גוברת התמיכה באירן בהתנגדות למסקנות דוח סבא"א החמור שהוגש השבוע, ואשר מצביע על כוונות מובהקות של שלטון האייתולות בטהרן להשיג נשק גרעיני. רוסיה חתמו היום על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי, שיחזק את הקשר בין המדינות בתחום הביטחון, הכלכלה והמודיעין - כך מדווחת סוכנות הידיעות האירנית.
ההסכם נחתם בין סגן מזכיר המועצה לביטחון לאומי באירן, עלי באקרי ומקבילו הרוסי ייבגני לוקיאנוב. באקרי הגיע למוסקבה ביום שלישי, שעות בודדות לפני פרסום הדוח החמור של סבא"א. באירן מדווח כי הוא דן ברוסיה עם עמיתיו בהשלכות הדו"ח, בתכנית הגרעין האירנית ובמדיניות הרוסית כלפי תכנית הגרעין האירנית.
סין: קשרי הכלכלה לא ייפגעו
הלילה הודיעו שתי המדינות כי רוסיה בוחנת בימים אלו בקשה שהועברה מטהרן להקים מספר כורים גרעיניים נוספים במתחם הגרעין בבושהר. "אנחנו כרגע בוחנים את ההצעה", אמר ראש תכנית הגרעין הרוסית סרגיי קירילנקו. "למרות הסנקציות הבינלאומיות על אירן, לא קיימים מכשולים חוקיים בפני דיונים בין רוסיה לאירן על בנייתם של כורים נוספים".
ואולם, רוסיה אינה היחידה שניצבת לצדה של אירן בימים שלאחר פרסום הדוח. שר החוץ הסיני הודיע היום כי הקשרים הכלכליים עם טהרן לא ייפגעו גם אם יחריפו הסנקציות על הרפובליקה האסלאמית. "כמו למדינות רבות, סין ואירן מחזיקות בקשרי מסחר ענפים", אמר שר החוץ הסיני במהלך תדרוך עיתונאים. "היחסים הללו מועילים לשני העמים, אינם פוגעים באינטרסים של מדינות אחרות בקהילה הבינלאומית ואינם מפרים את החלטות מועצת הביטחון".
לאחר פרסום דוח הגרעין של אירן, הודיעו רוסיה וסין כי אין בכוונתן להצביע בעד סנקציות נוספות נגד המשטר האירני. מנגד, קראה הלילה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון לסין להפעיל את השפעתה בקהילה הבינלאומית ודווקא כן לתמוך במהלך. במקביל, קרא שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה שלא לצאת למהלך צבאי נגד אירן, משום שלטענתו מהלך שכזה "ייעכב רק בשלוש שנים את תכנית הגרעין האירנית". בנוסף, הזהיר פאנטה מפני השלכות לא צפויות של פעולה מסוג שכזה.