בתוך שנה אחת בלבד, גבול ישראל סוריה ברמת הגולן השתנה לחלוטין. הגדר הישנה בת עשרות השנים הוחלפה בחדשה, שאמורה למנוע כל מעבר בגבול הרגיש. היא נמתחת לאורך 90 קילומטרים מחמת גדר בדרום, ועד להר החרמון. גובהה ב-8 מטרים, ומעליה הותקנו אמצעי תצפית רבים ומשוכללים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הגבול הסורי הוזנח במשך שנים, עשרות שנים שהוא היה גבול רעוע, גדר ישנה נוטה ליפול", הסביר אל"מ (במיל') אשכול שוקרון, עד לאחרונה מפקד חטיבת הגולן. "הגדר כמעט ולא הייתה משמעותית. אבל אני חושב שהיום הגבול נראה אחרת", הוסיף.
גדר הגבול החדשה היא מקור לגאווה בפיקוד הצפון, שם אומרים שזו הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שצה"ל הצליח לקבל תקציב ענק של מאות מיליונים עוד לפני שהאיום הממשי הגיע לגדר.
אלי מלכה, ראש המועצה האזורית גולן, הסביר על ההחלטה לבנות גדר חדשה. "לא צריך לחכות שאל-קעידה ואחרים יחדרו לאחד מיישובי הגולן, או לעשות פיגוע כזה או אחר, אלא להיערך היום. אני חושב שמה שקרה בגולן זו דוגמה מצוינת לכך שממשלה מקבלת החלטה בזמן ונערכת בזמן", אמר.
ההחלטה על הקמת הגדר התקבלה בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה, כשבמערכת הביטחון חששו מניסיונות של חוליות טרור לחדור ליישובים, ומזרם פליטים שינסו לברוח לישראל. התרחישים האלו לא התממשו, אבל מאז אחת לכמה שבועות זולגת הלחימה בסוריה לישראל, והגבול החדיש לא בולם את פצצות המרגמה.
אמיר דובדבני, מאלוני הבשן, הסביר כי למרות הגדר, עדיין לא מאוד בטוח ברמת הגולן. "הגדר במקומה. היא צריכה להיות, אבל היא לא פותרת את הבעיות שנוצרו פה כתוצאה מהלחימה, שהם ירי תלול מסלול למשל. הגדר היא לא זאת שתמנע עכשיו מפגז נוסף ליפול פה", אמר.
רמת הגולן הולכת ומשתנה מדי יום, בעיקר בתפיסה הצבאית של מערכת הביטחון. מרבית התושבים בינתיים לא מרגישים את זה, והם מקווים שכך זה גם יישאר.