על רקע משבר החשמל ברצועת עזה, פנה הערב (חמישי) מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי בפוסט בפייסבוק לאזרחי הרצועה והסביר את מקורות המשבר. "חמאס משתמש בחלק מהחשמל לחפירת מנהרות ולבתי הבכירים - ואינו משלם על כך", כתב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את הפוסט פתח מרדכי בשאלה: "למה אין חשמל בעזה?" - ומיד לאחר מכן מנה ארבע סיבות שבגינן תושבי הרצועה סובלים מהמחסור. מעבר לשימוש בחשמל לחפירת המנהרות האלוף מרדכי סיפר גם כי חמאס גובה כסף מהציבור על צריכת החשמל, עם זאת, הוא אינו מעביר את הכספים, כנדרש, לרשות הפלסטינית.
האלוף מרדכי המשיך ופירט: "יחיא סינוואר (מנהיג חמאס - נ.ד) פונה לאירן, אז למה שהמדינות הערביות ומדינות המפרץ יסייעו לעזה?", שאל והסביר על גורם נוסף. "חמאס משתמש בכסף זה לתשלום לזרוע הצבאית, לבטון ולאמצעים נוספים להכנת מלחמה נוספת במקום לפעול לשיקום כלכלי, אזרחי וסיוע הומניטארי לאוכלוסייה".
הבוקר הכריזה הרשות כי תפסיק לשלם על העברת החשמל שישראל מספקת לעזה באופן מיידי. אנשיו של אבו מאזן הודיעו על הצעד הדרמטי למתאם פעולות הממשלה בשטחים.
עלות צריכת החשמל בעזה נאמדת בכ-40 מיליון שקלים לחודש, אותם מקזזת ישראל ממסי הרשות הפלסטינית. לאחר שהרשות הפלסטינית תפסיק לממן את העברת החשמל, חמאס יידרש ככל הנראה לעזרת הקהילה הבינלאומית או גורמים פרטיים.
כיום, ישראל מספקת לרצועת עזה חשמל באמצעות עשרה קווי חשמל שמייצרים 125 מגה וואט. מדובר בכ-30% מאספקת החשמל הנדרשת בעזה. צריכה מלאה של חשמל ברצועה למשך 24 שעות ביממה כרוכה בייצור של 400 מגה וואט.
כבר בימים אלה נמצאת עזה בפני משבר חשמל משמעותי. תחנת הכוח ברצועה אינה פעילה, ורק קווי החשמל מישראל עובדים. בשל כך, על כל שש שעות של אספקת חשמל, הרצועה מוחשכת למשך 12 שעות נוספות.
יש לציין כי עלות הדלקים שרוכשת הרשות הפלסטינית כדי לתפעל את תחנת הכוח נאמדת בכ-25 מיליון שקלים לחודש לפני מס - כ-50 מיליון שקלים לאחר הוספתו. כיום, בהיעדר דלקים, תחנת הכוח לא מייצרת כמעט חשמל - והרצועה תלויה באספקת חשמל מישראל וגם ממצרים.