"צריך לפעול נגד הדבר הזה (הגרעין האירני) בכל אמצעי. הפיצוצים המסתוריים לא מעידים על תחילת מתקפה, קורים שם כל מיני דברים כבר שנים, אבל לא נכון לדבר על הדברים האלה בטלוויזיה" – כך אומר הערב שר הביטחון אהוד ברק בריאיון לרינה מצליח בתכניתנו "פגוש את העיתונות".

בהתייחס לדברים שאמר שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, אמר ברק כי "אנחנו בשיח רצוף ועמוק עם האמריקנים. אנחנו משוחחים על הנושא האירני בארבע אירנים. גם אנחנו וגם האמריקנים הגענו להסתכלות זהה על תמונת המודיעין יחד עם הבריטים והצרפתים על כוונותיה של אירן. כולנו מסכימים שצריך למצות את הדרך הדיפלומטית מול האירנים ולגרום להם להפסיק את הגרעין דרך הדיפלומטיה". ברק הדגיש כי "אנחנו הרבה יותר קרובים אחד לשני בהבנה של הגרעין האירני. צריך לזכור שישראל היא ריבון במזרח התיכון ובסופו של דבר ישראל אחראית לביטחונה לקיומה ולעתידה".

"פאנטה בסך הכל אמר את מה שאנחנו אומרים כי הרבה זמן. אנחנו נחושים למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני וכל האופציות על השולחן. אני שמח שהצלחנו לשכנע בכך את העולם ולהבהיר את חומרת המצב", הוסיף שר הביטחון.

בהתייחס לדברים שאמר ראש המוסד לשעבר מאיר דגן שמזהיר מפני תקיפה באירן, אמר ברק: "את דעתי על התבטאויותיו אמרתי כבר. בסופו של דבר הדברים הם דינאמיים. בתוך השנה הזו מאז פרישתו של דגן התרחשו שינויים משמעותיים. המזרח התיכון משתנה באופן מהיר ואינטנסיבי. יש מקום לשיח ציבורי, אבל הצורה שבה הוא התפרץ היא מזיקה והצורה שבה הוא מתנהל היא מזיקה. כל החלטה מתקבלת אחרי שאנחנו שומעים את כל אנשי המקצוע. בסוף הממשלה או הקבינט צריכים להחליט על כל דבר, הסירו דאגה מלבכם, הנושאים הביטחונים נשקלים בכל הרמות ובכל הרצינות. בסוף הממשלה צריכה לקבל החלטות".

"אם 'כוח המקרה' מתערב - זה מבורך"

בתשובה לשאלה אם ה"פיצוצים המסתוריים באירן" הם תחילתה של מתקפה, אמר ברק כי "מתנהלת פעילות דיפלומטית מול אירן, יש פעילות של סוכנויות הפיקוח, ואולי יש עוד דברים. אני לא יודע לומר עליהם שום דבר אינטליגנטי... אני חושב שהתשובה לשאלה היא שלילית. קורים כל מיני דברים כבר שנים, זו לא "התחלת המתקפה". עמדת כולנו היא שאם 'כוח המקרה' מתערב, כמו כל צעד אחר שהיה מוריד את אירן מהגרעין ומביא את הנהגתה לקבוע – כמו הלובים – לדחות או לבטל את תכנית הגרעין – הדבר הוא מבורך. צריך לפעול נגד הדבר הזה בכל אמצעי. הפיצוצים המסתוריים לא מעידים על תחילת מתקפה. אבל לא נכון לדבר על הדברים האלה בטלוויזיה".
 

שר הביטחון אמר עוד: "אין לי מה להגיד על הפעולות עצמן, אבל אם תשווי את המצב של אירן היום  – הם קרובים בהרבה ליכולת גרעינית משהיו לפני כמה שנים. הם עוד לא שם. אבל כל מי שיקרא את דוח סבא"א ימצא שם התייחסויות לכך. אירן התקרבה, ולכן ככל שדברים עיכבו אותה – בסופו של דבר היא מתקרבת. לכן הסנקציות צריכות להיות מועצמות, מהירות ותכליתיות".

"האירנים מתארגנים בצורה שיטתית כדי ליצור מצב שתכנית הגרעין שלהם תהיה עמידה מול התערבות", לדברי ברק." הם רוצים להשיג קודם את העמידות, ורק אחר כך, כשיהיה להם ביטחון גבוה שאיש לא יתערב בצורה אלימה, הם ינועו לכיוון החלטה אם להרכיב נשק גרעיני. יש כאלה שאומרים 'בואו נחכה שנראה אותם מכינים פצצה'. אבל אולי יהיה מאוחר מדי. אין לנו שנים ארוכות לפעול".

"צריך לתת תשובה לנושאי המחאה, אנחנו מוכנים לתת גם מתקציב הביטחון"

בהמשך הריאיון התייחס ברק לשורה ארוכה של נושאים אחרים, ובהם תוצאות הבחירות במצרים. "אני מקווה שאיזה ממשלה שתקום במצרים - היא תבין שאין ברירה לשמור על ההסכם הבינלאומיים, כולל על הסכם השלום עם ישראל ובדגש על אזור סיני. התרופפות השליטה באזור סיני היא מדאיגה", אמר ברק.

"נאומיו של ראש הממשלה בבר אילן ובכנסת אומרים דברים מאוד מפורשים", התייחס שר הביטחון גם לתהליך המדיני. "רואים את השינוי בעמדה הנוכחית של הימין. הממשלה הזו הקפיאה את הבנייה והיא כל הזמן מוכנה ללכת למשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים. נתניהו אמר יותר מפעם אחת שהוא מוכן להיפגש עם אבו מאזן. אני גם אמרתי שאני מוכן לפתוח במשא ומתן ישיר. יש מקום להיכנס לחדר ללא תנאים מוקדמים".

על הקיצוץ בתקציב הביטחון, אמר ברק כי הוא "משרד הביטחון מתייעל כל הזמן. תקציב הביטחון יורד באופן רצוף וקבוע כנתח מהתוצר הלאומי של ישראל. לפני 20 שנה הוא היה 15 אחוזים והיום הוא חמישה אחוזים. זה אומר שהנטל של הביטחון על המדינה הולך וקטן.

"הנושאים של המחאה הם נושאים סופר קריטיים, אבל קודם כל לקיים את כל סיכומי העבר. תקציב הביטחון יכול לגדול רק מעט כאשר הצמיחה במשק יותר גדולה. חייבים להבין שמה שקורה בכלכלה בעולם ובאירופה אסור שיקרה כאן. אני מצאתי רק אתמול כלכלנים בולטים בעולם שחושבים כמוני. צריך להרחיב במעט בתשע עשיריות את תקציב המדינה".

לסיכום הראיון, נשאל ברק על גל החקיקה נגד בית המשפט העליון. "אמרתי בשבוע שעבר, בפגישה לשכת עורכי הדין: כל מה שקשור לעליונות החוק הוא בנפשנו", הדגיש שר הביטחון. "השופטים לא פטורים מביקורת אבל בכל מקום שהיתה התנגשות עם שלטון החוק,  עמדתי על כך שלא יפגעו במעמד השופטים, בעצמאות השופטים ובעצמאות בית המשפט העליון".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק