שעות ספורות לאחר נאומו הדרמטי של טראמפ, בו הכיר בירושלים כבירת ישראל, כוחות הביטחון ממשיכים להיערך ולנסות למנוע עימותים רחבים בגדה המערבית ובירושלים - ובצה"ל הוחלט על תגבור כוחות ביהודה ושומרון. ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה אמר הבוקר בעצרת בעזה: "אנו קוראים לפתיחתה של אינתיפאדה חדשה נגד הכיבוש והאויב הציוני, ואנחנו פועלים לשם כך".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הנייה אף טען כי "ההכרה בירושלים היא הכרזת מלחמה נגד הפלסטינים, ולכן הוריתי על גיוס כללי של כל פעילי חמאס כדי להתנגד להחלטת טראמפ". עוד אמר הנייה: "אני קורא להפוך את יום הזעם מחר לתחילתה של אינתיפאדה חדשה שתיקרא: 'אינתיפאדת החירות של ירושלים והגדה'".
בכיר חמאס איסמעיל רדוואן הוסיף: "האזרחים הפלסטינים והתנועות הפוליטיות הלאומיות הפלסטיניות מוחים על החלטתו של טראמפ על ירושלים, ההחלטה הזאת תוקפנית נגד עמנו, המקומות הקדושים שלנו והערכים שלנו, זהו אתגר רציני, אנו מזהירים את הממשל האמריקאי מההחלטה הזו".
חאדר חביב, אחד ממנהיגי הג'יהאד האסלאמי, נשא דברים באותה עצרת ואמר: "לעם הפלסטיני יש זכות להשתמש בכל צורות הביטוי של כעסם וכל אמצעי ההתנגדות, ההתנגדות הפלסטינית תגיב על הפשע הזה שבוצע על ידי הממשל האמריקני והאויב הציוני".
מסרים מרגיעים, כוננות גבוהה בירושלים
מדובר צה"ל נמסר כי "עם סיום הערכת המצב המטכ"לית הוחלט על תגבור כוחות של מספר גדודים, וכן של מערכי האיסוף וההגנה המרחבית ביהודה ושומרון. כמו כן, הוגדרו כוחות כוננות נוספים להתפתחויות אפשריות".
כפי שפורסם שלשום בחדשות 2, הכוננות ברחבי הארץ הועלתה מחשש ל"ימי זעם" ברחוב הפלסטיני. על מנת לנסות ולהשקיט את הרוחות, גורמי ביטחון העבירו מסרים מרגיעים לפלסטינים.
במשטרה מגבירים עירנות ודריכות בעיקר בכל הקשור לירושלים, למרות שאין שום מידע מודיעיני על כוונה לארגן הפרות סדר המוניות. בשלב הזה אין כוונה להגביל כניסת מתפללים להר הבית: גם באזורים אחרים בארץ התבקשו מפקדי הכוחות להגביר עירנות, בעיקר באזור יישובי קו התפר.
חברון והר הבית "נפיצים"
כוחות צבא הושמו בכוננות בשל החשש להסלמה, והאבטחה בצירים ובצמתים המרכזיים ביהודה ושומרון תוגברה כדי לשבש ולסכל ניסיונות פיגועים. גם סביב מספר יישובים בגדה הוגברה האבטחה.
הדגש המרכזי של ההיערכות הביטחונית בשלב זה הוא תפילות יום השישי בהר הבית, ובעיקר לסיומן בשעות הצהריים: בהערכות המצב הוגדרו חברון והר הבית כאזורים הכי נפיצים בשלב זה, מהם נשקף הסיכון לעימותים אלימים. משטרת ירושלים תתוגבר מחר בשוטרים ולוחמי מג"ב, שיוצבו משעות הבוקר במזרח העיר בפאתי העיר העתיקה וסביב הר הבית.
בשעות הלילה והבוקר (חמישי) לא נרשמו עד כה עימותים חריגים, מלבד תקרית בה הושלכו בקבוקי תבערה לכביש מעלה אדומים - שהסתיימה ללא נפגעים או נזק. מספר צעירים רעולי פנים השליכו בקבוקי תבערה מכיוון עיסאוויה לכביש מעלה אדומים: כוח משטרה ומג"ב שהיה ערוך במקום עצר לחקירה 10 חשודים.
"רף ההסתה גואה"
מנהיגים פלסטינים, חילונים ודתיים, קראו בהצהרה משותפת לשביתה כללית והפגנות מחאה בתגובה להצהרת טראמפ. משרד החינוך הפלסטיני הכריז על יום חופש ודחק במורים, תיכוניסטים וסטודנטים להשתתף בהפגנות המתוכננות בגדה המערבית, בעזה ובמזרח ירושלים.
השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר הבוקר בריאיון לגלי צה"ל: "יש רף הסתה גואה, לא רק מהחמאס - גם בקרב ערביי ישראל. יש תופעות זריקות אבנים שמתגברות מהלילה, צריך להיות ערוכים. עדיין לא התקבל מידע מודיעני על איום קונקרטי - אבל יש עלייה באירועי הפרות סדר".
לילה סוער בעקבות נאום טראמפ
ברשות הפלסטינית מיהרו אמש לגנות את הנאום של טראמפ. יו"ר הרשות אבו מאזן אמר כי "הצעדים המגונים והפסולים הללו מהווים פגיעה מכוונת בכל המאמצים שהושקעו בהגעה לשלום. הם מייצגים הודעה של ארצות הברית על נסיגה ממילוי התפקיד שהיא מילאה במהלך העשורים האחרונים של מתן החסות לתהליך השלום".
כמו כן, הוסיף אבו מאזן כי ההצהרה מהווה הפרה של ההסכמים הבינלאומיים בין הצדדים. מחזיק תיק המו"מ באש"ף סאיב עריקאת אמר כי "הכרזת טראמפ מסיימת את תפקידה של וושינגטון בתהליך השלום". מאש"ף נמסר כי "הנאום הורס את פתרון שתי המדינות".
אתמול איימו בחמאס כי ההכרזה עלולה "לפתוח את שערי הגיהנום" עבור האינטרסים האמריקניים באזור. בחמאס מיהרו לקרוא למוסלמים ברחבי העולם "להתאחד ולהגיע לשלום באמצעות סיום הכיבוש הישראלי של פלסטין".
מאות פלסטינים הגיעו למחות אמש בגדה ובעזה: בטורקיה התאספו במחאה מאות בני אדם מחוץ לקונסוליה האמריקנית באיסטנבול. בירדן ומצרים דחו באופן גורף את ההחלטה ואמרו שאינם מכירים בצעד, ובמרוקו הגדילו לעשות והזמינו את הנספח האמריקני לשיחת הבהרה.
גם אירן, טורקיה, סעודיה וסוריה הצטרפו לגינויים. משרד החוץ האירני פרסם הצהרה רשמית זמן קצר לאחר הנאום בו נמסר כי אירן "מגנה בתוקף" את ההחלטה, המהווה לטענתם הפרה של החלטות בינלאומיות קודמות. בירדן גינו את ההחלטה, אך באופן מתון יותר בהשוואה לאירן. משרד החוץ של ירדן פרסם הצהרה בה נטען כי ההחלטה של הנשיא האמריקני מפרה את המשפט הבינלאומי בכל הקשור לירושלים.
במחנה הפליטים בקעה בעמאן צעקו מפגינים כי "אמריקה היא האמא של הטרור!", וקראו לבטל את הסכם השלום של ירדן עם ישראל. בסוריה פורסמה הודעת תגובה מלשכתו של הנשיא אסד שאמר: "עתידה של ירושלים לא ייקבע על ידי מדינה או נשיא כלשהו אלא על ידי ההיסטוריה".