מוקד משטרה (צילום: חדשות 2)
השוטרים מתמודדים עם עומסים חריגים במוקדי | צילום: חדשות 2

עונים לעשרות אלפי שיחות ביממה, מבחינים בין שמועות לדיווחי אמת: בימים האחרונים, מתמודדת משטרת ישראל עם אינספור אירועים הקשורים להסלמה הביטחונית. במרבית המקרים, המגע הראשוני של האזרח המודאג עם המשטרה הוא במוקד 100 - מרכז העצבים של משטרת ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש עלייה ממשית בדאגה של הציבור", אומר רפ"ק שי כהן, ראש חוליית מוקדים ארצי, "אנחנו עדים לעלייה של 10 אחוזים בכלל האירועים המתקבלים, אבל ללא כל ספק רואים עלייה רצינית יותר באירועים הקשורים להסלמה. למשל עלייה של 300% בקריאות אודות אנשים חשודים ועלייה של כ-40% בקריאות ודיווח על יידויי אבנים".

רפ"ק כהן היה חבר בוועדות שהוקמו לאחר המחדל באירוע חטיפת הנערים, וועדת ברקת ו-ועדת הסמפכ"ל דאז נסים מור. נדמה שהאירוע הותיר צלקות אך גרם גם לשכלול ושיפור של המערכת כולה. "כל שיחה שמגיעה אנו מתייחסים אליה במלוא הרצינות, גם כאשר מדובר בשמועה".

לדבריו, רק בשבוע שעבר התקבלו עשרות שיחות על דיווח שרץ בוואטסאפ על מחבל שמסתובב באזור קניון רוטשילד בראשון לציון: "לאחר סיור ממושך וקשר עם כל הגורמים הביטחוניים, סגרנו את האירוע. במקרה כזה, מופעלים משאבים אדירים בשביל משהו שיכול להיות לא יותר משמועה בוואטסאפ", מסכם רפ"ק כהן ומזכיר את הנתון המטריד לפיו 20% מהשיחות המגיעות למוקדים הם הטרדות או קריאות שווא. במחוז ש"י המספר יכול לטפס ל-40%.

27 אלף שיחות ביום

מאז ההסלמה, מוקדי החירום של משטרת ישראל תוגברו. במשטרה מבינים את הצורך במענה מהיר ומתגאים בכך שתוך שניות ספורות כמעט כל שיחה זוכה למענה. כשכל המוקדניות תפוסות, קופצת הודעה אדומה המתריעה על כך שיש שיחות ממתינות. מדי כמה דקות גם נשמעת קריאה "3 שיחות ממתינות" דבר שמאותת למוקדנים לסיים את השיחה - אם זה אפשרי.

השוטרים מבחינים בין קריאות שווא לדיווחי (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
השוטרים מבחינים בין קריאות שווא לדיווחי | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2



העלייה בשיחות הנכנסות מורגשת. אתמול, למשל, הגיעו למוקדי החירום 27 אלף קריאות בכל הארץ ובמחוז מרכז יותר מ-7000 שיחות. גם מספר האירועים המטופלים גדל בצורה משמעותית: במחוז מרכז טיפלו בשבוע האחרון ב-3500 אירועים יותר מאשר בשגרה.

שולחים ניידת על כל קריאה

"על כל דיווח אנחנו שולחים ניידת", מסביר רפ"ק אבי טויטו, מפקד משל"ט מחוז מרכז, "יש עלייה במספר השיחות ובעיקר באלו הנושאות אופי ביטחוני: יידויי אבנים, אנשים ורכבים חשודים. חשוב שהאזרחים יגלו ערנות. עליהם להתקשר למוקד החירום בכל הקשור לאנשים חשודים ובכל סיטואציה הנראית להם חשודה. הדיווחים שלהם מצילים חיים".

המוקדנית ואחראית המשמרת רס"ר נטלי בושארי, נתקלה אף היא בשיחה שהמידע שהתקבל בה הצריכה בירור: מנהלת חינוך של אחת הערים במחוז מרכז דיווחה לה שבבית הספר עליו היא אחראית, אחד מעובדי הניקיון העלה תמונה לפייסבוק וכתב שהוא חמוש. במהירות ניסתה נטלי להגיע למקור הידיעה כדי לטפל בנושא.

אילוסטרציה (צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות)
"ניידת מוקפצת לכל אירוע" | צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות



רפ"ק טויטו מסביר על הבעייתיות בדיווחי שווא "אותה קריאה שהגיעה על מחבל שמסתובב בקניון רוטשילד בראשון לציון הפחידה הרבה אזרחים. הגיעו עשרות קריאות בדקות ספורות. כמובן שמיד שלחנו ניידת. לאחר סריקות ואימות נתונים מול גורמי חקירה ומודיעין במחוז הפרכנו את השמועה".

"היה גם מקרה נוסף של מישהי שהתקשרה ואמרה שאחיה יצא לבצע פיגוע. יש לנו כאן דוברי ערבית ורוסית ואנחנו יודעים לדלות את המידע הדרוש ולחתור למגע ולאמת או להפריך את הדיווח", הוסיף.