האם ארגון נכי צה"ל מפלה נשים מבוגרות? בבית הלוחם, המופעל על ידי הארגון, סירבו לרשום אלמנות צה"ל שעברו את גיל 65 ומנעו מהן לקבל את השירותים המוצעים שם. כעת הן תובעות את הארגון בגין אפלייה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מרים תורן היא אלמנת צה"ל שבעלה יוסף ז"ל נהרג במלחמת יום הכיפורים. במשך שנים עבדה כמנהלת חשבונות וטיפלה בשני ילדים. כשפרשה מעבודתה ביקשה להירשם לפעילויות המוצעות ב"בית הלוחם" בירושלים - אך נתקלה בסירוב.
בתי הלוחם הוקמו על ידי ארגון נכי צה"ל ומהווים מרכזי שיקום, ספורט, חברה ותרבות בעיקר לנכי צה"ל ולבני משפחותיהם, אבל במרוצת השנים פתחו את שעריהם גם למשפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה. רק לגבי אוכלוסייה אחת נקבעו כללים נוקשים ושרירותיים.
גם ציפי מלכוב, שעבדה שנים במשרה מלאה בתחום התקשורת, ניסתה להירשם סך הכל שבוע לאחר שמלאו לה 65. "לא שאלו אותי מי אני, מה אני, מה שמי, קודם כל עניין אותם בת כמה אני", היא מספרת. "אמרתי לה שעכשיו מלאו לי 65, אז היא ענתה לי 'אוקי הלך עלייך'".
בימים אלה מוגשת תביעה נגד ארגון נכי צה"ל, הממומן בעיקר מתרומות אך גם מכספי תקציב משרד הביטחון, בדרישה שלא להפלות אל מנות צה"ל בקבלה לחברות בבית הלוחם. את העתירה מוביל עו"ד יוסי חביליו, מנכ"ל עמותת "צחור בירושלים". הטענות המרכזיות: אפליה ופגיעה בעיקרון השוויון.
מארגון נכי צה"ל נמסר בתגובה: "בתי הלוחם של ארגון נכי צה"ל, משמשים בראש ובראשונה, מרכזי שיקום, ספורט, תרבות וחברה לנכי צה"ל ולבני משפחותיהם. לאור שותפות הגורל, מצא הארגון לנכון להעניק גם לאוכלוסיות נוספות, ביניהן משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה, אפשרות לקחת חלק בפעילויות שהוא מציע ולעשות שימוש במתקני הארגון. עם זאת, ועל מנת שלא לפגוע במרקם השיקומי שנועד כאמור לנכי צה"ל, נקבעו קריטריונים ומגבלות לרישום לבתי הלוחם לאוכלוסיות שאינן נמנות עם נכי צה"ל, וזאת בתיאום ובהסכמת הארגונים היציגים".
"בכל הנוגע לאלמנות צה"ל סוכם כבר לפני שנים עם ארגון אלמנות ויתומי צה"ל וארגון "יד לבנים", כי גיל אלמנות צה"ל בעת הרישום לבתי הלוחם יפחת מ-65 שנה. מגבלת הגיל נובעת מהרצון לאפשר לאלמנת צה"ל מתקן שיקומי וחברתי - בעיקר בשנים הראשונות לאחר שהצטרפה למשפחת השכול. באשר למספר האלמנות שיכולות להצטרף לכל בית לוחם - הדבר נקבע על ידי הועד הארצי של הארגון, בהתאם למספר החברים, נכי צה"ל, בכל בית ויכולת קליטת אוכלוסיות נוספות וחיצוניות".
"נדגיש כי אלמנת צה"ל אשר הצטרפה לבית הלוחם לפני שמלאו לה 65 שנה, נשארת חברת הבית ללא מגבלת גיל. לצד האמור, ובעקבות פניות שהתקבלו בנושא התקיימה פגישה עם ארגון אלמנות ויתומים וסוכם כי כל אחד מהארגונים יערוך בחינה מחודשת של העניין. הבחינה נמצאת בעיצומה".