עשרות לוחמים שהשתתפו במבצע "צוק איתן" עוברים טיפולים נפשיים בעקבות הקרבות והמראות הקשים אליהם נחשפו - כך נודע לחדשות 2 Online. כדי לזהות בהקדם ולטפל בחיילים הפגועים נפשית, הגיעו קציני חיל הרפואה במהלך המבצע אל גדר הגבול, שם פגשו את פצועי הקרבות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחיל הרפואה נתנו למבצע הטיפול בנפגעים הנפשיים של "צוק איתן" את השם "שומר איתן". קציני בריאות נפש ביחידות השונות העבירו הרצאות בנושא לחיילים, בדגש על אותן יחידות שחוו אירועי קרבות קשים במיוחד, כמו חטיבת גולני. במסגרת המבצע פועלים אנשי חיל הרפואה לאתר את החיילים הפגועים נפשית מוקדם ככל האפשר, זאת כדי למנוע התפתחות של הלם קרב.
חיל הרפואה הפיץ סקרים מיוחד בקרב כל החיילים שלקחו חלק בצוק איתן כדי למפות את מצבם הנפשי. בנוסף, הם קוראים לכל מי שחש מועקה נפשית בעקבות המבצע לפנות אליהם. הפנייה מיועדת גם לחיילים סדירים וגם לאנשי המילואים. הבדיקה ביחידה לתגובות קרב היא כמובן ללא תשלום ובזמינות גבוהה. חלק מהפונים שאותרו כנפגעי נפש ישוחררו אחרי בדיקות ומעקב, אחרים יזכו לטיפול ממושך יותר.
"להגיע אליהם לפני שמגיעים אלינו"
"עד חודשיים שלושה אחרי האירוע הייתה עדיין תחושת לחץ בקרב החיילים, אך הלם קרב מתפתח לאורך זמן, לכן אנו לא יכולים להגיד כיום כמה הלומי קרב יש מהמבצע האחרון", הסביר לחדשות 2 Online תא"ל ד"ר דודו דגן, קצין הרפואה הראשי הנכנס. לדבריו, אין מגמה חריגה בהיקף הטיפול ובפניות במבצע הנוכחי בהשוואה למבצעים צבאיים קודמים.
"היעד שלנו הוא להגיע אליהם לפני שהם מגיעים אלינו", אומר ד"ר דגן. "אנו מצליחים היום לטפל טוב יותר בחיילים שישנו חשד שלקו בהלם קרב. השיפור בטיפול ניכר בזכות קצין בריאות נפש ביחידתם שראה אותם כבר על הגדר וביציאה מהרצועה". בצה"ל אומרים כי רוב הלוחמים לא התנגדו לבדיקה על ידי קב"ן עם היציאה מהרצועה.
חודשים ספורים לפני המבצע החלה לפעול בצה"ל תכנית בשם "תכנית מגן". במסגרת התכנית, חיילים עוברים הכשרות לזהות אם חבריהם מתנהגים שלא כשורה בעקבות פעילות צבאית או מכל סיבה אחרת. המטרה היא לאפשר לגורמי בריאות הנפש בחיל הרפואה לקבל את המידע הנרחב ביותר אודות החיילים שזקוקים לטיפול נפשי.
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv