יותר מ-800 אלף פלסטינים ובהם 15 אלף נשים וילדים נעצרו ונכלאו בידי ישראל מאז 1967 - כך קובע דוח של משרד האסירים הפלסטיני, שפורסם לרגל יום האסיר שמצוין היום (ה'). על פי הדוח, עד היום עדיין מוחזקים כ-5,000 מהם בידי הרשויות בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בהודעת המשרד שפורסמה בכלי תקשורת פלסטיניים, נכתב כי ישראל ממשיכה לפלוש לשטחים הפלסטינים ומבצעת מעצרים. "אין משפחה אחת שלא חוותה מעצר ואפילו כמה פעמים", צוין בדוח. "ישראל הפכה כל פינה בפלסטין הכבושה לבית כלא, למחנה מעצר ולמתקן חקירות".
"לאחר האינתיפאדה השנייה שהחלה בסוף ספטמבר 2000, החיילים הישראלים עצרו יותר מ-80 אלף פלסטינים, בהם 10,000 ילדים ויותר מ-60 מחוקקים ושרים פלסטינים", טוענים ברשות.
"עוברים עינויים באופן יומיומי"
עוד נכתב כי הרשויות בישראל הוציאו יותר מ-24 אלף צווים מנהליים שאותם כינו בדוח "שרירותיים". בדוח יש התמקדות במספר נושאים עיקריים ובהם: מעצרים אלימים, מעצרי נשים, אסירים חולים, תנאי מחייה קשים והפרת זכויות אדם שנוגדת אמנות בינלאומית, לטענת הפלסטינים.
כך למשל מצוין מספר פעמים כי לרוב העצורים אין שום קשר לענייני ביטחון: "למרות זאת, הם עוברים עינויים באופן יומיומי. הם נתונים להתעללות פיזית ופסיכולוגית, כלואים בתנאים לא אנושיים, וגם משפחותיהם הפכו לקורבן התעללות". עוד נכתב כי ישראל מגדילה לעשות וחוקריה לא רק מפרים את זכויותיהם הבסיסיות של העצורים, אלא נוהגים אותו דבר עם נשים, ילדים ואנשים בעלי צרכים מיוחדים.
"נשים עוברות השפלות, אין טיפול רפואי"
רוב העצורים מתוך ה-5,000 שעדיין מצויים לטענת הפלסטינים במתקני הכליאה בישראל, הם מהגדה המערבית ולפחות 576 מהם נידונו למאסר עולם אחד לפחות. עוד צוין כי יש 19 נשים פלסטיניות בכלא וכ-200 ילדים, זאת בנוסף למאות אחרים שהתבגרו בכלא.
על הנשים נכתב כי הן עוברות השפלות ועינויים מכוונים וכן נאלצות להתמודד יום יום עם איום חוזר ונשנה של התעללות וניצול מיני. לדברי מחברי הדוח, רבים מהעצורים סובלים מבעיות רפואיות ולא זוכים לטיפול ראוי.
באשר למשא ומתן עם הפלסטינים, נכתב בדוח כי ישראל ביטלה את הפעימה הרביעית ועל כן 30 עצורים ותיקים לא שוחררו. "השחרור היה עתיד לתרום ליציבות, אך ישראל ממשיכה באופן בוטה עם התקפותיה המתמשכות. על ארה"ב והקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על ישראל כדי שלא תפר הבטחותיה".
"על פי דיווחים מפורטים ומתועדים על ידי משרד העצירים וארגוני זכויות אדם שונים, 205 עצירים פלסטינים מתו לאחר שנעצרו מאז שנת 1967", נכתב בדוח. "73 מתו מעינויים קיצוניים, אחרים מחוסל טיפול רפואי".