שנה לתום מבצע צוק איתן - וטפטופי הירי אינם נפסקים: אתמול (חמישי) חלפה שנה בדיוק מכניסת הפסקת האש, שסיימה את המבצע והלחימה בעזה. בחמאס בחרו לציין את היום בסרטון מאיים על פעילות המנהרות, בסרטון נוסף שמציג את הצד שלהם לחטיפת הדר גולדין ז"ל ובירי של רקטה אחת לעבר הדרום. התושבים וראשי הרשויות זועמים על המשך הטרור, ובדיקת חדשות 2 Online חושפת את המספרים שמאחורי ה"שקט" שאמור היה גם המבצע הזה להבטיח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנתוני צה"ל והשב"כ עולה כי בשנה שחלפה ממבצע "צוק איתן" נורו 12 רקטות ופצצות מרגמה שנפלו בשטח ישראל. בממוצע, מדובר בנפילה אחת בכל חודש. בפועל, לא היו יותר משלושה חודשים רצופים של שקט בדרום. הנתונים הללו לא כוללים שיגורים שזוהו בעזה - אך הרקטות לא נפלו בשטח ישראל. בכל האירועים לא היו נפגעים.
הפסקת האש של מבצע צוק איתן נכנסה לתוקף ב-27 באוגוסט 2014. כבר בחודש ספטמבר שאחריו שוגרה פצצת מרגמה. גם באוקטובר בוצע ירי לעבר ישראל. לאחר חודש אחד של שקט (נובמבר) נורתה עוד רקטה. שלושת החודשים הראשונים של 2015 התאפיינו בשקט, אך באפריל חודש הירי (רקטה אחת).
בחודש מאי 2015 בוצע שוב ירי וביוני נורו שלוש רקטות לשטח ישראל. גם ביולי ואוגוסט (שני שיגורים) לא נרשם שקט, והתושבים מודאגים מהמגמה המדאיגה. לנתונים אלו יש להוסיף כמובן עשרות ניסיונות שיגור של חמאס וארגונים נוספים: רקטות שנפלו בשטח הפלסטיני או שנורו לעבר הים, וגם מספר אזעקות שווא.
צה"ל בתגובה תקף מאז תום המבצע 14 מטרות טרור, רובן של ארגון חמאס - גם כאשר ארגונים נוספים, למשל פלגים תומכי דאע"ש, לקחו אחריות על השיגורים.
כמו מבצע צוק איתן, גם המבצעים של צה"ל לפניו בעזה לא הביאו לשנה שקטה אחריהם. בשנה שלאחר מבצע "עופרת יצוקה" נפלו בשטחי ישראל לא פחות מ-217 רקטות. אחרי מבצע ב-2012 נורו 36 רקטות שנפלו בישראל.
משעל: אין עדיין הסכם עם ישראל
אתמול כאמור שוגרה רקטה לעבר המועצה האזורית אשכול, שלמרבה המזל גם הפעם לא גרמה לנזק או נפגעים. ראש המועצה גדי ירקוני אמר לחדשות 2 Online כי "לא ניתן להפוך את המצב הזה לשגרה - ראש הממשלה ושר הביטחון חייבים לקבל החלטות כיצד הם מגיבים ובולמים את הירי שמטלטל את התושבים".
בשבועות האחרונים התפרסמו דיווחים על התקדמות במגעים לרגיעה ארוכת טווח בין ישראל לחמאס. בסוף השבוע שעבר התייחס בכיר חמאס חאלד משעל לשיחות ו"צינן" את ההתלהבות. "המגעים חיוביים, אך עד כה לא הצלחנו לגבש הסכם", אמר.
לפי משעל השיחות סובבות סביב חמש בעיות עיקריות מהן סובלים תושבי הרצועה: שיקום נזקי מבצע צוק איתן, הסרת המצור ופתיחת מעברי הגבול, מציאת פתרון ל-50 אלף עובדי ממשלת חמאס לשעבר שכיום הם מובטלים והרשות הפלסטינית מסרבת להכיר בהם, הקמת נמל ימי ושדה תעופה ברצועה ולבסוף נושא התשתיות - מים, חשמל וכבישים.
בריאיון הבהיר משעל כי המטרה של הצדדים הינה להגיע להסכם רגיעה שיימשך מספר שנים. "אנחנו לא רוצים מלחמות, אבל יש התנגדות לגיטימית נגד הכיבוש שתישאר קבועה כל עוד יש כיבוש והתנחלויות", הדגיש.