הוא נחשב לאחד מכאבי הראש הגדולים של אוגדת איו"ש, ומקום לאובדן אמון בין צה"ל לתושבים הישראלים שנוסעים בו: כביש עוקף חוסאן. בשנה האחרונה נפגעו בו מדי יום כלי רכב ישראלים ורבים נפצעו כתוצאה מרסיסי השמשות שנופצו ממיידי האבנים שארבו בשפת הכביש. תושבי צור הדסה וביתר עילית התלוננו ויצאו להפגין - אבל המצב לא נרגע.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפני כחודשיים החליט מח"ט עציון, אל"מ רומן גופמן, לפעול בדרך אחרת. כפר חוסאן נחשב לייחודי בכל אזור יהודה ושומרון בזכות החמולות, הרכב של התושבים ומרקם החיים ההדוק מאוד עם תושבי ביתר עילית. כך למשל, עשרות תושבי האזור יהודים וערבים כאחד, נכנסים מדי יום נכנסים לכפר למסחר, לקניות ואף לביקורים אצל רופאי שיניים.
מנגד, היו שלל התפרצויות של הפרות סדר וידויי אבנים לעבר כביש עוקף חוסאן. קבוצות נערים עסקה בכך באופן אינטנסיבי, במה שנהפך לסכנת חיים של ממש - עשרות מכוניות נפגעו ותושבים רבים נפצעו מרסיסי הזכוכיות של החלונות שהתנפצו מהאבנים.
כך יצא לפועל מבצע חטיבתי ייחודי - ריכוז מאמץ על הכפר כדי להחזיר את השקט לתושבים. הפעולות של הכוח היו מדורגות ושילבו פעילות של משותפות שב"כ, צה"ל ומשטרה: הוחלט לעצור את מתן אישורי העבודה בארץ עד שייפסקו יידויי האבנים, נעצרו עשרות מעורבים בהפרות הסדר וגדוד שלם הופנה לעסוק בכביש והוגברה הנוכחות באמצעות סיורים.
בנוסף, הצבא סגר חלק מהיציאות מחוסאן ובכך חויבו תושבי הכפר לנסוע בכביש ביחד עם היהודים, עובדה שהעמידה את זורקי האבנים בדילמה - כי כך הם עשויים לפגוע גם באנשי הכפר. בהמשך אף הוצבו תצפיות וצלפים לאורך הציר שפעלו במדויק נגד כל מי שניסה לפגע בכביש.
כמו כן, פוזרו כרוזים בכפר ואף הועלו עדכונים לדף הפייסבוק של חוסאן - כל זאת במטרה להסביר לתושבים את הפעולה ואת משמעויות המבצע הצבאי. במקביל, מח"ט עציון נפגש מספר פעמים עם מנהיגי הכפר כדי להסביר את ההיגיון מאחורי הפעולה ולהבהיר כי המצב ישתנה כאשר השקט יישמר.
מעשרות ידויי אבנים - לאפס
לאחר חודש של פעילות - ניתן כבר לראות את השינוי בשטח: ממצב של עשרות יידויי אבנים בחודש, צומצמה כמות האירועים לאפס. עם זאת, והפעילות נמשכת כדי לשמר את המצב. "אם זה יישאר כך נבצע ירידה מדורגת של הפעילות המבצעית", מסבירים באוגדת איו"ש.
ההתפרעויות בכביש עוקף חוסאן נחשב מקרה בוחן לתופעת ההתקוממות העממית באיו"ש, ובצבא מעריכים כי ניתן יהיה להשתמש במודל המוצלח גם במקומות אחרים ברחבי הגדה.
כשברקע עדיין לא ברור האם חוזרים למו"מ המדיני ומה יעשה הממשל החדש בוושינגטון, באוגדת איו"ש מזהים בשטח שתי מגמות מרכזיות: הראשונה, תודעת מאבק והמשך ההתקוממות - זה קיים ולא צפוי להשתנות בקרוב. מול זה הופיעה מגמה חדשה ששואפת לנורמליזציה ולשיפור איכות החיים.
התושבים מעוניינים לחיות, ולחיות טוב - הם כמהים לטייל, לבלות וללמוד באוניברסיטה. הם רוצים לעבוד להרוויח ממה שהתרבות המודרנית מאפשרת. מדובר במגמה חדשה אבל היא בהחלט תופסת אחיזה בשטח ומתחילה לחלחל. אמנם הצעירים הם אלה שמובילים את המגמה, אך מאמציהם מקרינים לכל הגילאים. המציאות החדשה הזו מחייבת את ישראל לחשוב אחרת ולתכנן כיצד ניתן לחזק את המגמה הזו - שיש בה כדי להשפיע על המגמה הראשונה.