צה"ל בפאניקה - אף אחד לא יודה בכך בפומבי אבל בשיחות סגורות אומרים קצינים בכירים מזרוע האוויר ומזרוע הים שעוצמת הנוכחות הרוסית במזרח התיכון מדאיגה מאוד: "לא הערכנו שכך יהיה, הופתענו מכמות ואיכות הנשק הרוסי שנמצא פה". זה משפיע דרמטית על האופן שבו שתי הזרועות, האוויר והים, זרועות אסטרטגיות של ישראל, פועלות עכשיו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בחיל האוויר ובחיל הים הורגלו לחופש פעולה מלא במסגרתו טסים ושטים לאן שרוצים ומתי, בלי איום אמיתי. כפי שיוחס לצה"ל על פי מקורות זרים, הכוחות מבצעים גיחות לאיסוף מודיעין, תקיפות של שיירות נשק, מחסני נשק לא קונבנציונלי, שיט אל מול חופים רחוקים - איסוף מודיעני ללא הפרעה ומבצעיים חשאיים רבים.
כעת המצב השתנה. פעם היה נהוג לומר: "אם אתה רוצה לדעת למה באמת מתכנן נשיא ארה"ב - תבדוק איפה נושאות המטוסים שלו". ובכן, נושאת המטוסים היחידה של רוסיה, "האדמירל קוזניצוב", נמצאת בדרכה מהים הצפוני למזרח הים התיכון, ובצה"ל עוקבים בדאגה רבה אחר התקדמותה. היא צפויה לעגון מול חופי סוריה בשבועות הקרובים.
כוח המשימה של הקוזניצוב כולל כ-1,900 מלחים על הסיפון, למעלה מ-50 מטוסי קרב מתקדמים, מערכות הגנה אווירית חדישות, מכ"מים ויכולות לוחמה אלקטרונית מהטובות בעולם. לכוח המשימה יש, בין השאר, יכולת נגד צוללות, ספינות עם מגוון סוגים של טילים ויכולות מתקדמות בתחום התמונה האווירית ואיסוף המודיעין.
כבר עכשיו יש גורם נוסף שמנטר כל תנועה ישראלית במרחב, והוא אינו אמריקני. הרוסים, מודים במערכת הביטחון, יודעים על כל תנועה של כלי טייס או שייט ישראלי במרחב. אין דרך לחמוק מהמכ"מים הרוסיים, וכבר עכשיו הם אוספים על ישראל מידע מודיעיני בכמויות - בכל האמצעים: תצפית, מכ"מ והאזנה.
לפני חודשים רבים הכריזו הרוסים שהם יוצאים מסוריה. מאז, הם שלחו עוד יותר כוחות קרקעיים לזירה, הגדילו את סדר כוחות מטוסי הקרב שלהם והכניסו לזירה טילי קרקע אוויר לטווחים של מעל 200 קילומטרים - כאלו שמסוגלים להעסיק גם טילי שיוט, טילים בליסטיים, מטוסים ומל"טים. בימים אלה הם גם מתגברים את הכוח הימי בזירה, במקביל לצמצום הכוח הימי האמריקני, בים התיכון.
בהקשר למערכות טילי קרקע אוויר מתקדמות, S400 או S300, יש כבר כאלה או יהיו בקרוב במצרים, סוריה, רוסיה, הודו ואירן. כדי למנוע ספקות ובלבולים: דובר משרד ההגנה הרוסי הודיע מפורשות על פרישת טילי הקרקע אוויר, והזהיר שהרוסים יירו בכל דבר בלתי מזוהה שייחשד על ידם כאילו הוא פועל נגדם ונגד משטר אסד.
בין השאר, הוא אמר או רמז: "אם מישהו חושב שהוא יכול להסתתר מאחורי טכנולוגיות חמקנות - אז כדאי שיחשוב שוב". הנה עוד סיבה למה ישראל רוצה כל כך את מטוסי החמקן - ה-F35. בישראל מאמינים שלרוסים אין יכולת לעקוב אחר חמקנים וזו כמעט הדרך היחידה לפעול בשמי המזרח התיכון מבלי להתגלות על ידם.
הפרלמנט הרוסי "אישר" או "אישרר" לפרוס את חיל האוויר הרוסי בסוריה - ללא מגבלת זמן. וישראל נקלעה למצב בו חלק ניכר מאזורי העניין שלה מכוסים על ידי טילי S300 וטילי S400, ככל הנראה למשך עשרות שנים קדימה.
זה מגביר יותר מתמיד את הסיכוי לעימות - בשמיים או בים - בין כלים ישראליים לרוסיים. גם בישראל כבר מבינים שהרגע הזה מתקרב. לא סתם יצא לפני חודשים אחדים ראש הממשלה בנימין נתניהו למוסקבה ולקח איתו לביקור את מפקד חיל האוויר, האלוף אמיר אשל. השניים האלה מבינים ראשונים את הנפיצות והרגישות של ההתרחשויות.
רוסיה כבר משתמשת בסוריה במערכת S300 המוצבת על ספינות העוגנות לפרקים בנמל טרטוס בצפון-מערב המדינה. להצבת הדגם המשופר, המערכת הקרקעית S400, יש השלכות גם מבחינת ישראל, משום שכל טיסה של חיל האוויר בשמי לבנון וסוריה תיקלט כעת במערכת החדשה.
עוד קודם לכן היה ספק אם חיל האוויר הישראלי יוכל לתקוף במקרה הצורך יעדים בצפון סוריה, לנוכח הצבת המטוסים הרוסיים שם. למערכת יש טווח זיהוי רחב ביותר שמשתרע כעת אל תוך המרחב האווירי של ישראל. המראות ונחיתות של מטוסים אזרחיים בנתב"ג יזוהו על ידי המערכת וכך גם כל פעילות של חיל האוויר בלבנון או בקרבתה.
התנגשות - שאלה של זמן בלבד
נתניהו והאלוף אשל יצאו בבהילות למוסקבה כדי לייצר מנגנון שימנע התנגשויות בלתי רצויות. בחיל האוויר אומרים כל הזמן שלא הוגדרו "אזורים מפורזים" בהם ישראל לא תוכל לפעול, אלא ישנה הבנה הדדית בין החיילות באילו מקומות הם יכולים לפעול ומתי. רוסיה היא לא אויב מסבירים גורמים בחיל: "אנחנו מנסים להימנע מחיכוכים עם הרוסים, והם מנסים להימנע מחיכוכים איתנו".
רק שהרוסים לא באמת סופרים אותנו (בלי קשר להצבעה של אונסק"ו), ועושים מה שהם רוצים באזור. מאז בניית המנגנון הופלו שני מל"טים רוסים וכמעט נוצר חיכוך בין מטוסי קרב ישראליים לרוסיים. גם שני טילי קרקע אוויר נורו על מטוסים ישראלים, אבל הטענה הייתה שמדובר בסוללת נ"מ סורית.
האינטרסים של רוסיה בסוריה רחבים מאוד וכוללים שיתוף פעולה עם גדולי אויבי ישראל. בסוריה - אירן תומכת במשטר אסד - ומשתתפת בתקיפות על חאלב, כולל עם כוחות קרקע ובתיאום עם רוסיה, לכאורה "נגד" הכוחות שנתמכים על ידי ארה"ב. וכך אנחנו מבקשים שיתוף פעולה עם מוסקבה, שפועלת עם אירן ותומכת באסד. ומי יודע איזה אינטרס גובר על איזה.
כך, לראשונה מזה ארבעה עשורים, הטייסים והשייטים הישראלים לא לבד בזירה. כבר לא שליטי המרחב. התנגשות היא, כך נראה, רק שאלה של זמן.