דוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שייתפרסם מחר עתיד לקבוע שאירן חותרת להשגת נשק גרעיני למטרות צבאיות. לטענת שר הביטחון אהוד ברק, הדוח צריך להביא לסנקציות קטלניות שימנעו מאירן להשיג את מטרתה ולסכן את ביטחון ישראל.
"אירן ממשיכה בעורמה, אבל בהחלטיות ובעקביות, לנסות להגיע לנשק גרעיני תוך שהיא מתעתעת בעולם", אמר ברק בריאיון לירון דקל ברשת ב'. ברק קרא לקהילה הבינלאומית להטיל על אירן "סנקציות קטלניות שיכריחו את אירן לעצור, וכל זמן שאין סנקציות יעילות אנחנו קוראים לידידותינו לא להוריד אף אופציה מהשולחן".
שר הביטחון פירט את הסנקציות שיש להטיל ואמר כי ביניהן יש צורך בסנקציות כלכליות, שיכללו את הבנק המרכזי של אירן וישפיעו על היכולות לקיים פעולות כלכליות. "סנקציות שעוצרות את יבוא הנפט והצרת היבוא לדוגמה יכולים לעצור משטר כזה, אבל אני מטיל ספק אם קיים מרכז כובד בעולם לצעד כזה", אמר ברק.
בנושא הדוח על יכולותיה הגרעיניות של אירן אמר שר הביטחון "אני מעריך שהוא יהיה דוח די חמור, למרות שגם בשעות אלה נעשים ניסיונות לרכך את המסקנות בו", וציין כי בשיחות שקיים עם נציגי מדינות אחרות בעולם, נראה שמובן כי מדובר באתגר לכל העולם ולא רק לישראל.
"ממשלת ישראל היא שאחראית לביטחונה ולעתידה של המדינה, וכל עוד אין סנקציות נגד אירן, "אנחנו לא מורידים שום אופציה מהשולחן", הדגיש השר.
השיח הציבורי על אירן: "רדוד, מופקר ודמגוגי"
בהמשך הריאיון התייחס ברק לשיח הציבורי שהתנהל בשבועות האחרונים בנושא תקיפה ישראלית אפשרית של אירן. "הפסטיבל שהיה בנושא אירן בשבועיים האחרונים, כאשר כל אזרח ישראלי כבר היה אמור להיות המום מכמות האינפורמציה שהוא קיבל, מחייב חשבון נפש. השיח היה רדוד, אבל ראוי לתת את הדעת גם על נושאים שעלו בעקבותיו, כמו שאלת המיגון לדוגמה".
"אנחנו המדינה הכי חזקה במזרח התיכון, ונישאר כאלה בכל טווח זמן. מלחמה זה לא פיקניק והתיאור ההזוי כאילו יושבים שני אנשים ומובילים מדינה שלמה להרפתקה הוא מופרך ותלוש מהמציאות", אמר שר הביטחון, אך הדגיש כי "אם נגיע למלחמה בניגוד לרצוננו, לא יהיו מאה אלף הרוגים, וגם לא חמש מאות הרוגים אם כולם ייכנסו לבתים, ואני לא מזלזל באף הרוג".
לדבריו, "ההפחדה בנושא התקיפה באירן היא דמגוגית ומופקרת. חובה להעלות נושאים, אבל הצורה שבה זה התנהל היא הפקרות פוליטית ואני מקווה שזה לא נגועה בשיקולים זרים. אם לא תהיה ברירה וישראל תצטרך להגן על האינטרסים שלה, יהיו גם טילים בעורף, אבל אין שום סכנה קיומית לישראל מצד הטילים שקיימים בידי אירן".
"התנהגותו של דגן חמורה מאוד"
שר הביטחון התייחס גם להתבטאויותיו האחרונות של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן וכינה את התנהגותו "חמורה מאוד". "כאשר באופן נעדר תקדים מאז קום המדינה ראש המוסד לשעבר מתדרך עיתונאים חצי שעה אחרי סיום תפקידו, זה דבר שלא קורה במדינה דמוקרטית", אמר ברק. "אדם כזה במדינה מסודרת היה שואל את עצמו הרבה זמן קודם מה חובתו לעשות. הייתי מצפה שהוא ינהג בשכל ובמידה ובלי מניפולציות".
אם תתקבל החלטה כזו, היא תחייב אישור של הקבינט הביטחוני ושל הכנסת, ולא תוכל להסתמך רק על החלטה של הדרג הצבאי. "תפקידו של הדרג המבצעי והמודיעיני להכין את היכולות, וראוי שהדרג המדיני יקשיב קשב רב למה שיש לדרג המקצועי והמודיעיני לומר, ומי שנושא בסופו של דבר באחריות להחלטה הם הדרג המדיני, קרי הקבינט, והם אינם יכולים להשתחרר מהאחריות רק בטענה שהרמטכ"ל המליץ".