כוחות מג"ב בשטחים. ארכיון (צילום: פלאש 90, נתי שוחט)
שוטרי מג"ב בכניסה לג'בל מוכאבר | צילום: פלאש 90, נתי שוחט

"החלטות הקבינט לא מחדשות דבר, סגר רק יחריף את המצב". לאחר ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני הממושכת אמש, במהלכה החליטו ראש הממשלה והשרים על נקיטת צעדים חדשים לצורך התמודדות עם גל הטרור המשתולל בכירים לשעבר במערכת הביטחון טוענים כי מדובר בלא יותר מ"מס שפתיים". הם אומרים כי רוב ההחלטות לא מחדשות דבר ומתריעים שחלק מהצעדים אף עלולים להוביל להתססה נוספת של השטח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

הקבינט הורה למשטרה לכתר או להטיל סגר על שכונות וכפרים במזרח ירושלים - אלא שנראה שההחלטה הזו לא מאוד יעילה, לפות לדעתו של ניצב בדימוס אריה עמית, לשעבר מפקד מחוז ירושלים במשטרה. "הצעדים הללו הם לא יותר מדיבורים, מס שפתיים. למשטרה מותר לבצע את מרביתם, כמו גם כניסה ויציאה של תושבים. הרעיון של סגרים וכתרים אינו פסול, אבל הוא ללא ספק יכול להוביל לעליית המתח ולמהומות בתוך הכפרים".

ארכיון (צילום: עמית ולדמן, חדשות2)
כוחות משטרה בבירה. התגבור בדרך | צילום: עמית ולדמן, חדשות2



"הקבינט למעשה לא החליט, אלא הקריא אמצעים קיימים", מדגיש גם סגן ראש השב"כ לשעבר, ישראל חסון. "אם המשטרה מחליטה שהיא רוצה למנוע יציאה וכניסה של תושבים זה בסמכותה, אם הרסת בית - אתה יכול לא להתיר בנייה מחודשת - וכך גם בעניין של מניעה ושלילת אזרחות ממחבלים וקרובי משפחתם".

כיתור כפרים - צעד יעיל או מיותר ומסוכן?

ועד כמה מהלך הטלת הסגר הוא אפקטיבי? ניצב בדימוס עמית טוען שמדובר בהליך מוגבל טכנית: "בחלק מהמקומות אי אפשר בכלל לעשות את זה משום שמדובר במוקד חיכוך צפוף פיזית. ניתן לבצע את זה רק אם יש כמות אדירה של כוח אדם בשטח. בכלל, בימים לחוצים כאלה - צריך לשאול אם סגר או כתר זה באמת הצעד הנכון ומה עלול להיות המחיר".

הצעדים החדשים יסייעו בלוחמה בטרור? (צילום: אורי דייויס קבוצת מדברים תקשורת)
הצעדים החדשים יסייעו בלוחמה בטרור? | צילום: אורי דייויס קבוצת מדברים תקשורת



לדעתו של עמית מצטרף גם חסון: "כתר או סגר זה דבר שהוא אפשרי לביצוע מבחינה טכנית, השאלה היא כמה אמצעים מתכוונים להשקיע במימוש ההחלטה הזו. עם זאת, אני סבור שסגר או כתר זה לא צעד נכון וזה היה אחד האמצעים האחרונים שהייתי נוקט בירושלים".

מפכ"ל המשטרה וראש הימ"מ לשעבר, רב-ניצב בדימוס אסף חפץ, חולק על דעת קודמיו בנושא וחושב שמדובר בצעד יעיל - אם כי לא ניתן להטיל סגר שימנע זליגת מפגעים למערב העיר באופן מוחלט: "הצעדים עליהם החליט הקבינט הם לא מס שפתיים. כיוון שיש בעיה מבחינה מדינית לעשות את ההליכים שמשמעותם הפרדה או חציצה - ולכן נדרשת הוראה לבצעם. המשטרה פועלת במשך זמן לא מבוטל בכדי למצוא פתרונות שיאפשרו תנועה אבל גם יובילו לבידוד".

"ענישה קולקטיבית היא לא דבר נכון", מוסיף סגן ראש השב"כ לשעבר. "אני לא בטוח שנכון לתת לדרג מבצעי לאכוף משהו שיש לו השלכות מדיניות. מה גם שהחלטה כזו מעלה תהיות על שאלת ירושלים המאוחדת. ברגע שמפרידים בין שכונות יהודיות לערביות, זה אומר בעצם שיש שתי ירושלים".

חיילים לצד שוטרים ברחובות - תורם לביטחון או זורע פאניקה?

לבד מהחלטת הסגר, הורה הקבינט על תגבור כוחות המשטרה ברחובות בחיילים - החלטה שמעוררת מחלוקת בקרב הבכירים לשעבר במערכת הביטחון עמם שוחחנו."זו החלטה לא נכונה", סבור ניצב בדימוס עמית, "מדובר בטירונים, בחיילים בהכשרה ולא בלוחמים. צריך כאן עבודה מקצועית. אני גם כופר בתחושה שחיילים מעלים את תחושת הביטחון ברחובות. להיפך, זה רק מוסיף לחץ. זה לא פתרון לתת לחיילים לא מיומנים להסתובב עם רובים, בסביבה שצריך בה אקדחים בכדי להגיב במקצועיות". עם זאת, הצבת אבטחה באוטובוסים היא צעד יעיל מבחינתו.

שוטרי מג"ב בירושלים (צילום: רויטרס)
"המשטרה עושה מה שצריך לעשות" | צילום: רויטרס



"שלשום כבר המלצתי לאייש את התחבורה הציבורית עם מאבטחים", הצטרף רב-ניצב (מיל') חפץ, "לא ייתכן שמחבלים ייכנסו לאוטובוס ויפעלו שם בלי שיש שומר". לדבריו, "הצעד הזה - וגם הצעדים הנוספים עליהם החליט הקבינט יתרמו משהו. חשוב להבין שמה שהמשטרה עושה כרגע זה בדיוק מה שצריך לעשות. פרישה רחבה של כוחות, מתן תגובה מהרה בזירות פיגועים, שיתוף פעולה של הציבור. הצעדים הללו לצד תגבור המשטרה בתקציבים ובכוח אדם יסייעו במאבק בטרור".

ומה עוד ניתן לעשות על מנת להילחם בגל הטרור? "יש להילחם בשנאה ובהסתה שמלבות את האש - ואת זה לא עושים", טוען ניצב בדימוס עמית. "צריך לפנות לגורמים המשפיעים בבתי ספר פלסטיניים, באוניברסיטאות, במסגדים, לפנות לאימאמים ולמנהלי השכונות והאזורים ולהתחיל להרגיע את הצעירים - כי שם הבעיה האמיתית. צריך 'להתלבש' על הרשתות החברתיות שלהם, לחסום ולאתר מפגעים פוטנציאליים".