בקרוב הפיקדון יגיע ישר לחשבון - ולא יימחק: חיילים משוחררים רבים התלוננו על כך שכספי הפיקדון "נעלמו" לאחר שלא משכו אותם בזמן. כעת במשרד הביטחון פועלים לשנות את הנהלים ולהיטיב עם המשרתים: משך התקופה בה ניתן למשוך את הפיקדון תוארך משבע לתשע שנים - ואם החייל או החיילת לא ידרשו את הכסף, הוא יועבר ישירות לחשבון הבנק ולא "ייעלם".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"סעיף זה נועד למנוע מחיקת פיקדונות של חיילים ששכחו למשוך את הכסף בתום תקופת הזכאות", הסבירו במשרד הביטון. הצעד הוא חלק ממהלך שמוגדר במשרד כ"הגדלה משמעותית של סל ההטבות והמענקים". בין הצעדים שגובשו, בעקבות הנחיית שר הביטחון אביגדור ליברמן: מימון שכר דירה לחיילים בודדים כשנה מיום השחרור, הוספת מטרות למשיכת הפיקדון, השלמת בגרויות בחינם לכל לוחם ומלגות קיום.
אם התיקון יאושר, חיילים משוחררים יוכלו להשתמש בכספי הפיקדון גם לצורך מחיקת חובות וקנסות, רכישת מקרקעין ובניית דירות - ולא רק למטרות הספורות המותרות בחוק כיום. במשרד גם שואפים לכך שהשלמת בגרויות תינתן לכל לוחם ללא קשר לרקע הסוציו-אקונומי, "ללא ועדות וללא קריטריונים נוספים" - וההטבה תחול גם על חיילי מילואים פעילים. גם בתחום מלגות הסיוע ללימודים יחול שינוי - והחיילים המשוחררים יהיו זכאים לכך במשך 10 שנים מיום שחרורם ולא רק חמש שנים כיום.
התיקון לחוק חיילים משוחררים, שנוסח על ידי היועץ המשפטי למערכת הביטחון יחד עם האגף לחיילים משוחררים, הופץ הבוקר (רביעי) להערות משרדי הממשלה וצפוי להגיע לשולחן הממשלה בתוך כשלושה שבועות. השר ליברמן בירך על הצעדים: "עוד נדבך בחיזוק ובעידוד המשרתים בצה"ל - צבא שהחיילים המשרתים בו מרגישים שהם זוכים להכרה ולהערכה של המדינה ושל העם, הוא צבא חזק וטוב יותר. חשוב לחיילים לדעת שההערכה הזו מתבטאת גם במישור המעשי ולא רק במילים ואנו נמשיך לפעול לשם כך".
חמדה מרק, ראש אגף חיילים משוחררים במשרד הביטחון וממובילי התיקון לחוק, הוסיפה: "מדובר בשורה של שינויים שיש בהם מהפכה של ממש עבור החיילים המשוחררים. בעזרתם נוכל להמשיך ולתמוך באוכלוסיית החיילים המשוחררים בשנים שבהן הם זקוקים לסיוע משמעותי ביציאה לחיים האזרחיים. אנו נמשיך ונוביל את השתלבותם התעסוקתית והחברתית בחברה ובמשק הישראלי".
לפי נתוני משרד הביטחון, בשנת 2015 מימשו החיילים המשוחררים מעל ל-99% מכספי הפיקדון, בהיקף של כמיליארד שקלים. כ-50% מכלל החיילים המשוחררים השתמשו בכספי הפיקדון לטובת לימודים. כ-31% משכו את כספי הפיקדון במזומן בתום התקופה. כ-11% השתמשו בכספי הפיקדון לטובת נישואין, וכ-4% מהחיילים המשוחררים השתמשו בכספי הפיקדון לטובת הקמת עסק.