"לא הופתעתי מכמות המנהרות שיש בעזה". קצין המבצעים של פיקוד הדרום, שיחד עם מפקד הפיקוד עמד מאחורי מבצע "צוק איתן", עבר חודשים סוערים בתפקיד - שבועות ללא שינה, ביקורת ותכנונים. חודשים שהסתיימו בהפסקת אש, שבינתיים עדיין מחזיקה מעמד. בריאיון לחדשות 2 Online, אחרי שבועות של שקט, הוא מבהיר שהשטח רגוע: "חד משמעית אין מנהרה שמובילה לישראל".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כבר שנה ושלושה חודשים שאלוף משנה רונן מרלי משרת כקצין המבצעים בדרום, והוא בכלל חי בנהריה עם אשתו וילדיו. את הדרך לביתו הוא עושה בסופי השבוע, ובמהלך השבוע הוא ישן בפיקוד. בשל המבצע הוא לא היה בבית כשישה שבועות - עם הילדים הוא לא דיבר בכל התקופה, ועם האישה שוחח טלפונית דקות ספורות בכל יום. הדוגמה הטובה ביותר לניתוק שלו הייתה כאשר חזר הביתה ושכח את קוד הכניסה לדלת - אמנם ההפתעה למשפחה נהרסה, אבל האושר היה גדול.
מרלי מכריז כי היקף המנהרות שנחפרו בעזה לא הפתיע את הצבא: "חקרנו על זה כל הזמן, עקבנו אחרי זה, היינו עסוקים בללמוד את העסק, לא ישבנו בצד בלי לעשות כלום - עקבנו, חשבנו ופיתחנו דרכים לפתור את הבעיה. לא הופתענו משום מנהרה. ידענו את סדר הגודל תוך כדי, איתרנו תוך כדי הפעילות את הפירים. חד משמעית היום אין מנהרה שמובילה לישראל". עם זאת, את התעלומה של מוחמד דף - מת או חי - הוא לא ידע לפתור: "אני לא יודע את התשובה וזה גם לא משנה", אמר.
יחד עם תחושת הניצחון שהוא וקציני הצבא חשים - גם מרלי מאמין שרק הסכם מדיני יפתור את הבעיה: "עד שלא נגיע לאיזשהו הסכם כזה שמוריד אותם מהרצון הזה, הם ימשיכו לעשות מה שהם יכולים". עם זאת, הוא מעריך שכעת המוטיבציה של חמאס לבנות עוד מנהרות שואפת לאפס: "יהיה מאוד קשה לחמאס לבנות ולחפור מנהרות לעבר ישראל, והמוטיבציה שלו לעשות את זה לדעתי כמעט ולא קיימת. פגענו בו, השמדנו מנהרות ששנים הוא חפר ואת כל המשאבים הוא השקיע במנהרות". לדבריו, אנשי חמאס עסוקים כעת בעיקר בחפירות כדי למצוא גופות של מחבלים שנהרגו במבצע.
את המבצע התחיל אל"מ מרלי בהכנות - בניית תכניות, טכניקות אימון, אישורים וסנכרון, ובמרבית הזמן הוא היה בחמ"ל של פיקוד הדרום. ואחרי שהכל נגמר, הגיע זמן לתחקירים, ומרלי מדגיש כי אין לו אף מסקנה בינתיים. "אני יכול להגיד שעבד מעולה, מה אולי יכולים לעשות יותר טוב? את זה נבדוק", אמר שעות לאחר שסיים תחקיר על מיצוי החוזי.
במהלך המבצע, גם לו היו רגעים קשים - כשצריך לקבל החלטה, או כשחבר קרוב נהרג: "אתה לא יכול להישאר אדיש למוות של לוחמים, ואני איבדתי גם חבר יקר - סא"ל דולב קידר שהיה פקוד שלי במשך שנים ארוכות. זה לא קל, אבל אתה יודע שהמשימה חשובה וצריך להמשיך להילחם".
עוד מלחמה באופק?
"זו לא החלטה שלי לצאת לעוד מבצע, אבל כשיש אויב בצד שני אתה לא יכול שלא. אני מעריך שהישגי המבצע עדיין מהדהדים ברחבי רצועת עזה ולא רק שם, אלא מדובר באיתות לאויבים שלנו מסביב. עוצמת הפגיעה בהם הפתיעה אותם, הנחישות שלנו הפתיעה אותם, העורף שלנו הפתיע אותם. המבצע הסתיים אבל הטרור עוד קיים - עוד לא סיימנו. שני שליש מהיכולת הקינטית שלהם הושמדה כליל".
