הרמטכ"ל היוצא רב-אלוף (במיל') גבי אשכנזי נשא הערב דברים בכנס המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה. את נאומו של אשכנזי העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

"את שלושת החודשים האחרונים ביליתי בוושינגטון, שם למדתי את החשיבות שבלמידת נושאים שבביטחון לאומי ובינלאומי", פתח אשכנזי את דבריו. "הידע הזה מסייע לנו להתמודד עם האתגרים הגדולים ביותר של האנושות".

אשכנזי הוסיף: "למדתי שלושה דברים - שאנחנו הישראלים מתיימרים לדעת הכל על האזור, גם אם אנחנו לא יודעים; מה שרואים משם - זה לא מה שרואים מכן. כדי להבין את העולם בצורה גלובלית, חייבים להסתכל מבחוץ וללמוד את האתגרים; למדתי גם על מדיניות שונה וצעדים שניתן לנקוט". 

"חשוב שנלמד את העולם המוסלמי שהם לא יכולים להשיג שום דבר באמצעות טרור", אמר הרמטכ"ל היוצא.

בהתייחסות למקרה הישראלי, אמר אשכנזי: "סבלנו מהרבה מתקפות טרור במקומות מאוד רגישים, אבל למדנו להתמודד עם זה ולהילחם בהם באמצעות שילוב כוחות של כל רשויות הביטחון בישראל - מצה"ל ועד לשב"כ".

"על העולם להעניש את אירן"

הרמטכ"ל היוצא התייחס אף למבצע "עופרת יצוקה" והשלכותיה כשטען כי ישראל הצליחה להשיג הרתעה באמצעות הלחימה הנחושה בארגוני הטרור. "מצאנו דרך אפקטיבית להתמודד עם הטרור. נדאג שכל ילד, מהצפון ועד הדרום, יוכל ללכת לבית הספר מבלי לבלות אפילו לילה אחד במקלט".

על רקע היחסים המתוחים עם מצרים, אמר הרמטכ"ל היוצא כי מדובר במדינה שהיחסים עמה חיוניים מאוד לישראל. "באופן מסורתי מצרים היא זו שמובילה את הדרך לכל העולם. מצרים לא מהווה איום, אבל עלינו להשגיח בצורה מאוד קרובה על מה שקורה שם. עלינו להיות זהירים. השלום עם מצרים הוא חיוני. זהו נכס חשוב לישראל. כל האלטרנטיבות למצב הזה - גרועות מאוד".

אשכנזי קרא לממשלה להשלים את בניית גדר הביטחון לאורך הגבול עם מצרים. "הגדר יכולה למנוע מפעילות טרור עוינת לחדור לישראל", אמר אשכנזי.

הרמטכ"ל לשעבר פנה לעולם וקרא להטיל סנקציות קשות על אירן, כדי להניע אותם מהמשך העבודה על נשק גרעיני. "אם הם יראו שלמעשים שלהם יש מחיר, הם יפסיקו את הפרויקט", אמר הרמטכ"ל היוצא.

אשכנזי סיכם את שורת הנאומים

אחת השאלות הגדולות שעומדת סביב נאומו של אשכנזי היא אם יתייחס הרמטכ"ל לשעבר לפרשת הרפז - שחזרה לאחרונה לכותרות בעקבות חשדות כי ניהל קשר עם אשתו של אשכנזי, רונית.

עשור לאחר הפיגוע החמור ביותר בהיסטוריה האנושית, עברה הדמוקרטיה הגדולה בעולם ממצב של שלום ללא חששות ביטחוניים למצב של מלחמה. היום במבט לאחור ניתן לערוך ניתוח של ההבדל בין האסטרטגיה שבה נקט הנשיא הקודם של ארצות הברית ג'ורג' בוש לעומת הנשיא הנוכחי ברק אובמה.

ביומו השני של הכנס, שעורך המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, התארחו אישים בולטים בנוף הביטחוני, ביניהם דן מרידור, מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו ובכירים נוספים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק