכולה להיות עם תוצאות שהן לא תמיד אופטימליות אבל אני מאמין שהאסטרטגיה של הממשל שלי היא מאוד מוצלחת", דברי הנשיא אובמה.
"ארה"ב ממשיכה להיות גורם שאי אפשר בלעדיו"
אובמה התגאה בכך שהצליח לסיים את העימותים הצבאיים שקיבל בירושה מהנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש. הנשיא דיבר בגאווה על סיום המלחמה בעירק, המשך הלחץ על ארגון אל קעידה וחיסול בן לאדן, בנייה מחדש של הקשרים עם בעלי בריתה של ארה"ב והתמקדות מחדש במטרות מדיניות החוץ האמריקנית, בניגוד לקודמו.
"זאת המנהיגות האמריקנית שמזהה את עלייתן של מדינות כמו הודו, סין וברזיל", אובמה העיד על מדיניותו, "זאת מדיניות שמכירה במגבלות שלנו. ועדיין, אנחנו מצליחים לקיים אמונה בקרב מדינות אחרות שארה"ב ממשיכה להיות גורם שאי אפשר בלעדיו בפתרון משברים בין לאומיים חמורים".
"אני חושב שמתקפותיו של רומני מיועדות רק לצרכי הבחירות הפנימיות במפלגה הרפובליקנית. בגדול, יהיה לכל מועמד רפובליקני קשה לטעון שאני משאיר את ארה"ב אחרי ארבע שנות כהונה במצב רע יותר מאשר בתקופה בה נכנסתי לתפקידי", אמר הנשיא.
ובמקביל, גורם בכיר בוושינגטון אמר אתמול כי הממשל האמריקני נחוש לִפעול באגרסיביות, בִּיעילות וּבִמהירות - להטלת סנקציות בינלאומיות קשות על הבנק המרכזי ועל הנפט האירני.
נתניהו בהולנד: "לא לאירן גרעינית"
אמש שב וקרא ראש הממשלה בנימין נתניהו להחריף הסנקציות על אירן. במהלך ביקורו הרשמי בהולנד, אמר נתניהו כי הרפובליקה האסלאמית ממשיכה חרף הסנקציות לנסות ולהשיג נשק גרעיני, בטענה כי הטכנולוגיה הגרעינית אותה היא מבקשת לפתח היא לצרכי שלום.
"מה שמטריד את ישראל הוא שאיפותיה הגרעיניות של אירן", אמר נתניהו בנאום שנשא הערב בהולנד. "אירן ממשיכה לשאוף באופן קדחתני להשיג נשק גרעיני. היא כל הזמן מכריזה על נכונותה למחוק את ישראל מהמפה. אירן עם נשק גרעיני מהווה איום על ישראל, על האזור ועל העולם. אין לאפשר לאירן לפתח נשק גרעיני - נקודה!". נתניהו זכה לתשואות על דבריו בנושא הגרעין האירני, והצהיר כי גם ההנהגה בהולנד תמימת דעים עם ישראל בעניין הזה.
הערב נועד נתניהו עם סגן ראש ממשלת הולנד מקסים פרהאחן ועם שר החוץ אורי רוזנטל. "הודיתי לשניהם על הקשר הם והאמיץ בין המדינות ועל התמיכה בישראל בזירה הבינלאומית", כתב נתניהו בדף הפייסבוק שלו.
היום: הרמטכ"ל האמריקני מגיע לביקור
היום יגיע לישראל רמטכ"ל צבא ארצות הברית הגנרל מרטין דמפסי. הוא יקיים סבב פגישות עם בכירי מערכת הביטחון בהם שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל בני גנץ. ביקורו של הבכיר האמריקני נועד לתאם מהלכים עתידיים בעניין אירן, וכמובן לגלות כמה שיותר מידע על כוונות ישראל בנוגע לתקיפה אפשרית של מתקני הגרעין.
השבוע דווח בכלי התקשורת האמריקנים כי הפיקוד הבכיר של צבא ארה"ב הורה לאנשיו במזרח התיכון לתגבר את האבטחה בבסיסים, זאת מחשש לנקמה אירנית בעקבות חיסול מדען הגרעין בטהרן בשבוע שעבר.