כשלא ברור מה מצבם והיכן בדיוק נמצאים, ממשיכים היום (שבת) לתקוף חברי כנסת מהאופוזיציה את התנהלות ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת שני האזרחים שמוחזקים בעזה, אחד מהם, אברה מנגיסטו, ישראלי יוצא אתיופיה שעבר את הגבול מרצונו לפני כעשרה חודשים, פרשה שהותרה לפרסום רק השבוע. שמו של האזרח השני טרם הותר לפרסום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ראש השב"כ לשעבר ח"כ יעקב פרי (יש עתיד) הגיש בקשה לקיום דיון דחוף בוועדת החוץ והביטחון, זאת לאחר שחברי הוועדה ושרים בקבינט כלל לא עודכנו בפרשה. לדבריו, מדובר בכשל ארגוני חמור ומתמשך.
בדברי ההסבר להצעה כתב פרי: "מהמקרה עולה רצף של כשלים ארגוניים, המגיעים עד לשר הביטחון וראש הממשלה. לא יתכן כי במדינה דמוקרטית נושא כה קריטי לא ידווח ולא יזכה לביקורת ופיקוח של הגורמים האמונים על כך".
הוא ציין כי "לאור כל הנדון יש לקיים דיון דחוף בהשתתפות כלל הגורמים, לרבות השב"כ, מחלקת שבויים ונעדרים, נציגי ראש הממשלה ונציגי שר הביטחון, ולעמוד על אותם כשלים".
"נטרלו את המערכת מבקרה"
לדבריו הצטרפה גם יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון . "יש לנו ראש ממשלה מופקר, שמרשה לעצמו באופן סדרתי לנטרל את המערכת השלטונית מבקרה אפקטיבית על מערכת הביטחון, כמו שהיה גם ב'צוק איתן'", אמרה באירוע שבתרבות בראשון לציון. "נתניהו שכח שאנחנו לא במשטר נשיאותי, ושהייתה לו חובה לדווח לקבינט ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בעניינם של שני הישראלים שנכנסו לעזה. מדובר בהפקרות ונטרול המערכת השלטונית מבקרה אפקטיבית על מערכת הביטחון".
אמש התייחס שר הבינוי יואב גלנט לפרשה, והודה בריאיון בתכניתנו "אולפן שישי" כי גם הוא לא עודכן בנושא. דבריו מצטרפים לאלה של יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ צחי הנגבי, שאמר כי לא עודכן, כמו גם חברי הוועדה. "עליי זה לא מקובל ואני אוודא שהדבר לא יחזור על עצמו", אמר. "אני רואה בזה תקלה נקודתית, אבל אין לה הצדקה ואין לה הסבר".
בוועדת חוץ וביטחון ניסו לברר מדוע לא הגיע המידע לידיהם. במחלקת שבויים ונעדרים נמסר להם כי האחריות לעדכנם הייתה מוטלת על שירות הביטחון הכללי, אך בשב"כ טענו כי האחריות דווקא מוטלת לפתחה של מחלקת שבויים ונעדרים.
"ישראל לא תשחרר מחבלים במו"מ"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע אתמול לראשונה לבית משפחת מנגיסטו באשקלון ואמר כי ישראל תעשה הכל כדי להחזיר את הישראלים הביתה. "לא נרפה, נעשה מה שצריך", אמר. קודם לכן התנצל יועצו של ראש הממשלה לשבויים ונעדרים ליאור לוטן על דבריו שעוררו סערה, ואמר בפתח בית המשפחה: "הם לא משקפים את ערכיי".
הנחת העבודה בישראל היא שחמאס מחזיק בשני הישראלים. בישראל ערכו בירורים מקיפים עם מצרים כדי לבדוק האם אחד מהשניים עבר אליהם והתשובה המצרית החד משמעית הייתה לא. לאורך החודשים האחרונים עורבו ממשלות זרות וארגונים בינלאומיים בניסיונות להביא לשחרורם, אך ללא הצלחה.
בתקופת היעדרותם קיוו בישראל מספר פעמים שניתן יהיה להחזיר את השניים באותו האופן שבו הוחזרו הישראלי תושב הפזורה הבדואית בעבר. מתברר כי הוא נכנס לרצועת עזה כבר מספר פעמים בעבר ובכל אותן פעמים הוא הוחזר לישראל.
השבוע אמר גורם ביטחוני בכיר כי "ישראל לא תנהל משא ומתן עם חמאס לשחרור מחבלים". לדבריו, ההתמודדות עם הנושא לא תתבצע במישור של שבויים ונעדרים אלא במישור הומניטרי.
אברה מנגיסטו, צעיר בן 26 מאשקלון, חצה ביוזמתו את גדר הגבול ב-7 בספטמבר - זמן קצר אחרי מבצע "צוק איתן". לדברי חמאס, הוא הוחזק בידיהם אך שוחרר. אזרח נוסף, תושב הפזורה הבדואית ששמו אסור בפרסום חצה את גדר הגבול לפני שלושה חודשים ומאז אבדו עקבותיו.