התיעוד הקשה מקלנדיה, אותו פרסם אמש (ראשון) כתבנו אוהד חמו במהדורה המרכזית, חשף את מצוקתם של הפועלים הפלסטינים: שעות ההמתנה הארוכות, הדוחק הרב והזעם שנוצר בקרב אלו שרק רוצים לפרנס את משפחתם. יש להזכיר כי מלבד אירוע חריג אחד, איש מבין הפלסטינים הרבים שעוברים במעבר לא נקשר לטרור - ולמרות זאת הם לטענתם זוכים ליחס משפיל: "כמו חיות, זה לא חיים". פנינו לגורמים רבים שמעורבים בסוגייה וניסינו לבדוק מה נעשה בתחום: לא תתפלאו לשמוע שלמרות הקריאות - גם בימין - לשנות את הגישה ולהגדיל את התקצוב, הרשויות מתחמקות.
ומה אוהד חמו חשב והרגיש לאחר צילום הכתבה? לחצו כאן לקריאת הטור המיוחד
את המעברים לישראל מנהלים בשטח שני גורמים עיקריים – רשות המעברים, שהיא גוף של משרד הביטחון, ומשטרת ירושלים במעברים של עוטף ירושלים. התמונות הקשות שהצגנו הם ממעבר קלנדיה בעוטף ירושלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
המעבר עצמו הוא באחריות משטרת מחוז ירושלים, הפיקוד על המחסום הוא בידי מג"ב, הבודקים הם חיילי משטרה צבאית ומאבטחים אזרחיים מטעם המשטרה מסייעים באבטחת הבודקים.
רשות המעברים, שהוקמה ב-2005, היא רשות אזרחית שהוקמה במטרה לשפר את התנאים במעברים: כיום היא מחזיקה ב-13 מעברים בגדה ובשניים ברצועת עזה. כבר שנים שכל הגורמים המעורבים בנושא מקיימים דיונים כדי לנסות לשפר את התנאים במעברים סביב ירושלים, אך המצב בשטח עדיין קשה - ואותן תמונות חוזרות על עצמן כבר תקופה ארוכה.
"בושה וכלימה, מה הבעיה לתקן את זה?"
הפתרון שמוצע הוא העברת המעברים הללו גם כן לרשות המעברים, והקצאת תקציבים לשיפור התנאים בהם: הסמכות לקבל את ההחלטות הללו נמצאת בידי הממשלה, לאחר בחינה של משרד ראש הממשלה והמועצה לביטחון לאומי. ההחלטה בנושא זה, כאמור, טרם התקבלה.
אפילו השר אורי אריאל מהבית היהודי אמר לאחרונה כי ההמתנה במחסומים היא בושה וכלימה למדינת ישראל ולמערכת הביטחון. עומדים שם אנשים בתנאים לא תנאים - בקיץ חום אימים, בחורף יורד גשם. מה הבעיה לסדר את זה?".
פנינו למתאם הפעולות בשטחים, למשרד הביטחון, לשר הביטחון - כולם סירבו להגיב והפנו אותנו לגורם שמעליהם. דוברות משטרת מחוז ירושלים סירבו גם הם להגיב. גם בלשכת ראש הממשלה סירבו עד כה להגיב לפנייה. והפועלים הפלסטינים? הם ימשיכו לחכות בתור, בלילה, שעות ארוכות - ולהידחק בהמון בתקווה להרוויח את לחמם.