לאחר עשרות מעצרים בארץ ובחו"ל של פעילי מטס המחאה למען פלסטין, השר לביטחון פנים הביע שביעות רצון מתפקוד כוחות הביטחון והמשטרה. כוחות הביטחון נערכו מאז שעות הבוקר המוקדמות בנמל התעופה בן גוריון ונערכו בכוננות גבוהה להגעת פעילי "מטס המחאה", זאת למרות שמרבית חברות התעופה הבינלאומיות נעתרו לבקשת ישראל וביטלו את כרטיסי הטיסה של מאות מהפעילים. לאחר שעות של כוננות גבוהה הוחלט להסיר את הכוננות מנתב"ג לאחר שנודע כי לא צפויות טיסות פעילים נוספות לארץ במהלך הלילה.
ישראל מנעה את כניסתם של 78 פעילים במהלך היום, כש-56 מהם הועברו למתקן הכליאה גבעון ו-4 הועברו למתקן מסורבים. 18 מהפעילים גורשו לארץ מוצאם, והיתר צפויים לעזוב את הארץ בטיסות שייצאו במהלך הלילה. אחד מהפעילים, אזרח פורטוגלי שהגיע בטיסה של חברת רויאל ג'ורדניאן מירדן, זוהה על ידי הטייס בשעה שהתפרע במטוס ונעצר עם נחיתתו. פעיל נוסף, אזרח קנדה שהגיע מארה"ב, עוכב לחקירה וגורש בסיומה, ושלושה פעילים נוספים שהגיעו בטיסת אל-על מפריז עוכבו לחקירה אך הורשו להיכנס לארץ.
"השדה עובד כהרגלו ופועל כמתוכנן, הודות לפעילות טובה של המשטרה, משרד הפנים ומשרד החוץ. היו כמה פעילים שניסו לבצע פרובוקציה, אך נעצרו במהירות", אמר השר אהרונוביץ'. היו לי שתי מטרות חשובות. האחת - למנוע פרובוקציות והפרת הסדר הציבורי, השנייה - שהשדה יעבוד כרגיל".
"צריך לציין לטובה גם את המדינות באירופה ואת חברות התעופה שנענו לבקשתנו ועצרו חלק מהפעילים בחו"ל. למרות היום העמוס הנמל עובד כסדרו וכ-50 אלף נוסעים יוצאים ונכנסים בשערי הארץ", הוסיף השר.
בין העצורים: 9 פעילים ישראלים
בין המגורשים ניתן למנות אזרח פורטוגלי, אזרח קנדי, אזרח שוויצרי, 2 אזרחים איטלקים, 2 אזרחים ספרדים, ו-6 אזרחים צרפתים – יצאו כבר או יוצאו בשעות הקרובות בטיסות בחזרה לארצות המוצא שלהם. בין העצורים בנתב"ג גם 9 פעילי שמאל ישראלים, שנעצרו לאחר שהניפו שלטים נגד ישראל.
כ-650 שוטרים, עשרות אנשי שב"ס ופקחים של יחידת עוז במשרד הפנים מאבטחים את נתב"ג החל משעות הלילה וממתינים לפעילים, שמרביתם צפויים להגיע לישראל בשעות הצהריים. הטיסות הבעייתיות יופנו לטרמינל 1 על מנת למנוע התפרעות בטרמינל 3 ההומה.
מפקד מחוז המרכז במשטרה, ניצב בנצי סאו, אמר בתדרוך כתבים בנתב"ג בשעות הצהריים כי "מרבית הפעילים שאותרו על ידינו מבעוד מועד הושארו במדינות המוצא, זאת לאור החלטה של חברות התעופה. יחד עם זאת, בשעה האחרונה עצרנו 10 פעילים שהצליחו להגיע בטיסות שנחתו. 7 מהם נמצאים בשלבים שונים של הרחקה, ואני מאד מקווה שהם יעלו על המטוס בחזרה למדינות המוצא שלהם. יש עוד קבוצה של כ-20 פעילים שנמצאים בשלבי בדיקה ותחקור".
"פוטנציאל ההגעה עמד על כ-1,200 פעילים שהתכוונו להגיע לישראל על מנת להתריס ולערער על הלגיטימציה של המדינה", הוסיף ניצב סאו. "בפעולות משולבות של כלל משרדי הממשלה, העברנו לחברות התעופה רשימה של כ-500 פעילים שכניסתם תסורב. מרביתם כנראה נשארו בנמלי התעופה. מי שלא יקבל את ההסדר שאנחנו מציעים - יילקח למתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר".
במקביל, בנמל התעופה "שארל דה גול" בפריז ובנמל התעופה בבריסל נרשמה הבוקר מהומה, כשעשרות פעילים פרו פלסטינים הפגינו במחאה על כך שלא הסכימו להעלותם על המטוסים לישראל. הפעילים קראו קריאות גנאי נגד ישראל וכן נגד חברות התעופה שסירבו להטיסם ליעדם.
בחלק מהמקרים גם התעמתו הפעילים עם אנשי ביטחון המקומיים - שהגיעו בכוחות מתוגברים. פעילים רבים ממדינות שונות באירופה טוענים כי הם לא הורשנו לעלות על מטוסים לישראל, וזועמים על כך שלחלקם אף הוחרם הדרכון.
"הם סירבו לתת לי לעלות למטוס, למה? מפני שממשלת ישראל נתנה הוראה?", שאלה בזעם אחת הנוסעות שנעצרו. "לאסור עליה של נוסעים שרוצים להגיע לבית לחם – זו הסיבה. אני חושבת שזה בלתי נסבל. זה אומר למעשה שפלסטין היא מדינה מסוגרת שאי אפשר להגיע אליה – עד מתי זה יימשך?".
אחד מהפעילים האחרים הוסיף: "במערכת הזו, אפילו על פי החוק הבינלאומי, ישראל יכולה להרשות לעצמה להפעיל לחץ על חברות תעופה כדי לעצור נוסעים מלעלות למטוס. יותר מכך, הם נותנים למשטרה הצרפתית להפעיל את החוק הזה, הם בעצמם מקבלים פקודות ממדינת ישראל".
ישראל לפעילים: "תודה שטסתם, לכו לסוריה"
כמה חברות תעופה זרות ביניהן "אייר פראנס" הצרפתית, "לופטהאנזה" הגרמנית, ו"בריטיש אירווייז" הבריטית, כבר הודיעו אתמול על ביטול 400 כרטיסי הטיסה של הפעילים. מנהל ההגירה והאוכלוסין העביר לפני כמה ימים לרוב חברות התעופה רשימה ובה שמות של 1,200 פעילי שמאל שעל פי מידע שאספו גורמי הביטחון הם הפוטנציאל להשתתף במטס.
דובר המטס, ד"ר מאזן קמסייה, אמר הבוקר כי "ננקוט אמצעים משפטיים נגד חברות התעופה שביטלו הכרטיסים. 60% מהטיסות של הפעילים בוטלו. חבל מאוד שחברות התעופה נכנעו ללחץ הישראלי".
בניגוד לשנה שעברה, שבה חברות התעופה לא מיהרו לבטל את טיסתם של פעילי השמאל לישראל, השנה נאמר בפירוש, בהודעות שהעבירה רשות ההגירה והאוכלוסין לחברות התעופה, כי כניסתם של הפעילים נאסרה.
האמון על המטס מטעם הממשלה, השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', אמר הבוקר לגלי צה"ל כי "יש מידע שמטוס יגיע עם מספר פעילים אנו בקשר עם חברות תעופה, כל מי שיגיע נדע כיצד לטפל בו". גם שר התחבורה ישראל כץ אמר כי "ההיערכות נועדה להגן על ריבונות ישראל, שמגלה סובלנות - עד שמגיעים לחציית גבול ואנרכיזם".
בישראל כאמור מקווים לסכל את הגעת פעילי המטס, אבל אלו שכן יבואו, יקבלו הבוקר מכתב שמנוסח בציניות רבה: "היית יכול לבחור למחות נגד הטבח היומי שמבצע המשטר הסורי בבני עמו, שגבה אלפי קורבנות. היית יכול לבחור להפגין נגד הדיכוי האלים שמפעיל המשטר באירן נגד מתנגדיו וביצוע פיגועי טרור ברחבי העולם. היית יכול לבחור להפגין נגד שלטון החמאס ברצועת עזה. שם מבצעים ארגוני הטרור פשע מלחמה כפול כאשר הם יורים לעבר אזרחים תוך שימוש באזרחים כמגן אנושי".
במקביל, בשמאל תוקפים בחריפות את החלטת הממשלה למנוע את כניסתם של הפעילים לארץ. יו"ר מרצ ח״כ זהבה גלאון אמרה כי "שוב מדיניות החוץ של ישראל נופלת קורבן לפוליטיקה הפנימית של נתניהו וליברמן. חוסנה וביטחונה של ישראל לא היה נפגע מכמה מאות אנשים שהיו מגיעים לארץ. במקום זאת, כמו בפרשת המרמרה, שוב המדיניות הישראלית ההיסטרית משרתת את מסע הדה לגיטימציה נגד ישראל".
גם ח"כ חנין זועבי התבטאה בחריפות נגד ההחלטה. "מדובר בצעד חריג במיוחד וקפיצת מדרגה במדיניות הדורסנית הישראלית כלפי זכויות האדם בכל רחבי העולם", אמרה זועבי. "צעד זה מצביע על יכולתה של ישראל להתערב בזכויותיהם של אזרחי העולם כולו".
בהכנת הידיעה השתתפו ברהנו טגניה, עזרי עמרם, נתי גבאי, עמית ולדמן ותום שרון