שכונת דאחת אל באריד שבצפון ירושלים, הגובלת בשכונות היהודיות, הפכה לשער כניסה לשוהים בלתי חוקיים לבירה. הכניסה מתבצעת בשיטה המוכרת והיעילה לחציית החומה: סולם גבוה בצד הפלסטיני, חבל ארוך בצד הישראלי - ומכאן קצרה הדרך אל הארץ המובטחת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בגדוד הצפוני של מג"ב ירושלים הוחלט להיאבק בתופעה המסוכנת. גם שם התקשו להאמין לתוצאות החקירה המיוחדת שהסתיימה ב-15 עצורים שפעלו כארגון לכל דבר. "הארגון פועל באופן היררכי, מסודר, מקצועי, עם בעלי תפקידים", הסביר סנ"צ יוסי טל, סגן מפקד עוטף ירושלים מג"ב.
וכך זה עובד: סוכני נסיעות בשטחים מתאמים את הגעתם של השוהים הבלתי חוקיים לנקודת מפגש. בנקודה זו ממיין איש הארגון את הלקוחות, אוסף מידע על היעדים המבוקשים בישראל, ואז הוא מדווח ומתמקח עם קבלן ההסעות מעברה השני של החומה. בשלב הזה מתחילה העברת השוהים הבלתי חוקיים מעל החומה הגבוהה. מדובר במעבר מאובטח המלווה בתצפיתנים שמתריעים על מעבר סיורי מג"ב. בצד הישראלי כבר ממתינים הנהגים, והרכבים שייכים לחברות, ארגונים ומוסדות מוכרים ומכובדים.
רווח של מיליוני שקלים בשנה
ההסעה נעשית בדרך כלל אל מרכז הארץ, וכמו בארגון מסודר גם כאן יש רשימת תעריפים מסודרת. חבילה מלאה הכוללת הסעה אל החומה, העברה והסעה בתוך ישראל עולה 300 שקלים, שירות חלקי של העברת החומה בלבד עולה רק 50 שקלים. כך למעשה גלגלו 15 חברי הארגון שנתפסו בין שבעה לעשרה מיליון שקלים בשנה האחרונה.
רבבות השוהים הבלתי חוקיים שנכנסים לישראל מדי שנה הם פוטנציאל לסכנה בהיבטים שונים. הראשון שבהם הוא ההיבט הביטחוני. "גם האירועים שהיו לאחרונה, גם אלו שנעשו בידי שב"חים, הם לא תשתיים אלא של מפגע בודד", אומר סנ"צ טל. "הארגון הזה למעשה מקל על אותם שב"חים לעבור את הקו הירוק ולפגוע באוכלוסיית מדינת ישראל".
הארגון שחשפו לוחמי מג"ב הוביל לכתבי אישום שהוגשו בפעם הראשונה גם נגד המארגנים בתעשייה. אף אחד לא נאיבי לחשוב שההצלחה תבלום את התופעה המדאיגה, אך זה בהחלט צעד ראשון בכיוון הנכון.