ארבעה מטוסי הרקולס של חיל האוויר המתינו בצהריים הלוהטים של יום שבת, 3 ביולי 1976, בשדה התעופה "אופיר" בסיני. הטייסים, הלוחמים וכל תומכי הלחימה המתינו לפקודת המראה לאחד המבצעים הנועזים בהיסטוריה של צה"ל. זה היה מבצע שהפתיע את המחבלים, את בני הערובה - ואת העולם כולו. 39 שנים אחרי המבצע הנועז, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חושף היום (חמישי) לציבור את התכתובות מיומן המבצעים של המבצע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני המבצע נערכו דיונים דרמטיים בין ראש הממשלה רבין, שר הביטחון פרס והרמטכ"ל מוטה גור: באוקטובר 2014 נחשפו הפרוטוקולים הסודיים מדיוני הצמרת הביטחונית לפני המבצע, בה הוחלט לשלוח כוחות רבים לחלץ את החטופים תוך סיכונם.
מבצע "כדור הרעם", שהפך ל"מבצע אנטבה" ול"מבצע יונתן", תועד מרחוק ביומן של חמ"ל אגף המבצעים במטה הכללי. במקביל החליפו ראש הממשלה יצחק רבין ושר הביטחון שמעון פרס ביניהם פתקי עדכון אודות המתרחש. לחמ"ל אגף המבצעים הגיעו כל הדיווחים על ההמראות, הנחיתות, הקרבות והטיפול בנפגעים.
15:14 "יש אישור"
17:25 "הקרנף (הרקולס) המריא מאופיר"
18:56 "החפ"ק המטכ"לי המריא מאופיר"
המטוסים המריאו כמה דקות לפני שהצבא הצליח לשכנע את הממשלה להצביע בעד אישור התכנית הבלתי נתפסת. צה"ל יצא למבצע חילוץ בני הערובה החטופים באוגנדה – והאישור הרשמי לפעולה הגיע כרבע שעה אחרי ההמראה.
ארבעה ימים קודם, ב-27 ביוני, השתלטו ארבעה מחבלים על טיסה 139 של חברת "אייר פראנס" שעשתה את דרכה מפריז לתל אביב. אחרי חניית ביניים בלוב, נחת המטוס החטוף למחרת בנמל התעופה באנטבה. שם, בטרמינל הישן והנטוש, הם החזיקו יחד עם עוד שישה מחבלים פלסטינים ב-228 הנוסעים ו-12 אנשי צוות, מתוכם כ-100 יהודים וישראלים. ביום השלישי לחטיפה שוחררו הנוסעים שאינם יהודים.
החוטפים דרשו מממשלת ישראל לשחרר עשרות מחבלים. ראש הממשלה יצחק רבין סירב לכל משא ומתן עם החוטפים וצה"ל נדרש להכין אופציה צבאית. התכנית הייתה מורכבת: הטסת כוחות לוחמים, ובראשם סיירת מטכ"ל בפיקודו של סא"ל יונתן (יוני) נתניהו, השתלטות על הטרמינל, שחרור החטופים והבאתם לארץ. בחמ"ל עקבו אחרי הגעת המטוסים ליעדם.
23:02 "נחת באנטבה מטוס 1"
23:18 "כל הכוחות נחתו"
אחרי הנחיתה באנטבה הגיחו מבטן ההרקולסים על מכוניות מרצדס לוחמי סיירת מטכ"ל. הם הסוו את השיירה ואת המטוסים כפמלייתו של שליט אוגנדה אידי אמין. בדרך לטרמינל נתקלו בשני חיילים אוגנדים וקרב היריות שהתנהל במקום ניטרל את יתרון ההפתעה. מפקד סיירת מטכ"ל יוני נתניהו נורה ונפצע קשה, וכעבור זמן קצר מת מפצעיו.
למרות זאת הסתערו הלוחמים על הטרמינל הישן. הקרב נמשך לא יותר מחצי דקה. בחילופי היריות נהרגו כל המחבלים. במהלך ההשתלטות על הטרמינל נהרגו שלושה בני ערובה ושישה נפצעו. אחד הלוחמים, סמ"ר סורין הרשקו, נפצע קשה. בחמ"ל אגף המבצעים קיבלו את הבשורות הקשות והעבירו אותן לרמטכ"ל מוטה גור.
23:57 "בני ערובה – 2 הרוגים, לכוחותינו 1 פצוע"
23:58 "מטוס אחד דיווח שהמריא... יש הרוגים בין אוגנדים ומחבלים"
בני הערובה הועלו על מטוס אחד שנשמר ריק במיוחד למטרה זו. המטוסים המריאו מאנטבה לכיוון תחנת הביניים – ניירובי. בפיקוד העליון של צה"ל בישראל ניסו באותן שעות להבין לעומק את מצב הפצועים וזהותם.
23:59 "מטוס בני ערובה המריא והולך לניירובי"
0:18 "להכין תנאי חירום כנראה פצוע קשה"
0:28 "מה שם הפצוע? הרמטכ"ל רוצה לדעת"
0:31 "מעדכן לגבי יציאת המטוס האחרון"
0:41 "אישור מחיל האוויר - כל המטוסים באוויר"
00:46 "שם הפצוע הרשקו"
המטוסים נוחתים אחד אחד בניירובי, שם מתדלקים אותם ומעניקים טיפול ראשוני לפצועים. בחמ"ל בפיקוד העליון מתחילים להבין שגם מפקד סיירת מטכ"ל נפגע קשה.
1:12 "החפ"ק ירד, ירד עוד קרנף"
1:55 "מהקשר נודע יש עוד פצוע בשם יוני (כנראה המוכר). חללים: זקנה+גבר לא מזוהה"
כשעתיים אחר כך, ההרקולסים עוזבים את ניירובי וטסים לכיוון ישראל. עוד פרטים אודות הנפגעים זורמים לחמ"ל של אגף המבצעים.
4:18 "כל המטוסים באוויר כולל הרפואי"
5:34 "יש כנראה שני הרוגים: 1 ז'אן ג'ק מימון. 2 אישה בשם..."
5:53 "שמות פצועים במטוס: רגינה גוטלב, הרשקו סורין"
6:37 "ברוכוביץ אידה הרוגה"
7:21 "הפצועים: אחד עמוד השדרה בגפיים, השנייה פגיעה חודרת בכתף עם חבלות פנימיים"
8:55 "הקרנף עם החטופים... מתכונן 50 דקות לנחיתה"
בשעה 9:43 שעון ישראל נחת ההרקולס ובו בני הערובה המשוחררים בבסיס תל נוף. הם עברו תדרוך של מחלקת ביטחון שדה אודות החטיפה. מתל נוף המריאו לנתב"ג ושם התקבלו בצהלות שמחה על ידי כל צמרת המדינה – מראש הממשלה ועד חברי הכנסת, וכמובן על ידי בני המשפחה ואזרחים רבים שבאו לראות במו עיניהם את סיום המבצע שכמותו ראו עד אותו יום רק בסרטים.