משחקי מלחמה: לפני היציאה של חיילי צה"ל לזירות ההתרחשות השונות והמורכבות ברחבי הארץ - מצפון עד דרום, בים, באוויר וביבשה, מתרגלים החילות השונים כל הזמן התמודדות עם סיטואציות מורכבות ותרחישי קיצון - באמצעות מחשב. בצבא קיימים מספר סימולטורים משוכללים שמאפשרים לחיילים לתרגל התמודדות עם סוגי איומים בכל הגזרות - וגם עם איומי סייבר. הצצה מרתקת לסימולטורים של צה"ל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו   

עולים לתא הטייס ומטילים פצצות
עולים לתא הטייס ומטילים פצצות | צילום:



סימולטור הלביא
מטוס הלביא הוא מטוס הדרכה המשמש את טייסי ונווטי הקרב הטריים בחיל האוויר, במסגרת קורס האימון המבצעי שמתחיל מיד לאחר סיום קורס הטיס בבסיס חצרים. המאמן מדמה כמעט במדויק את הטיסה על מטוס הלביא ומציג מתאר שטח של 360 מעלות, כך שלטייס ולנווט יש ראייה רחבה על כל האיזור מכלל הכיוונים. במסגרת הגיחות במאמן, לטייסים ולנווטים יש אפשרות להתמודד עם שלל איומים, כשהמטרה היא להכין אותם לכל תרחיש אפשרי שהם עלולים להיתקל בו כטייסי ונווטי קרב מן השורה.

"כמו בשטח"
"כמו בשטח" | צילום:

סימולטור הנח"ל
בבא"ח נח"ל הוקם סימולטור ירי מיוחד הכולל אולם המדמה מטווח - ובמרכזו מסך גדול. במהלך הסימולציה, מתרגלים החיילים ירי ממוחשב אל מול המסך, למשל במקרים שבהם דמות של מחבל מחזיק סכין שנראית על המסך כשהיא מתקרבת במהירות לחייל, ועליו להחליט מתי לירות. הסימולטור מציג סיטואציות מזירות אמיתיות כמו שכונת אבו סנינה בחברון, מחסום בעוטף עזה, טרמפיאדה באיו״ש ועוד.

מתרגלים מצבי קיצון כמו פיגועים
מתרגלים מצבי קיצון כמו פיגועים | צילום:



סימולטור חי"ר
סימולטור המדמה ירי במגוון סוגי אמל״ח בהם: מיקרו תבור, m4, נגב, מאג, לאו, מטאדור, מרגמה, מק״כ ומקל״ר. בסימולטור מתבצע ירי דמה לעבר מטרות בתנועה, מטרות קופצות, סיטואציה של ירי לתוך קהל ומטרות במבנה וגם מתורגלים מצבי ירי באירועי פח"ע כמו פיגועי דריסה ודקירה. המאמן מתאפיין ביכולות גבוהות של שחזור, חקירה וניתוח הירי של הלוחם, כשההמטרה היא להכין את הלוחמים להתמודדות עם תרחישים שונים גם במצב מלחמה וגם באירועים שוטפים.

משגרים טיל לעבר מטרות
משגרים טיל לעבר מטרות | צילום:



סימולטור גיל
סימולטור המאפשר שיגור דמה של טיל אלקטרואופטי קל משקל, בעל יכולות ביות והשמדת מטרות גבוהות ביותר שפותח ברפאל ונמצא בשימוש בצה"ל. הסימולטור מאפשר אימון טקטי ויעיל של כוון בודד, כיתה או מחלקה ורצף מבצעי מלא - הכנת המשימה, פריסה, הקצאת מטרות ותקיפתן, שינוי מיקום והערכת נזק.

מצילים את העיר ממתקפת סייבר
מצילים את העיר ממתקפת סייבר | צילום:

סימולטור ה-simcity
המענה העיקרי שהסימולטור מעניק הוא הוא אימון ושמירה על כשירות של מגני סייבר בצה"ל בטכנולוגיות ואתגרים משתנים. הפיתוח הזה מאפשר לחיילים לתרגל מצב חירום, בו למשל, ארגון טרור מחולל מתקפת סייבר שבמסגרתה הוא משתלט על תשתיות שונות בעיר גדולה. למגני הסייבר יש 5 שעות לתת פתרון ולהציל את העיר משיתוק מוחלט, וכאמור הם מקבלים קצה חוט יחיד של אתר אינטרנט של חברת החשמל בעיר.

מתרגלים תרחישים בלב ים (צילום: דובר צה"ל)
מתרגלים תרחישים בלב ים | צילום: דובר צה"ל

סימולטור גשר
משמש את צוערי קורס חובלים בדרכם להיות מפקדים על גבי כלי השייט בזרוע הים. שייטת 3, שייטת 7, שייטת 13 ופלגות הבט"ש משתמשות בסימולטור הזה להתמודדות עם תרחישים מבצעיים שונים ומורכבים. בעזרת הסימולטור, לזרוע הים נחסכות שעות הפלגה רבות, מה שמוביל להתייעלות כלכלית משמעותית ומכשיר את המפקדים לרמת מוכנות מבצעית גבוהה בשטח.

מתרגלים שימוש בכלי המלחמה היקר בצה"ל
מתרגלים שימוש בכלי המלחמה היקר בצה"ל | צילום:

סימולטור צוללות
גם הפיתוח הזה משמש את אנשי חיל הים - אלא שכאן מדובר בהכשרה של שימוש בצוללות. הסימולטור הזה מכשיר ומאמן את לוחמי שייטת הצוללות משלבי ההכשרה הראשונית בקורסים ולאורך כל שירותם. הוא מאפשר אימונים במצבי שגרה וחירום ובמסגרתו מתרגלים תרחישים טכניים ומבצעיים קיצוניים, על מנת להכין את הלוחמים לשירות בסביבה הייחודית והמאתגרת בצוללת.