פצוע בתאונה בשייטת. ארכיון (צילום: רויטרס)
כוחות שייטת 13. ארכיון | צילום: רויטרס

מקבלת שברי המודיעין הראשוני, דרך קבלת ההחלטות בדרג הבכיר ביותר, היציאה לים של כוחות גדולים - ועד התפיסה המיוחלת והובלת האנייה לישראל. מבצע השתלטות על ספינת נשק הוא ארוך, מורכב ודורש הרבה מחשבה ותעוזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זה בדרך כלל מתחיל מפירורים מאוד קטנים של מידע מודיעיני - שצריך 'לתפוס' אותם ולהגיד: 'וואלה, יש פה משהו'", מספר לחדשות 2 Online מפקד חיל הים לשעבר אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום. "מהרגע שהמידע המודיעיני הזה מצטבר, מפנים עוד ועוד משאבים כדי לאסוף עוד ועוד מידע".

בשלב מסוים, ברגע שמפקד חיל הים מבין שיש מידע שהוא מוצק ואמין מתחיל תהליך של בניית התוכנית המבצעית. זהו תהליך מאוד מקצועי, מורכב ומסובך, שמתחיל ימים רבים לפני התפיסה ונמשך לכל אורך הדרך.

מבצע כזה נמשך מודיעינית שבועות ארוכים, ומבצעית ימים רבים מאוד. בכל אותו הזמן הלוחמים והכוחות נמצאים בלב ים, כולל מפקד חיל הים עצמו. גם במקרה הזה, אלוף רם רוטברג היה בים מזה ימים ביחד עם לוחמיו.

ספינת הנשק (צילום: MarineTraffic.com, דובר צה"ל)
הספינה שנתפסה | צילום: MarineTraffic.com, דובר צה"ל

החשש: אנשי האונייה יהיו חמושים

במקרה הזה, המבצע היה מורכב עוד יותר. האנייה הייתה אמורה להיכנס לפורט סודן והרקטות היו מתוכננות להגיע ביבשה, דרך המדבר הסודני, מצרים, חצי האי סיני - לתוך המנהרות בעזה ואז לחמאס. על כן, היה צריך לעצור אותה בלב הים, יותר מ-1,000 ק"מ ממדינת ישראל. לשם כך צריך להביא את הכוח בחשאיות גמורה.

בשלב התכנון, נלקחים בחשבון כלל התרחישים. בשלב העלייה לאונייה, לפי מרום, אי אפשר לדעת לפני הביצוע האם יש חמושים על הספינה - וגם הטיפול במטען טומן בחובו סיכונים רבים - מאחר וייתכן שהוא ממולכד.

ימים רבים לוקחים עד שכל הכוח מגיע למבצע - אבל הוא מתורגל. שייטת 3 מתאמנת להפליג רחוק ובאופן חשאי, תוך התחמקות מאניות ומטוסים - ואילו שייטת 13 מתמחה בטיפוס על אוניות.

למעט הלוחמים, יש גם גורמים מעטים מהאוויר שמלווים את המבצע, וכן גורמי קשר, לוגיסטיקה ועוד רבים אחרים שלוקחים חלק במבצע כה גדול.

מפקד חיל הים לשעבר מרום (צילום: חדשות 2)
מפקד חיל הים לשעבר מרום | צילום: חדשות 2

כשהסוד נחשף - לקצינים, ואז לחיילים

איך שומרים על הכל בסוד? עובדה. בזמן שיותר מ-1,000 חיילים וקצינים היו בלב ים, כולל מפקד חיל הים עצמו, אף אחד מאיתנו לא ידע על כך דבר - כי כל מידע שהיה דולף יכול היה להרוס את המבצע. כל פרט קטן, שיכול לעורר חשד, היה גורם לאנייה להיעצר, או לברוח עם הנשק.

"בהתחלה לא אומרים לחיילים", מספר מפקד חיל הים לשעבר. "זה נקרא תהליך חשיפת הסוד שמספרים אותו בהדרגה, ויש שיטה איך עושים את זה: קודם למפקדים, ולאחר מכן מרחיבים את החשיפה. אני מניח שהלוחמים כולם ידעו, כשהם היו בים מה הם הולכים לעשות".

ואז מתקבל הטלפון: עשינו את זה, זה נשק. "ההרגשה היא פנטסטית. אתה מרגיש מצוין שכל המאמץ לא נעשה לשווא", מסכם מרום, שקיבל כבר מספר שיחות טלפון כאלה בעבר במבצעים קודמים, וביקש לברך גם הפעם את חיל הים ש"נוסע לאט וחושב מהר".

השתלטות בלב ים - הסיקור המלא:

לוחמי השייטת תפסו ספינת נשק מאירן

לא הפעם הראשונה: השתלטויות חיל הים

יעלון: "האירנים ממשיכים להונות את העולם"

כבר לפני כשבועיים הרמטכ"ל רמז על איתור ספינת הנשק

ראש הממשלה: מבצע מושלם, אירן משקרת

צפו: ההשתלטות הדרמטית על ספינת הנשק