הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס נמשכת: השבוע פורסם לראשונה בחדשות 2 כי חמאס ניסה להונות את ישראל בפרשת האזרח הנעדר אברה מנגיסטו ולהחזיר לישראל אדם אחר כמתחזה, אך לא מדובר במדיניות זרה לחמאס: כבר משנות ה-80 ארגון הטרור נוהג להפיץ שמועות ושקרים על שבויים וחטופים ישראלים כדי לזרוע אימה או כדי להעלות את המחיר בעסקת השבויים הבאה. איך עובד מערך ההונאה של חמאס? ואיך הוא הופעל בעבר? הפרטים לפניכם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חמאס הוקם באופן רשמי ב-1987, וכבר שנתיים לאחר מכן עמד מאחורי חטיפתו ורציחתו של החייל אילן סעדון ז"ל. סעדון נרצח במאי 1989 לאחר שעלה לטרמפ של אנשי הארגון וגופתו הוחבאה באזור פלמחים, הוא הוכרז נעדר וכוחות הביטחון החלו בסריקות נרחבות אחריו - במהלכן מצאו את גופתו של חייל אחר, אבי סספורטס ז"ל, שנחטף ונרצח מספר חודשים קודם לכן.
במהלך החיפושים אחר סעדון נעצרו אנשי חמאס רבים, ומספר פלגים בארגון טענו במשך השנים כי הוא למעשה חי ומוחזק בשבי - זאת למרות שידעו על שעלה בגורלו. הארגון אף הציג כ"הוכחה" את תעודת החוגר והדיסקית של סעדון, בהם החזיקו במשך השנים. גופתו נמצאה רק לאחר שבע שנים, ב-1996, בעקבות מידע שהעבירו גורמים מהרשות הפלסטינית לאחר הסכם אוסלו.
מקרה נוסף שאירע בשנות ה-90, הוא חטיפת החייל נחשון וקסמן ז"ל לאזור רמאללה: את הקלטת שבה נראה וקסמן כשאקדח מוצמד לראשו צילמו אנשי חמאס והפיצו דווקא ברצועת עזה, על מנת להקשות על זרועות הביטחון לאתר את המקום שבו הוחזק.
גורמי המודיעין בישראל פעלו לאתר אותו ברצועה ללא הצלחה, וגם ראש הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת טען בפני ראש הממשלה דאז יצחק רבין כי הוא אינו יודע איפה נמצא וקסמן. רק לאחר חמישה ימים איתר השב"כ את הבית שבו הוחזק, ומבצע החילוץ הסתיים במותו של וקסמן ושל מפקד מכוח החילוץ, קצין סיירת מטכ"ל סרן ניר פורז ז"ל.
בשנים הבאות, עם התעצמות הארגון בעיקר ברצועת עזה, הוא החל להפעיל יחידת הונאה ולוחמה פסיכולוגית שמטרתה - להפיץ מסרים בעברית, מסרים שנועדו לאוזניים ישראליות.
חטיפת גלעד שליט: מהצגה ועד סרטון אנימציה
לאחר נפילתו של החייל גלעד שליט בשבי בשנת 2006, סירב הארגון למסור מידע על מצבו הרפואי ואף לאפשר לצלב האדום לבקר אותו. במהלך תקופת השבי של שליט הפיץ הארגון שקרים ותעמולה, על מנת לגרום לישראל להיענות לעסקה: בשנת 2008 שיחק צעיר עזתי את "גלעד שליט" בעצרת חמאס בעזה. הצעיר אמר, מול מאות אלפי המפגינים, "אני שולח שלום לאמא ולאבא, ואגיד לאולמרט, למה אתם לא דואגים לחייל הישראלי גלעד שליט".
שנה לאחר מכן טען הארגון כי שליט נפצע במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועה, והדיווח הופץ בכלי תקשורת רבים בעולם הערבי. בחמאס האשימו את ישראל בפגיעה בשליט והסבירו כי צה"ל אחראי לשלומו. בשנת 2010, במהלך המחאה הסוערת בישראל לשחרורו של שליט, הפיץ הארגון סרטון אנימציה בו נראה "נועם שליט" מזדקן ומחכה לבנו, ומגלה כי חזר מהשבי בארון קבורה. המסרים בסרטון תורגמו לעברית, והסתיימו במילים "עדיין יש תקווה".
שליט שוחרר לבסוף ב-2011 בתיווך מצרי עבור 1,027 אסירים. עסקת חילופי השבויים אמנם הסתיימה בשלום, אך ב-2015 התגלה כי העסקה הייתה עלולה להפוך לפיגוע. אחד מבכירי חמאס טען כי אחת האפשרויות שעלתה בקרב אנשי הארגון הייתה ששליט יועבר בליווי מחבלים מתאבדים עם חגורות נפץ.
הבכיר, עבד אל חקים חניני, טען כי מדובר ב"צעד הגנה" מפני ישראל במידה והעסקה תבוטל: לדבריו, מפקד הזרוע הצבאית אחמד ג'עברי אמר שעם שליט נכנסה קבוצה של שהידים, כל אחד עם חגורת נפץ על גופו", סיפר פעיל הטרור. "ההחלטה של הזרוע הצבאית הייתה שאם תהיה איזושהי בגידה, כל בגידה, החייל הזה לא יחזור חי".
"בחרו בך להיות גלעד שליט הבא"
גם לאחר חזרתו של שליט, המשיך הארגון להשתמש בשמו לצרכי הפחדה. במרס 2014, שלושה חודשים בלבד לפני חטיפת ורצח הנערים ומבצע "צוק איתן", קיבלו אזרחים ישראלים הודעת סמס מאיימת ממספר לא מוכר בה נכתב: "(עז א-דין) אל-קסאם בחר בך להיות (גלעד) שליט הבא". במקביל נשתלו מודעות מטעם הארגון במספר אתרים ישראלים, בהן נכתב: "אם עזה הותקפה, החיים של ציונים יהיו גיהנום".
במבצע "צוק איתן" המשיך הארגון לא רק בתעמולה (השיר "תקוף, תעשה פיגועים" וסרטונים מחדירות המחבלים לישראל), אלא גם במסך עשן של שקרים: במהלך המבצע הפיץ הארגון דיווחים כוזבים על הרוגים בחדירה בזיקים וטען כי הצליח "לשבות חיילים ישראלים חיים". בהמשך הלחימה לקח הארגון בשבי את גופותיהם של אורון שאול והדר גולדין ז"ל, ומאז מנהל מאבק פסיכולוגי כדי להעלות את המחיר עבורם.
לאחר היעדרותו של אורון שאול ז"ל הודיע החמאס כי הוא מחזיק בו - זאת מבלי למסור מידע על מצבו. אודות סגן הדר גולדין ז"ל נמסרה תחילה הודיעה על חטיפתו מפי בכיר בחמאס, אך לאחר מכן הארגון התנער מההודעה - ושמר על איפול בנושא.
בהמשך הופצו שמועות ורמיזות לפיהן שאול ז"ל עוד בחיים. באתר חמאס אף פורסמה "ידיעה" לפיה אורון שאול בחיים - ו"שלא כל הפרטים בהכרח מדויקים". בעצרות שנערכו בעזה בחודשים האחרונים הוצג העתק של הדסקית של אורון שאול, לצד דסקיות עם סימני שאלה - ככל הנראה רמיזה לשני האזרחים הישראלים המוחזקים בעזה. לאחרונה, כאמור, החולייה האחרונה בשרשרת ההונאה הייתה ניסיון העסקה השקרית לשחרור אברה מנגיסטו.