במהלך ימי מבצע "צוק איתן", שאחת ממטרותיו הייתה להביא לחיסול תשתית מנהרות הטרור של חמאס, פעלו ביתר שאת כוחות צה"ל מהאוויר ומהיבשה - בתוך הרצועה ומחוצה לה. אלא שנוסף על הכוחות הללו - פעלו גם חיילי פלוגת בלוני התצפית של אוגדת עזה. כבר לפני היציאה למבצע הם אספו מודיעין על פירי מנהרות וידעו להצביע בחלק מהמקרים היכן הן ממוקמות. במקרים אחרים הם היו אחראים על אבטחה אווירית של הלוחמים - כדי לוודא שאף חמוש לא מתחבא ומנסה לפגע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אז איך זה עובד? חיילי הפלוגה צריכים להתריע מפני חדירות מחבלים, לאסוף מידע חיוני על האויב באמצעות התמונות שמתקבלות ממצלמות הבלונים הפרושים ממעל - שאותם מתפעלים חיילים ייעודיים שעוברים קורס מיוחד. התמונות שמתקבלות עוברות לחמ"לי התצפיתניות שעוקבות אחרי נקודות השטח, עומדות בקשר עם הלוחמים ומעדכנות אותם בכל התפתחות.
"הבלון יותר גבוה משאר התצפיות ויכולת הניידוּת שלו טובה מאוד", מסביר לחדשות 2 Online סרן אוראל (24), מפקד פלוגת בלון בגדוד התצפיות של אוגדת עזה. "ממד הגובה נותן לך יכולת להסתכל רחוק ולשלוט בתא שטח גדול והבלון נותן לך לראות גם בזווית ולא רק מלמעלה. כך אתה רואה את האויב בממד שונה".
הוא מספר על פעילות הפלוגה במהלך ימי הלחימה הארוכים. "היינו מחוץ לרצועה במוצבים סמוכי הגדר. עזרנו לכוחות המתמרנים באיסוף מידע מקדים, זיהינו אויב, ראינו מחבלים שמנסים לפגוע בכוחותינו, הכוונו לשם אש ודיברנו תוך כדי עם כוחותינו בשטח שפועלים".
"שלוש נקודות בתוך חלון של בית"
סמלת (מיל') גבריאל בן-מיור (23), גויסה למילואים במבצע "צוק איתן. היא משרתת כתצפיתנית בפלוגה ובאחד הימים הייתה בחמ"ל הנייד. את אחד האירועים היא זוכרת במיוחד וככל הנראה לא תשכח לעולם: היא זיהתה מחבלים מתצפתים על כוחות בצה"ל בזמן שהאחרונים היו במהלך חילופי אש.
"סרקתי את אותו תא שטח שהייתי אמורה לסרוק באזור סג'עייה", היא מגוללת את אירועי אותו יום, "ואז ראיתי שלוש נקודות בתוך חלון של בית וזה נראה לי לא תקין. "לא המיקום ולא הסוג של הנקודה. אחרי כמה זמן גיליתי שזה מספר אנשים שהיו בבית, ראיתי שהם מסתכלים לעבר הכוחות, הם נמצאו בזווית כלשהי, ראו שהם ממש פונים ומסתכלים לשם".
לאחר מכן, כך לדבריה, ראתה את המחבלים מסתתרים מאחורי החלון וחוזרים שוב: "העלית את הזיהוי לחטיבה 7 שהייתה בשטח, הכוונתי טנקים לנקודה והם ירו חמישה פגזים; כשהעשן התפוגג ראיתי ששלושה מהחשודים נפגעו".
גם בזמן שהכוחות פוצצו מנהרות - העיניים של בן-מיור והחיילות ליחידה לא משו לרגע מהמסכים. "וידאנו שאין אנשים או חמושים שמסתובבים במרחב של המנהרה, כדי לוודא שאף אחד לא מנסה לפגוע בחיילים", היא מספרת - ומדגישה את רגע הפיצוץ של המנהרה: "אתה מבין שאתה מגן על אזרחים, שמנעת משהו קריטי, שאלה מנהרות שחדרו לישראל ונוטרלו וזה מרגש, כי יש לזה משמעות".
לדבריה הצטרף גם מפקד הפלוגה: "אתה מרגיש שתרמת לביטחון המדינה, אלה תצפיתניות שיושבת תקופה ארוכה וצופות בתא שטח ולא סתם - בסוף העבודה הסיזיפית רואים את התוצאה וזה סיפוק מטורף". הוא מדגיש כי עוד הרבה לפני המבצע מודיעין על המנהרות נאסף: "עבדנו יחד עם מחלקת המודיעין של אוגדת עזה וידענו לבוא ולהגיד לכוחות איפה המנהרות - הרסנו אותן ואז הפקנו תמונה שלמה של כל הפאזל הזה".