זו הייתה טעות להיכנס לעזה?
"זה מחיר כבד מאוד אבל כנראה מחיר נדרש. זו מערכה קשה, צבא צריך להביא את היכולות שלו לידי ביטוי, אי אפשר לתקוף רק מנהרות מהאוויר - כדי להשמיד מנהרה אתה צריך להיות בפנים. התמרון מתחייב. הרווחנו את ההישגים של המלחמה הרבה דרך התמרון הזה. אנחנו נכנסו בדיוק לאן שרצינו להיכנס, ידענו לאן הולכים, הגדרנו את היעדים, היו מערכות ברורות. אנחנו נכנסנו לפגוע קשה בחמאס ופגענו בו קשה מאוד".
בתום המבצע, היו יישובים בעוטף עזה שטענו שצה"ל צמצם את האבטחה, ובנתיב העשרה אף טענו תושבים שהחיילים עזבו בלילה בחטף, והפקירו את שער הכניסה ליישוב. "לא הפקרנו את היישובים וגם לא נפקיר אותם", הוא מדגיש. "הייתי שם ודיברתי עם האנשים, והכל זה תלוי בהערכת המצב שעשינו כל כמה שעות - חיילים לא עזבו באמצע הלילה, ואלפים מהם מאבטחים את היישובים עכשיו וגם בעתיד".
בשבוע שעבר נפלה רקטה בשטח ישראל - אך צה"ל לא הגיב, מה שהכעיס תושבים רבים באזור. "מי ששיגר אותה הם נערים לא מהחמאס, ומיד חמאס החליט לעשות שני דברים - לעצור אותם ולהודיע למצרים ולנו שהוא עשה את מה שהוא עשה. אתה מסתכל ורואה שהוא מחויב לשקט ושומר על השקט, אין תאריך לסוף הפסקת האש הזאת, וחמאס עושה הכל כדי לשמור עליה".
"מרוויח לשעה פחות משכר מינימום"
ובזמן שהוא ובכירי צה"ל והפרקליטות מתחקרים - גם באו"ם החלה לפעול ועדת "שאבאס" לחקר האירועים בעזה. הוא מבטיח כי אין מה לדאוג ושהכל נעשה באופן כירורגי: "לא צריך לחשוש, באחריות מלאה אנחנו צבא מוסרי ויש אנשים שבאו ללמוד ממה שנעשה פה והם מופתעים מהיכולות, הדיוק וההימנעות מפגיעה בבלתי מעורבים. פעלנו במידתיות ראויה, בנחישות. אבל עם כל המעטפת שהיה צריך להפעיל כדי שנפגע במי שצריך לפגוע למרות השימוש של האויב באזרחים".
בימים אלה, בעוד הקרב על התקציב נמשך - הביטחון רוצה, האוצר רוצה וכולם רבים, מרלי מזכיר שמאחורי המספרים יש אנשים. "אני מרוויח לשעה פחות משכר מינימום. כולל שישי שבת, אנחנו לא מרוויחים משכורות עתק ובמבצע הזה הבין העם את עוצמת הצבא, את רוח הלחימה והעובדה שמדינת ישראל צריכה צבא הגנה לישראל, מדי פעם בחברה הישראלית, צריכים להסית את המשאבים לתחומים אחרים ויש לנו אויב שמזכיר לנו שצריך גם להשקיע בצבא ובביטחון", הוא מספר.
כחלק מהתפקיד, גם הניתוק מבני המשפחה הוא קשה מאוד: "לא דיברתי עם הילדים שלי 50 יום, אבל החינוך שאני יכול לתת להם זה של שליחות, אהבת העם והארץ להבין שאתה צריך להיות גם בשביל המדינה. אז הם התגעגעו לאבא שלהם 50 יום אבל את הערכים הם קיבלו דרך הציפייה, ויותר מזה - אני לא מקנא באנשים שאין להם תחושה כזאת".
"ניצחנו בענק", הוא מסכם. "יש פה הישגים והם נמדדים לאורך זמן. ניצחנו בענק. העזתים במצוקה, חמאס במצוקה, הוא יצא למערכה כדי לשפר את המצב שלו". לרגל ראש השנה הוא מבקש להעביר את המסר שצה"ל עדיין פועל על הגדר: "אין תזוזה בשטח והוא מאוד מאוד שקט, והישובים בטוחים מאוד, אנחנו מרגישים בטוח ותהיה שמחה בחג".
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv