האיום הגדול: חמאס בעזה. ארכיון (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

העימות סביב דוח לוקר יוביל להתארגנות של אנשי קבע? כיום אסור לאנשי קבע להתאגד ולפעול כארגון, על פי פקודות מטכ"ל. בעקבות דוח ועדת לוקר, שממליץ בין השאר על הקדמת גיל הפרישה מצה"ל ושינויים בפנסיה המוקדמת, מספר משרתי קבע - באמצעות עורכי דין - הגישו היום (שישי) לרמטכ"ל גדי איזנקוט בקשה לאפשר את התאגדות אנשי הצבא כדי להגן על תנאיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

עורכי הדין גיא קונפורטי וליאור שטלצר ביקשו בשם אנשי הקבע מאיזנקוט לתקן את הסוגייה העקרונית ולאפשר למשרתים בצבא להשמיע את קולם. לדבריהם, המסקנה המתבקשת מדוח לוקר היא ש"המלצותיו מבשרות נקודת מפנה אקוטית, לפיה בשלה השעה לביטולו של איסור ההתאגדות על משרתי הקבע".

שני עורכי הדין, ששירתו בעברם בקבע בשורות הפרקליטות הצבאית, הביעו דאגה מהאפשרות שזכויותיהם הסוציאליות של אנשי הקבע ייפגעו - והעריכו כי התאגדות תוביל לשיפור התנאים. "הסמכות לבטל את האיסור מצויה בסמכותך, הרמטכ"ל", הוסיפו השניים - שהזהירו כי "הפחתת עלויות התקציב בכל מחיר אינה שקולה בהכרח להתייעלות". לדבריהם, יש לבחון האם הצמצום בכוח האדם אכן דרוש וריאלי - וכך גם לגבי זכויות אנשי הקבע.

"לא לפחד מאיזה רמטכ"ל". איזנקוט, ארכיון (צילום: דו"צ)
יאפשר לקצינים להתאגד? איזנקוט, ארכיון | צילום: דו"צ

"שאר משרתי הציבור מיוצגים"

בפנייה מחו אנשי הקבע באמצעות עורכי הדין על השמצות בתקשורת: "האווירה הציבורית והתקשורתית שנוצרה בישראל בשנים האחרונות מהווה קרקע פורייה להפיכת משרתי הקבע לשק חבטות ולהצגתם ככאלה הנהנים מהטבות על חשבון כספי הציבור מבלי לתת תמורה הולמת".

"לא ניתנה התייחסות משמעותית המאזנת בין העובדה שכבר קיימת שחיקה לאורך שנים בזכויותיהם הסוציאליות של משרתי קבע, לבין העובדה שיתר משרתי הציבור מנוהלים ומפוקחים על ידי נציבות שירות המדינה והאוצר, אך מנגד מיוצגים על ידי הסתדרות העובדים או איגודי עובדים אחרים", סיכמו עורכי הדין.

"בשלה השעה לאפשר למשרתי הקבע להתאגד ולהוות מכפיל כוח לגורמי כוח האדם, ובכך גם לאפשר להם ליטול אחריות על עצמם, על גורלם ולהיות שותפים למהלכי ההתייעלות בצה"ל", נכתב בפנייה. כוונתם של הפונים היא להקמת גוף ייצוגי שיעסוק בניהול ידע ומידע - ולא בהכרח יוכל לשבות כפי שעושים גופי עובדים אחרים.

המלצות ועדת לוקר
המלצות ועדת לוקר | צילום:

לפי המלצות ועדת לוקר, בסיס תקציב הביטחון יוגדל לשיא של 59 מיליארד שקלים לכל אחת מחמש השנים הקרובות, גיל הפרישה מצה"ל יוקדם ל-42 והפנסיה המוקדמת תומר במענק, וכן שירות החובה לחיילים יקוצר לשנתיים.

בנוסף ממליצה הוועדה על שורת צעדים לחיסכון והתייעלות בצבא שיאפשרו לדעתה לצה"ל לחסוך כ-10 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות כסף שיופנה להתעצמות ובניית יכולות. המלצות נוספות של הוועדה כוללות צמצום סד"כ המילואים, שינוי מודל הפנסיה לפינוי מקורות להתעצמות, מיקור חוץ ואזרוח משימות כדי לשפר את הביצועים ולאפשר לצה"ל להתמקד בנושאי הליבה.

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני