נמצא בביקור ומקיים דיונים ביטחוניים. וינפלד (צילום: AP)
סגן הרמטכ"ל האמריקני הגיע בחשאי לישראל | צילום: AP

בצל המשך הדיווחים על המשבר ביחסי ארה"ב-ישראל סביב הוויכוח על תקיפה באירן, ולאחר דברי הרמטכ"ל האמריקני מרטין דמפסי כי הוא אינו מעוניין לקחת חלק בפעולה ישראלית נגד מתקני הגרעין, פורסם הבוקר בגל"צ כי סגנו, האדמירל ג'יימס וינפלד, שוהה בארץ ומקיים דיונים הנוגעים לשיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתוכנית "בוקר טוב ישראל" פורסם כי האדמירל וינפלד כבר הספיק לבקר אתמול בסוללת כיפת ברזל באשקלון. לדברי גורמים אמריקנים, וינפלד נמצא בישראל כחלק מביקור מתוכנן, והוא אורחו של סגן הרמטכ"ל הישראלי, האלוף יאיר נווה. הגורמים הוסיפו כי האדמירל יטול חלק בסדרה של דיונים ביטחוניים העוסקים בשיתופי הפעולה בין הצבאות, ובנושאי הגנה וביטחון משותפים.

בשבוע הבא יגיע לישראל קצין בכיר נוסף בצבא האמריקני - הגנרל גרג פרנקלין, מפקד האווירייה השלישית בפיקוד אירופה של צבא ארה"ב.

השבוע דיווח המגזין "טיים", כי ארה"ב ממשיכה בניסיונות לשכנע את צמרת הממשל בישראל שלא לתקוף באירן. עוד פורסם, כי ממשל אובמה יקצץ במעורבות הצבא האמריקני בתרגיל הצבאי המשותף עם כוחות צה"ל הצפוי להיערך באוקטובר.

גורם ישראלי: האמריקני אומרים שהם לא סומכים עלינו

על פי הדיווחים, הצבא האמריקני יפחית בשני שליש את מספר החיילים הצפויים לקחת חלק בתרגיל. בנוסף, האמריקנים צפויים לעשות שימוש במערכות יירוט טילים שעוצמתן פחותה מזו של המערכות שהיו מתוכננות להשתתף בתרגיל.

גורם ישראלי בכיר שצוטט ב"טיים" טען כי משמעות צמצום מעורבותה של ארה"ב בתרגיל היא הבעת אי אמון בצעדים שעלולה מדינת ישראל לנקוט. "בעיקרון מה שהאמריקאים אומרים לנו הוא 'אנחנו לא סומכים עליכם'", הסביר הגורם.

במקביל לפרסומים בעיתון ה"טיים", דובר הבית הלבן ג'יי קרני ציין במהלך תדרוך עיתונאים שקיים כי "שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני עם ישראל מעולם לא היה הדוק כפי שהוא כעת, בהובלת הנשיא אובמה. ארצות הברית העניקה לישראל סיוע גדול יותר מאי פעם".

קרני אמר את הדברים בעת שהשיב להאשמותיו של המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, מיט רומני, שטען כי "ממשל אובמה השליך את ישראל לכלבים" בשל יחסו לאיום הנשקף מתכנית הגרעין של אירן".

הבית הלבן: "שיתוף הפעולה עם ירושלים טוב מאי פעם"

באשר לחילוקי הדעות בין ההנהגה בירושלים לממשל בוושינגטון בשאלת השימוש באופציה הצבאית נגד טהרן, אמר קרני כי "יחסינו עם ישראל קרובים ביותר, ובהתאם לכך המחויבות הבלתי מעורערת שלנו לביטחונה. מרגע כניסתו של אובמה לבית הלבן הוא פעל למען גיבוש הסכמה בינלאומית שנועדה להתמודד עם סירובה של אירן למלא את המחויבויות שלה ולהוכיח לה שלא תוכל להשיג נשק גרעיני".

עם זאת, הוא שב והדגיש את הגישה הרווחת בוושינגטון באשר לטיפול בבעיה. "הנשיא סבור שהכלים הדיפלומטים יהיו האמצעים היעילים ביותר למנוע מאירן להתחמש בנשק גרעיני ולהביא אותה לוותר על שאיפותיה האטומיות".