ערב יום העצמאות ה-62 למדינה, ביקשנו לערוך מעין חשבון נפש עם סגן הרמטכ"ל, האלוף בני גנץ. הדיווחים בשבועות האחרונים טרם חגיגות יום העצמאות גיבשו את התחושה שישראל ישראל קרובה יותר לעימות נוסף מאשר להסדר מדיני.
"אנחנו לא צופים אינטרס כלשהו ליצור עימות עם ישראל, אבל אנחנו מחויבים ועדיף שנהיה בצד המוכן והמתכונן, בתקווה שהתרחישים האלה לא יתממשו", אמר היום האלוף גנץ בראיון לתכנית "שש". "הסביבה שאנו חיים בה לא פשוטה, תהליך ההתעצמות בשיאו מצד סוריה, לבנון ואירן, אבל אני חושב שבסופו של דבר, למרות כל האתגרים, לצה"ל יש עוצמה רבה מאוד, שאני מקווה שתישאר נצורה".
"אני סבור שיש לנו כוח הרתעה, אבל הרתעות שהשגנו בעבר אינן משליכות על העתיד", אמר האלוף גנץ לגבי יכולת ההרתעה של ישראל. "האויבים שלנו מבינים את מחיר המלחמה ואת יכולתו של צה"ל לפעול. האופן שבו הם מתנהלים מראה שיש בסיס להרתעה הזאת".
"היינו רוצים שהנסיגה תיראה אחרת"
"היה אפשר לשפר את המהלך, אבל בסופו של דבר התבצעה פעולה מאוד מסובכת ומורכבת", ציין גנץ. "לאחר שצד"ל קרס ובהתחשב במה שעמד אז לרשות צה"ל, מדובר בפעולה מורכבת מאוד, כך שהתהליכים היו מסודרים כפי שאני זוכר אותם. אני לא חושב שיש היום מקום לביקורת, כמו שיש מקום ללמוד מזה, ברמה המקצועית והאסטרטגית כאחד", ציין סגן הרמטכ"ל.
כמו יתר אזרחי ישראל, מחר בבוקר יתייחד גנץ עם זכר הנופלים, ובהם כמה שהיו קרובים אליו באופן אישי. "יש הרבה חברים שנשארו בלבנון. אני נכנסתי ללבנון במרץ 1978 במהלך מבצע ליטני ועזבתי אותה אחרי 22 שנים שבמהלכן רבים מחברי, מפקדיי ופקודיי לא חזרו", סיפר גנץ.
סגן הרמטכ"ל בני גנץ התגייס לצה"ל כלוחם בחטיבת הצנחנים, היה מפקד גדוד 890, מפקד שלד"ג, ומח"ט הצנחנים. בשנת 1999 החליף את תת אלוף ארז גרשטיין ז"ל כמפקד יחידת הקישור ללבנון, והיה הלוחם האחרון שעזב לבנון בנסיגה. אחר כך היה מפקד פיקוד הצפון ומפקד זרוע היבשה. היום הוא אחד המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, אך העדיף שלא להתייחס לכך בראיון. "אני חושב שהסוגיות שלפתחן אנחנו עומדים במיוחד ערב יום הזיכרון וערב יום העצמאות הרבה יותר משמעותיים מקריירה של אדם כזה או אחר".
לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות