רם בן ברק היה במרחק נגיעה מראשות המוסד. לאחר 7 שנות שירות בסיירת מטכ"ל ו-30 שנות שירות במוסד, בן ברק, שעומד כיום בראשות המשרד לענייני מודיעין, האמין שסיכוייו להתמנות לתפקיד טובים. "התאכזבתי, כמו כל מי שנמצא בארגון 30 שנה ורוצה לעמוד בראש הארגון", מספר סגן ראש המוסד לשעבר בריאיון ל"אולפן שישי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שבוע לא פשוט עבר על בן ברק, אותו העביר בחיק משפחתו בביתו שבמושב נהלל. "היה לי סיכוי טוב מאוד להתמנות, עד הרגע האחרון", הוא מספר. את ההודעה על כך שלא ימונה לראש המוסד קיבל בן ברק זמן קצר לפני שראש הממשלה בנימין נתניהו חשף זהותו של ראש המוסד הבא, יוסי כהן. "אני מאמין לכך שנתניהו התלבט עד הרגע האחרון, זה לגיטימי", טוען בן ברק.
השירות במוסד, לדבריו, היה כרוך בסיכונים רבים ומשמעותיים. "הייתי בסכנת מעצר לא מעט פעמים", משחזר בן ברק. "היו בשירות הרבה רגעים שחשתי פחד מוות, אך מעט פעמים בהם הייתה סכנת חיים אמיתית".
לדברי בן ברק, החשש הגדול היה ממעצרים. אחד המבצעים בהם סכנת המעצר הפכה למוחשית התרחש במהלך שנות ה-90 במדינת אויב, שם נעצר ע"י המשטרה המקומית. למרות ששוחרר וחזר לארץ, התקרית פורסמה ברחבי העולם והסבה מבוכה רבה לישראל.
למרות התקרית, שהעמידה את המשך הקריירה שלו במוסד בסכנה, בן ברק הורשה כעבור שלושה שבועות לשוב לפעילות מבצעית בארגון. הוא מגדיר את האירוע הזה כחריג ביותר. "המוסד עושה עשרות מבצעים, על 99.9% מהפעילות אף אחד לא יודע. מדי פעם קורים גם דברים כאלה. זה הכביד עליי לתקופה מסוימת, הייתי צריך לשנות חזות חיצונית, אבל מתמודדים עם זה", הוא משחזר.
"ישראל תעשה מה שהיא צריכה כדי שלא יהיה גרעין אירני"
כאשר נשאל על החיסול של בכיר החמאס מחמוד אל-מבחוח בינואר 2010, המיוחס על פי פרסומים זרים למוסד, הוא מסרב לדבר. "הכוונה היא למבצע שהשירות השוויצרי עשה? אני לא זוכר מבצע כזה", משיב הסוכן לשעבר. "אני לא אתייחס לאף מבצע ספציפי".
למרות זאת, לשאלות שעולות מהמבצע הזה ביחס להשפעת הטכנולוגיה על פעילות הביון, בן ברק מוכן לפרט מעט. "היום הטכנולוגיה שמפעילים נגדך כדי לגלות אותך מקשה עליך מאוד. מצד שני, הטכנולוגיה שאתה מפעיל - גם היא השתפרה מאוד".
הקרב בחזית הטכנולוגית, כפי שעולה מהדברים האלה, נעשה חשוב יותר עם הזמן. כך גם ביחס לסוגיית הגרעין האירני, שעמדה במרכז סדר היום של מערכת הביטחון בכלל והמוסד בפרט במשך תקופה ארוכה. גם במקרה הזה בן ברק ממעיט במלים ומתעלם מהפרסומים בתקשורת הזרה, על מעורבות ישראלית בחיסול מדעני גרעין אירנים ופגיעה במערכות חיוניות לתוכנית הגרעין. "ישראל תעשה כל מה שהיא צריכה כדי שלא יהיה גרעין אירני", הוא משיב בקצרה, ובוחר שלא להרחיב עוד בנושא.